Ja nyt kaikki yhdessä…!

13.01.2009 - 16:06 / norpatti.
42 vastausta - “Ja nyt kaikki yhdessä…!”

 1. vesapai Kirjoittaa:

  Oi, vallan mainio merkintä. Kannatan ja symppaan kympillä! :)

 2. S.P Kirjoittaa:

  Tyyny is bäk!! Amen!

 3. aino Kirjoittaa:

  ihan mahtava! Noi eriväriset olennot on symppiksiä :) Ja toi vikan kuvan tyyny (ehdin jo unohtaa sen nimen mutta se mikälie uskonnollinen tyyny kumminki!)

  Mut jos me lopetetaan kuluttaminen, tulee lama. Mut toisaalta ihanneyhteiskunnassa sillä ei ole väliä.

 4. Jellou Kirjoittaa:

  Hengellinen tyyny! 8>
  Olen jo tehnytkin paljon asioita tuosta luettelosta.Itse asiassa sinun ansiostasi.On varmaan paljon sanottu ja kuulostaa kornilta,mutta olet jonkunlainen esikuvani. :)

 5. Luonnonlapsi Kirjoittaa:

  Odotan “innolla” tähän saapuvia kommentteja. Joillekkin kun ei vaan mene päähän se, jotta tää on suurimmaks osaks(ei kokokaan kylläkin)ihmiskunnan syytä :F

 6. Roxy Kirjoittaa:

  Ihana merkintä. Itse olen joo kanssa ihan täysillä mukana luonnonsuojelussa ja ilmastonmuutoksen ehkäisyssä. :> En esim. oo kahteen vuoteen lentänyt minnekkään ulkomaille tai muuta, uskokaa pois. Pärjää sitä ilmankin ja kyllä juna-laiva-systeemillä pääsee aika kätevästi Eurooppaan. :)

 7. sea Kirjoittaa:

  Ihania hahmoja! Lisää! :)

 8. Miisa.K Kirjoittaa:

  Kiva kun laitoit jo tänään uutta tulemaan! Tosi hyvä! Ja ilmastonmuutoshan ON vakava asia, tuon pitäisi päästä johonkin mainosjulisteeseen. Se oli mahtava ja TÄYTTÄ asiaa! =D

 9. Asta Kirjoittaa:

  Yks hyvä vähentämisen kohde jolla on todella suuret ympäristövaikutukset on tupakka: ensin kaadetaan metsää viljelmän tieltä, sitten tehdään viljelmä josta vain ihminen pystyy hyötymään, sitten raahataan sato tuhansien kilometrien päähän tehtaaseen jossa sitä käsitellään ja pakataan, sitten se rahdataan ympäri maailmaa sauhuttelijoille. Mitä se viljelijä sai tästä kaikesta? Ei paljon mitään.

 10. \O/ Kirjoittaa:

  En ole kovin hyvä näissä jutuissa, muitta joissain kuitenkin. Esim. en ole koskaan lentänyt lentokoneella (ja en tule koskaan varmaan lentämäänkään [en kyllä edes junallakaan :D]), liikun aina pyörällä/kävellen enkä autolla koskaan, enkä aio ikinä ajokorttia hankkiakaan. Uusia vaatteita en hirveästi ostele (ainakaan yli tarpeen), ja kirpparikuteet menee myös. Veden- ja sähkönkulutuksessa aion petrata, ja suunnitelmissa on ruveta vanhempana kasvissyöjäksi. Joskus 18-vuotiaana. (Mutta ihan OIKEASTI sitten kans, ettei “joo joo joskus sitten”).

  ketä kiinnostaa, mutta heei kai minää nyt sain kirjoittaa.. heh.

 11. milssi Kirjoittaa:

  Tosi hyvä pointti, ja Hengellisestä tyynystä plussaa :D

 12. Nanna Kirjoittaa:

  Hieno merkintä kyllä!
  Itse tänä vuonna käytän luvattoman paljon lentokonetta itävallan vaihtoni takia. Mutta olen varmaankin tämän vuoden jälkeen taas lentelemättä pari seuraavaa vuotta kokonaan.

  Ruuan suhteen käytän kompromissia. Tykkään kasviksista, mutta tykkään syödä myös lihaa joten painoittelen näiden kahden välillä yrittäen elää ekologisesti. Esimerkiksi jauhelihakastikkeeseen laitan aina soijarouhetta sekaan jotta sitä tulee enemmän ja on terveellisempää.

