50 tarinaa MINUSTA – osa 20

29.08.2009 - 20:34 / norpatti.


20_kasvissyonti

20_kasvissyonti2

20_kasvissyonti3

En ees värittäny, ku oli nii ankee aihe muutenki (+ olin laiska)… Mut noniin, koska kaikki haluaa sanoa tähän aiheeseen taas mielipiteensä, sana olkoon teidän, armaat lajitoverini! Peace <3

Kategoria: sarjakuvat.
Tagit: ,40 vastausta - “50 tarinaa MINUSTA – osa 20”

 1. Joe Kirjoittaa:

  Ite oon kyllä lihansyöjä. Pienenä oli hienoa kun käytiin mäkissä. Ja eilen käytiin meksikolaisessa ravintolassa ja liharuoka oli hyvää. Ribs ja BBQ soosi. Nam.

  Jos oot kasvissyöjä niin oo vaan. Mutta tosi hyvä ettet oo pakottanu koiraasi kasvissyöjäksi kuten jotkut vihreät.

 2. norpatti Kirjoittaa:

  Hei lukekaas mun aiemmat merkinnät tästä samasta aiheesta ja kommentit niistä. Olis iiihan kiva, kun jengi keksis joskus muutakin kirjoitettavaa kuin ainaista “noh, MINÄ kylläkin syön lihaa koska se on hyvää enkä jaksa välittää muusta, HA!”.

 3. Wizzu Kirjoittaa:

  Noi laatikoiden varoitustekstit on hauskoja. :) Vakava aihe, mut silti. “Kuollutta lehmää”, olisi ihan oikein ilmaistu. Siis ostaisin silti, lihansyöjä kun oon, mut jotenkin tykkäisin että siinä lukisi niin — toisaalta sit kasvijutuissa pitäisi lukea että “kuollutta soijaa” (vaikkapa).

  Toi ilmastonmuutois-pointti pitäisi ihan oikeasti tuoda esille, ihan kaikissa kulutushyödykkeissä. Harmi vaan että sen mittaaminen/laskeminen millekään tuotteelle on niin hankalaa (eli siis tapoja on vaikka kuinka monta, ja mikä niistä olisi reilu/oikea? ei ikinä saataisi sovittua). Mua ainakin kiinnostaisi tietää kaikesta mistä ostan paljonko siihen on käytetty mitäkin luonnonvaroja mukaanlukien päästöt jne.

 4. Keke Kirjoittaa:

  tosin itse paasaat myös ilmastonmuutoksesta ja pörräät lentokoneella enemmän kun kukaan ketä tunnen. yksi edestakainen matka islantiin vastaa useiden tuhansien kilometrien henkilöautoilua.

 5. norpatti Kirjoittaa:

  Tosin tässä merkinnässä ei ollut siitä kyse, vaan kasvissyönnistä. HIENOA jos tunnet ei-lentämällä-matkustavia ihmisiä! Onko lentämättömyys heidän tietoinen valintansa? Matkustan itsekin heti jollain muulla tavoin, jahka olen säästänyt tarpeeksi rahaa ja repinyt jostain aikaa matkustamiseen muilla keinoin. Omistan muuten myös auton! Silläkään en kuitenkaan ajele mielinmäärin ympäri kaupunkia, vaan täällä käytän julkisia.

  Se mitä halusin tässä jutussa tuoda esiin oli, että lihantuotantoon liittyy sellaista JULMUUTTA jota en vain pysty käsittämään.

 6. T Kirjoittaa:

  Nykylehmältä tulee liikaa maitoa jotta vasikka sen jaksaisi juoda (kiitos ihmisen eläinten jalostuksen).

  Monet tilat pitävät eläimiä ulkona talvisinkin nykyään. Ja on tutkittu että jos vasikka otetaan heti äiskänsä luota pois se ei aiheuta kummallekkaan niin paljon stressiä, verrattuna siihen jos vasikka otetaan n. parin kuukauden päästä lehmältä poies.