  Mutta ainakin tällähetkellä kierrätän! ja tehokkaasti! Tiesittekö että Itävallassa (ainakin omassa kylässäni) ihmisten on pakko kierrättää. Esimerkiksi oma asuntolani antoi minulle puoleksi vuodeksi vain 2 sekajätepussia, kaikki muu täytyy kierrättää. (Muunlaisia pusseja ei jäteauto kerää) Ja homma toimii loistavasti, kun kaikkia kierrätys pönttöjä on joka kadunkulmassa. 3kk takana ja eka sekajäteroskapussi ei ole edes puoliksi täynnä.

  Oh tulipa pitkä, anteeksi.. hipsin pois! Kiitos Milla mahti merkinnästä!

 13. Länsimainen lihansyöjä Kirjoittaa:

  Työasioissa joudun joskus matkustamaan koneella Ranskaan. Syön myös päivittäin lihaa, mutta en silti omaa huonoa omatuntoa. Merkittävää olisi saada hillittyä mm. kiinalaisten elintason nousemista. Muutaman (tai vaikka kaikkien) suomalaisten siirtyminen kasvissyöjiksi ei vaikuttaisi juuri mitään.

  En tietenkään tarkoita, että me täällä Suomessa voisimme miten vain touhuta. Meidän teoillamme on oma osansa kokonaisuudessa, hyvin pieni sellainen. Kylmän ilmaston vuoksi energian kulutuksemme on melko suuri ja autoilla kuljetaan paljon pitkien välimatkojen vuoksi, mutta niille ei juuri voi mitään. Tekniikkaa kehittämällä voimme jatkaa kulutusta entiseen malliin saastuttamatta enempää.

 14. P Kirjoittaa:

  ÄLÄ RUOKI LAMAA!

 15. superwombat Kirjoittaa:

  Kaiken muun allekirjoitan, paitsi kasvissyönnin. Liha vaan on liian hyvää luovuttavaksi, enkä muutenkaan tue ajatusta. (Ainahan eläimetkin on syöneet toisiaan.)

 16. T Kirjoittaa:

  Todella hieno merkintä ja kaikkea olen tehnytkin, mutta lihaa syön ja luomua en suosi. “Tehotuotanto eläimet” voivat hyvin. Luomu olisi muuten ihan jees juttu, mutta musta “tehotuotanto eläimetkin” voivat hyvin ja luomu on pirun kallista. Viikonloppuna marssin kauppaan ja meinasin ostaa luomumaitoa, mutta ostinkin tavallista, sillä LUOMU maksoi melkein puolet enemmän kuin kuin “tavallinen” maito.

 17. Peikko Kirjoittaa:

  Pois oravanpyörästä!!!
  Ensin hommaan jokusen hehtaarin maata jostain periferiasta. Sinne pystytän metsän puista väsätyn pienen majan. Sitten rakennan jousen jolla pyydystän riistaa. Kalastuskin on melko helppo harrastus, tosin metsän antimista saatavilla raaka-aineilla koukkujen teosta tulee haasteellista ;-) Mikäli kesäisin lämpöä ja sateita riittää niin kasvatan sekalaisen valikoiman juureksia ja muita kasviksia jotka suomessa suostuvat kasvamaan. Mitenhän soijapapu viihtyy näillä leveysasteilla???
  Veden saan tietenkin lähi järvestä/lammikosta ja puhtaaksi sen saan suodattamalla sen käyttämällä hiiltä jota on syntynyt majan lämmittämisestä… Varmuuden vuoksi vielä kiehautan veden…
  Luulisin ettei ole mitenkään mahdollista pohjoisen ihmisenä vähempää palloa kuormittaa? Löytyisiköhän vielä vapaaehtoista naista pitämään seuraa talvien kylmiksi öiksi? Tai no, mikäli löytyy kunnolla porukkaa niin voidaan perustaa oikea heimo ;-)

 18. Taru Kirjoittaa:

  Hieno merkintä Milla, kiitos tästä. Joku kommentoi aikaisemmin että jos lopetamme kuluttamisen, tulee lama. Ensinnäkään ei ole puhuttu lopettamisesta, vaan vähentämisestä. Ja lamaa voi ehkäistä myös sillä että keskittyy ostamaan kotimaisia tuotteita ja palveluita, jotta työpaikat säilyisivät.