  Liha ei kovin usein tule lehmästä, vaan sonnista. (pilkun viilaus)

  Ostatko mieluummin Suomalaista, vaiko muunmaalaista luomua? miksi?

  Itse ostan lihani itse suoraan tuottajalta. Se vaatii vähän vaivaa, sillä ostan koko eläimen, tai sen osan ja pilkon/jauhan/teen mitä teen sille itse. Mutta näin saan tietää millaisista oloista eläin on peräisin, mitä se on syönyt elämänsä aikana. Itse pidän tärkeänä geenimanipuloitamattomuutta (ei GMO-rehuja millekkään eläimelle, jonka syön kiitos).

  Suoraan sanottuna musta on huono syy olla kasvissyöjä vain sen takia että “eläimillä on huono olla”. Luomu ei takaa sitä että eläimillä olisi yhtään parempi olla. Toki hieman väljempiä tiloja eläimille ja ulkoilua talvisinkin se takaa (vai takaako? – olen nähnyt luomutiloja, joissa ei varmasti ole eläimet ulkona sen vertaa mitä pitäisi). Aina voi kasvissyönnin sijaan tehdä niin kuin me teemme: ostaa lihan sellaiselta tilalta joka kohtelee ja hoitaa eläimensä hyvin. Nautapuolella esim. ylämaankarja ulkoilee todennäköisesti (ainakin suurin osa) ympäri vuoden ja vasikatkin saavat olla äippiensä kanssa. Ylämaankarjaa lisäksi ottaa harva teurastamo vastaan, joten liha on yleensä kotiteurastamossa tehtyä. Tietenkin on muitakin kuin vain ylämaankarja joka ulkoilee… yleensä emolehmät ovat enemmän ulkona kuin “tavallisten” lihakarjatilojen sonnipojat.

  JepJep. Näin täällä tällä kertaa.

 7. T Kirjoittaa:

  Pitipä vielä mainita että ei se lihan syönti tai maidon juonti suomesta lopu. Musta on ainakin parempi tukea mieluummin suomalaisia tiloja, eli ostaa suomalaista ruokaa kuin ulkomailta.

  Esimerkiksi vilja. Jotkut (tehtaat yms) väittävät että suomessa loppuu vilja kesken ja ostavat ulkomailta sitä. Kotimaista viljaa ei osteta esimerkiksi sen takia että se on ruiskutettu ennen korjaamista (joka on tietenkin hyvä asia), mutta ulkomailta viljaa tuotaessa sellaista ei edes kysytä.

  Kasvissyöjäksi heittäytyminen ei auta eläimiä… eikä ihmisiäkään.
  Koko maailmassa ei olisi nälänhätää, jos kaikki/suurinosa olisivat kasvissyöjiä. Totta ehkä, mutta maailmassa ei myöskään nyt olisi nälänhätää mikäli ruoka jakautuisi tasaisemmin. Suomessakin on tän vuoden viljasadosta tulossa niin hyvä että sitä myydään poltettavaksi! Hyvää viljaa haloo.

  Mua ei pitäisi provosoida puhumaan ruuasta.

 8. Sydänsyöpä Kirjoittaa:

  Hmm, vähänsaman tyylinen tapaus kuin itsellä joskus vuonna tofuperunat, kun ryhdyin vegaaniksi: Seurustelin 16-vuotiaana pojan kanssa, joka asui maalla (krhm, siitä ne yhtäläisyydet alkaa..). Mäkin halusin aina päästä ruokkimaan eläimet – mm. kanat, lehmät, vuohet, lampaat, hevoset, porsaat. Kerran kun mä olin menossa ruokkimaan hiehot, niin teurastusauto ajoi pihaan, ja vei melkein puolet niistä lehmistä, joita olin menossa ruokkimaan! Lisäksi lehmien viimeinen matka oli ahdas, tunkkainen, sotkuinen ja pimeä! Viimeistään siinä alkoi mieli muuttua: Lehmät kärsivät näin, ja minä syön ne hyvällä halulla aamupalana!? Ei edes enää tehnyt lihaa mieli. Mun kävi niin sääliksi niitä eläimiä, kun niiden tuskainen huuto kuului auton takaosasta.. Mä en ollut sen pojan kanssa enää kauaa, en vaan voinut. Nykyisin mä ”valistan” monia kavereitani kasvissyöntiin, vaikka he eivät ole siitä niin innostuneita, kuin minä. Lisäksi kun olen lukenut sun blogias, Milla, niin tiedän, että oon tehnyt oikeen ratkaisun. :’)

 9. sokerimuurahainen Kirjoittaa:

  Oih ja voih. Milla olet aivan oikeassa, lihatuotteissa pitäisi olla juuri tuollaiset varoitustekstit. Itse olen lakto-ovovegetaristi, enkä takaisin sekasyöjäksi aio muuttuakaan.

  Saanen T:lle kertoa, että muutoksia tapahtuu. Lihansyönti voi vähentyä Suomessa, pitkällä tähtäimellä. Maailma voi yrittää johtaa evoluutiota lihattomampaan elämään. Lihaa tuotetaan sen verran kuin sitä kulutetaan. Näin se vain on.

  Kun puhutaan lihasta, nään aina vain mielessäni ne nälkää näkevät lapset, kärsivät eläimet ja veriset teurastamon lattiat.

  Ehkä joskus maailmasta tulee parempi paikka.

 10. norpatti Kirjoittaa:

  ostan Veeralle (koira) useimiten tuota Yarrah -merkkistä ruokaa Ruohonjuuresta + riistaa (lähinnä eläinkauppojen “raksuosastolta” luita jne). Luomua suosin lähinnä sellaisena helppona ratkaisuna (suht helposti saatavilla eri kaupoista) ja koska tiedän, että niillä on ainakin VÄHÄN paremmat olot, kuin tehotuotetuilla. Olen tosin suunnitellut ostavani ihan suoraan metsästäjältä/tilalta lihat, kuten sinäkin. Aina voi tehdä jotain enemmän.

  Itse en yksinkertaisesti tarvitse lihaa.

 11. peterick Kirjoittaa:

  Itse syön lihaa, koska pidän siitä ja olen erittäin välinpitämätön ja liian laiska miettiäkseni muita vaihtoehtoja (näin suoraan sanottuna). Suosin kyllä suomalaista ja esim kananmunia otan vastaan vain isosiskoni pienkanalasta, en osta kaupasta.

  Mulla on kolme kaveria, jotka on jokainen erisyystä lopettanut lihan syönnin: Kaveri 1 lopetti punaisen lihan ja kanan syönnin juuri eläinten kärsimysten vuoksi ja koska hänen tuttunsa kehotti häntä kokeilemaan. Kaveri 2 päätti lopettaa ihan vain huvin vuoksi ja kokeilunhalusta. Kaveri 3 lopetti koska hänelle yksinkertaisesti tulee paha olo punaisesta lihasta, kanaa hän kyllä syö.

  Musta on hienoa, että jotkut näkevät vaivaa ruokavalionsa eteen. Mutta loppujen lopuksi lihansyönti on valinta siinä missä kasvissyöntiki. Kyllä lihaa syövä ihminen voi myös ajatella eläinten oloja, ei kaikki lihansyöjät suosi tehotuotantoa, en minä ainakaan. Ja anteeksi nyt kun puolustelen lihansyöntiä, mutta puolustelethan sinäki kasvissyöntiä. Mielipiteet kullakin.

 12. muusa Kirjoittaa:

  suhtaudun lihansyöntiin aika lailla samalla tavalla kun norpatti lentämiseen eli lopetan sitten joskus kun on aikaa ja varaa. mitä on muuten riista-kala? hauskasti totetutettu blogi!