 19. Yoa Kirjoittaa:

  Mä en ole koskaan lentänyt lentokoneella tai matkustanut laivalla. En luultavasti koskaan aiokkaan, jollen sitten mene laivalla ruotsiin ja sieltä sitten omalla autolla tanskaan (sisko asuu siellä). Mä lopetin kokonaan reilu vuosi sitten punaisen lihan syönnin ja tässä olen koko ajan vähentämässä kanan ja kalan syöntiä. Hedelmiä ja kasviksia siis vetelen täällä vaan. :) Maidosta en osaa kyllä koskaan luopua, anteeks kovasti. Kanan munaa en edes syö. Ja muita maitotuotteita, kuten juustoa/jogurttia, en kyllä kans pysty lopettaan. Että näin. Olipas kiva kun sai taas pitkästä aikaa värikästä päivitystä tänne. Piristi kummasti! :)

 20. Jakke Kirjoittaa:

  Suomesta on pakko lentää, jos on tarvetta päästä rajojen ulkopuolelle ilman että haluaa käyttää päivätolkulla matkustamiseen. Julkiset on mukavia, jos niillä vaan pääsee matkustamaan. itse asun Siuntiossa, eikä täältä pääse edes Espooseen töihin julkisilla. Julkiset, ja fillari, ovat vaihtoehto yleensä vain muutamissa isoissa kaupungeissa ja useimmiten opiskelijoille sekä perheettömille.

  Mutta muutoin on ihan hyvä säästää luontoa – välineet eivät vain aina ole niin yksinkertaisia kuin mitä äkkiä ajatellen voisi luulla.

 21. Tero Kirjoittaa:

  Sori, mutta luomu ei todellakaan ole luontoystävällisin vaihtoehto, vaan kuormittaa enemmän, kun esim. ilman lannoitteita sama määrä maata tuottaa vähemmän. Sama juttu ekoihmisten suosiman lähiruoan kanssa: ekologisesti kannattaa tuottaa ruoka siellä, missä olosuhteet ovat suotuisia, ja kuljettaa.

  Eettiset perusteet luomu- ja lähiruoalle ovat päteviä, mutta tässä asiassa pitää valita eettisen ja ekologisen välillä.

 22. keijjo Kirjoittaa:

  Oon kasvissyöjä, mutta tykkään luomulehmistä. Ja jos kaikki rupee kasvissyöjiksi, ihanat lemmut tapetaan piereskelemästä metaania ilmakehään.

 23. Jannica Kirjoittaa:

  Anteeksi kommentoijat, mutta miten lama ja kasvissyönti liittyvät toisiinsa :DD
  Jos haluaa syödä terveellisesti niin pistää enemmän rahaa luomu-tuotteisiin ja tuoreisiin vihanneksiin. Tammenlehtisalaattia jäävuorisalaatin sijaan ja semmosta.
  Soijamaito on paljon kalliimpaa kuin maito ja samoin muut kasvirasvat ja kermat.

  Superfood-hifistelijät pistävätkin sen 200€ enemmän ruokaan kuin sekasyöjät :P

  Voi olla lihaton, jopa vegaani mutta tukematta lamaa.

  Kyllä ne hyvin toimeentulevatkin käyttävät julkisia. Ihan kaikki vaan ei käy baareissa mihin taksia YLEENSÄ tarvitaan. autoilua ei kyllä tarvitse yhtään lisätä varsinkaan pk-seudulla, mutta syrjemmillä seuduilla ymmärrän autoilun täysin, jos ei ole lainkaan hyviä kulku-yhteyksiä.

  Keskustasta autot bittuun oikeasti.

 24. Pöpö Kirjoittaa:

  Logiikkavirhe: “vähennä luomun suosimista”? ;)

 25. Ile Kirjoittaa:

  Pienet(kin)askeleet kohti jonkunoloista tasapainoa kohti ovat hyvästä. Ei ihmisiä saada yhtäkkiä siirtymään läskisoosista kaarnan syöntiin. Ilman vastareaktiota siis.
  Ainoa mihin vedän ehdottoman rajan: Maitoa saadaan VAIN nisäkkäistä. Eli siis soija- ja kaura-nimisiä eläimiä EI OLE OLEMASSAKAAN!
  Joten ei sellaista maitoakaan.

 26. Tmu Kirjoittaa:

  No niin.. Kaikkiaan hieno merkintä ja esimerkillisen hyvin toteutettu sellainen. Mutta, mutta.. Itse en aatteitasi jaa ja merkintä sai minut vain pohtimaan maailmaa sinun näkökulmastasi. Kaikilla toki on mielipiteensä ja hyvä niin. Itse en kyseistä ekologisuutta ja hippeilyä harrasta, koska loppujen lopuksi sillä ei ole paskaakaan väliä, SIIS EI MITÄÄN VÄLIÄ ja tällä newage maailmanpelastusaatteella ei loppujen lopuksi saavuteta yhtään mitään.

 27. Kermis Kirjoittaa:

  Jos tämä sarjis ei ole sarkastinen (en ole ihan varma), ja sanoma on että ekohippeily on jees, ni ketä sit palvelee tehdä ekohipistä pösilön ja jälkeenjääneen näköinen? “Ole sinäkin jälkeenjäänyt pösilö, suojele luontoa!” Ei kovin vetoavaa.

  Ihme paasausta muutenkin.

 28. Salla Kirjoittaa:

  Aivan ihana sarjis, taidan tulostaa tämän seinälle. :) Hullua kyllä, yltiöpositiivinen ilman että on yhtään ärsyttävä. Hauskat yhdistelmät, kuten lonkero-olio uffin mekossa kai tekee sen. Esim. vaateostoksilla on helppo vaikuttaa – kun on muutaman kerran tyhjentänyt omasta vaatekaapista turhaa kamaa uffin laatikkoon, miettii kyllä seuraavan kerran kaupassakin, kannattaako jotain hetken mielitekoon perustuvaa vaateostosta tehdä.

 29. miu Kirjoittaa:

  ihana merkintä lisää vaa tällästä kunnon elämään rohkaisua

 30. sauva Kirjoittaa:

  ““Tehotuotanto eläimet” voivat hyvin.”

  Elossa oleminen ei riitä hyvinvoinnin määritelmäksi. Neliön elintila sialle ei ole hyvinvointia. A4-arkin kokoinen elintila kanalle ei ole hyvinvointia. Eläminen karsinassa, jossa ei mahdu edes kääntymään ympäri, ei ole hyvinvointia. Laittaisitko koiran tai kissan tuollaisiin olosuhteisiin, ilman mahdollisuutta jaloitteluun ja ulkoiluun. Tässä maassa saa laillisesti rääkätä tehotuotantoeläimiä, mutta lemmikkejä ei saa. TÄysin teennäinen eronteko.

 31. Kajsa Kirjoittaa:

  Lisään joka vuosi jonkin pienen tavan elämääni, niin elämäntapa muuttuu hiljalleen ekologisempaan suuntaan ja ei tule stressiä uudesta suunnasta.

  Oma maailmanparannuslupaukseni tälle vuodelle:
  Olen päättänyt parantaa energiajätteen kierrätystä (kaikki elintarvikemuovit) sekä laittaa viilipurkkien kannet ja tuikkujen hylsyt metallinkeräykseen. Energiajätepönttöjä vain pitäisi olla useammassa paikassa.

  Ja veden säästön voi aloittaa ihan pienestä eli ottamalla veden lasiin pestessäsi hampaita. En siis hörpi suoraan hanasta sitä vettä tai muuten juoksuta vettä.

 32. z Kirjoittaa:

  Täytyy kommentoida tuota lentokoneella matkustamista, joka on aivan _järjettömän_ saastuttavaa. Suurin osa lentomatkustuksesta on varmasti liikematkoja, jossa on tarkoituksena siirtyä mahdollisimman nopeasti paikasta A paikkaan B (jotta ei hukattaisi kallista työaikaa ja työnantajan rahoja). Jotenkin se, että yksittäiset henkilöt alkavat välttää harvasti tehtyjä lomamatkoja tuntuu tosi pieneltä tuon rinnalla. Tietty, pisara meressä jne. mutta olen oikeasti aika yllättynyt ettei tästä asiasta puhuta enempää eikä ole yrityksiä, jotka ilmoittaisivat rajoittavansa lentäen tehtäviä työmatkoja ympäristösyistä.