 13. Mystiina Kirjoittaa:

  Pakko kommentoida muusalle, että kasvissyönti tulee kylläkin pääsääntöisesti halvemmaksi kuin sekasyönti. Tai ainakin, jos puhutaan tasapainoisesta sekaruokavaliosta, johon toivottavasti kuuluu myös tuoreita kasviksia. Kasvisproteiinit kuten soija, palkokasvit, seitan ym. ovat kilohinnoiltaan ylivoimaisesti halvempia kuin liha. Aikaakaan kasvisruuan tekeminen tuskin vie enempää kuin liharuuan valmistaminen, mutta toki uuden kokkaustyylin opettelu vie oman aikansa.

 14. norpatti Kirjoittaa:

  Pitää huomauttaa vielä lentämiseen liittyen (kiillottaakseni Pyhimys-kuvaani, kas sehän minä olen), että olen lentänyt tänä vuonna tasan kerran eestaas Islantiin ja takas ja juuri päätin, etten mene esim. Göteborgin kirjamessuille lentämällä, vaan laivalla + junalla (varaan vaan aikaa touhuun viikon verran, niin näkee samalla maata enempi). Järjestelykysymyksiä siis tämmöiset.

  Riista-kalalla (en tiedä käytetäänkö moista termiä ollenkaan) tarkoitin siis luonnosta pyydettyä kalaa, en kasvatettua. Mitä kalaa kannattaa suosia, lisäinfoa:
  http://www.wwf.fi/ymparisto/ekovinkit/ruoka.html#kalaopas

 15. Jannica Kirjoittaa:

  “Normaalit” ihmiset joita ei kiinnosta kuittaavat lihansyönnin helppoudella tai sillä että nuo asiat eivät oikeasti merkitsisi mitään. Tai sitten vain sillä että nomnom pekoni ja hampula on hyvää. :)

  Mutta kun puhutaan miksi MINÄ teen näin ja näin, jotkut sekasyöjät kokevat MINUN valintani uhkana heille. oh my wtf?
  Vegaanisuus = terveellisempää, ympäristöystävällisempää ja eettisempää.

  Sitten tuosta vielä pidemmälle on raakaruokailu, joka on vielä kummallisempaa ihmisille. Joo joo, kyllä tiedän mistä saan mitäkin. Eikä mun olo ole koskaan ollut näin hyvä. Jaksan paremmin, aivot toimii paremmin ja ei enään masenna :)

  Mites valion maitolobbarit yms? On helvetin epäterveellistä elää ilman toisen nisäkkään äidinmaitoa!

  Ainiin ja sit vielä tää uuniten joka saa meidät terveys-hihhulit raivon partaalle ihmisten tietämättömyydestä ja typerästä päättelykyvystä:
  http://www.iltalehti.fi/elintavat/2009081710091921_el.shtml
  Ei sotketa syömishäiriöitä terveellisyyteen. :P ‘rexiat haluavat vain laskea laihtumisen vuoksi kaloreitaan, eikä asiosita perillä oleva jättäisi oikeasti tärkeitä juttuja pois. Kofeiini, maito, gluteiini eikä soija ole terveellisiä tai niiden poisjättäminen aiheuta puutostiloja -_-

 16. Karplu Kirjoittaa:

  Olen myös kotoisin pohjanmaalta, mies ja lopettanut lihansyönnin noin vuosikymmen sitten. Aika haastavaa se on edelleenkin lakeuksilla kun ihmiset valintani äkkäävät. Asiat eivät ole yksinkertaisia, mutta mielestäni yhteiskunnassamme lihansyönnille ei ole mitään kestävää eettistä perustetta.

 17. Annina Kirjoittaa:

  Kurjaa, Milla hyvä, että saat mukavaan postaukseesi näinkin ahdasmielisiä kommentteja. Joskin ruuasta keskusteleminen on tunnetusti sellainen ns. punainen vaate, mikä ajaa kansan herkästi sotajalalle. Esim. useilla keskustelufoorumeilla on jouduttu suorastaan kieltämään ruokaan liittyvät keskusteluketjut, koska eipä sitä tappelua kestä kukaan. Kovin arka ja henkilökohtainen aihe.