  Yksitysautoilustakin sen verran, että mielestäni valtion tulisi paljon enemmän kannustaa julkisten käyttöön. Jos alkaa raa’asti laskea niin yhden hengen autoilukin saattaa tulla edullisemmaksi kuin matkustus julkisella. (Ainakin mikäli poistetaan tarvittava alkuinvestointi laskelmista.)

 33. Leena Kirjoittaa:

  oon täysin mukana! Oon alkanu ettii netistä ties mimmoisia ihania kasvisreseptejä :) <3 hyviä ovat <3

 34. laku Kirjoittaa:

  Tehotuotantoa ja tehotuotantoa. Esimerkiksi suuri osa “tavallisistakin” (eli ei-luomu) -navetoista on nykyään pihattoja, joissa lehmät saavat liikkua vapaasti. Muutenkin lehmiä hoidetaan tarkkaan, vaikka eivät luomulehmiä olisikaan. Toki on valitettavia poikkeuksiakin, mutta kyllä karjaa yleensä hoidetaan hyvin!
  Myös sikaloita on monenlaisia, eivätkä kaikki “luomuttomat” sikalat suinkaan ole mitään jättimäisiä tuotantolaitoksia joissa pidettäisiin eläimiä liian ahtaissa oloissa.
  Luomu on sinänsä ihan hyvä ja kannatettava asia, mutta kaikki se mikä ei ole luomua ei silti ole myöskään tehotuotantoa.

 35. Liiolii Kirjoittaa:

  Ihana tyyli ja ASIAA!

 36. vugiohjn Kirjoittaa:

  tosi hieno pointti toi vähentäminen tässä! monet vikisee ettei pysty esimerkiks luopuun lihasta, mutta todellakin myös se vähentäminen auttaa!

 37. Takatalvi Kirjoittaa:

  Tässähän oli vallan pointtia. Uljas merkintä.

 38. wonsku Kirjoittaa:

  tää oli tosi hyvä :). Nimimerkille jannica: soijajuomia on mielestäni aika turha ostaa, kalsiumia kun saa ruuastakin aivan tarpeeksi, ruokajuomana paras on mielestäni vesi. Ei kasvisruoka oo kallista ellei nyt tosiaa välttämättä joka jutussa vaadi luomua. nimimerkille tmu: kyllä ekologisimmilla valinnoilla varmasti säästetään. On tosiasia että eläinkunnan tuotteiden suosiminen saastuttaa enemmän ja maailmanlaajuisesti saastuttaa enemmän kuin lentokone ja laivaliikenne yhteensä. Sinunmielestäsi tällä ei saavuteta mitään ? aivan varmasti saavutetaan mutta ei tolla asenteella “tää on newage hippeilyä”.

 39. Savolais Tollo Kirjoittaa:

  Hyvvää asiaa. Jos kaikki aattelis näin, niin maailma ois parempi paikka ellää. Ite sarjakuvakin on hauskasti toteutettu. Huumoriakaan unohtamatta. Erityisesti miun silimään pisti suloset kana ja lehmä. Maalaistollo kun nyt satun olemaan.

 40. Iippa Kirjoittaa:

  Ihana sarjis! Millä sä värität nää? Tietsikal vai käsin? Noi oliot on söpöjä, ja sulla on ilmeet ja eleet hallussa!

 41. Baaah Kirjoittaa:

  Ihan jees muuten mutta, taksi ON joukkoliikennettä.

  Ja siten parempi vaihtoehto kun oma auto.

 42. rohkelikko Kirjoittaa:

  Tosi hyvä pointti. Itse haluaisin alkaa kasvissyöjäksi, mutta vanhemmat ei anna eivätkä suostu luomuakaan osatamaan sen hinnan takia :/ Tämä merkintä antoi ajattelemisen aihetta ja hoksasin että pitäisi oikeasti vähentää kulutusta. Kiva kun joku uskaltaa nostaa kissan pöydälle ja avaa samalla ihmisten silmiä :)Hengellinen tyyny on btw loistava :D

Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastausTämä on sarjakuvataiteilija Milla Paloniemen (aka norpatin) blogi. HUOM! Blogi saattaa sisältää materiaalia, joka ei sovi lapsille! Ethän kopioi/irroita kuvia/sarjiksia niiden alkuperäisestä yhteydestä, (poikkeuksena sitaattioikeus) kiitos! Kaikki blogin sisältö (c) Milla Paloniemi (norpatti)

EVO facebookissa, TYKKÄÄ! :)

Tägit

Archives

Blogroll