  Ei siis sinällään yllättävää nämä tähän asti kertyneet reaktiot, joita itsekin jo alkuun aloit kyseenalaistaa. En tiedä, mistä johtuu, että kasvissyönnistä puhuminen tuntuu kirvoittavan eniten juuri näitä “MÄ en ainakaan NOIN tee!!!”-kommentteja. Jonkunlaista xenofobiaa, kenties? Erilainen toimintatapa koetaan hyökkäyksenä omaa tuttua, turvallista kohtaan, mitä sitten pitää raivokkaana puolustaa? Siitäkin huolimatta, että tämä alkuperäinen postauksesihan oli tarina siitä, miksi sinä nimenomaan kasvissyönnin valitsit. Vai saattaako jotain lukijoiden mielessä liikahtaa, syyllisyyttä kenties omista liha-valinnoista, joista sitten kumpuaa vastareaktiona hyökkäys?

  Kiintoisaa myös jonkunlaisen tekopyhyyden penkominen esiin vaikka väkisin. Ikään kuin mitään ei kannattaisi tehdä, jos sitä ei pysty tekemään 150-prosenttisesti. Kasvissyönti on kuitenkin iso askel oikeaan suuntaan, myös ekologisesti ajatellen. Kyllä se kannattaa tehdä, vaikka lentokonetta vielä suosiikin. Seuraava askel kenties sitten on lentomatkoista luopuminen. Mutta ainakin ollaan jo oikealla tiellä, jos edes yhden eläimen hengen voi valinnoillaan säästää, vaikka koko maailmaa ei sillä pystyisikään pelastamaan.

  Terveisin lakto-ovovege, vegaanin suuntaan menossa, joka myös pikkumuksuna nautti Hese- ja Mäkkikäynneistä (16-vuotiaasta eteenpäin valinnut siellä kasvishampurilaisen tai hampurilaisen ilman pihvejä), ja kävi myös eilen meksikolaisessa ravintolassa. Vegaaniburger ja salsasoosi, nams. =)

 18. Tarja Kirjoittaa:

  Mukavasti kerrottu tarina. Mut ei voi kun ihmetellä miten osa tänne kommentoineista on samantien hyökkäyskannalla.

  Ite koin herätyksen puolitoista vuotta sitten kun lueskelin Worldwatch instituutin teosta Maailman tila 2006, jossa kerrottiin hyvin kuvaavin kielikuvin teollisen lihantuotannon prosesseista ja erityisesti siitä miten paljon siihen tarvitaan maata, viljaa, vettä. Kirjaa lainatakseni “Teollinen eläintuotanto vaatii myös valtavasti luonnonvaroja, esimerkiksi vettä. Sitä tarvitaan jopa 25 000 litraa, jos nautoja ruokitaan viljalla, jotta saadaan 200 grammaa naudanlihaa. Moni ruoka-aine tuotetaan vähemmällä vedellä. Esimerkiksi kehitysmaissa leivän tekoon saadaan riittävästi jauhoja vain 550 litralla.” Nämä luvut on mielestäni aivan järkyttävän isoja, erityisesti silloin jos ajatellaan että nyt jo joissain päin maailmaa on huutava vesipula…

  Silloin juttelin miehen kanssa ja sovittiin, että kokeillaan syödä jatkossa vähemmän lihaa. Emme ole edelleenkään täysin kasvissyöjiä; syömme kyläpaikoissa mitä tarjotaan, ravintolassa syömme monesti liharuokia (tosin käymme ravintoloissa vain muutaman kerran vuodessa), mutta arkikokkailussa ollaan onnistuttu vähentämään lihankäyttöä huimasti. Ollaan siis annettu itsellemme tilaa tän ruokavalion muutoksen kanssa ja syödään nykyisin arviolta 20-25% siitä lihanmäärästä mitä normaalisti syötiin vielä pari vuotta sitten.

  Tämmönen kokeilu on kyllä suositeltavaa itse kullekin, sillä muutokset tarvitsevat aikaa, joskus sukupolvien verran. Opetetaan tässä samalla tytärtämme kasvispainotteiselle ruokavaliolle. :) Kaiken lisäksi kasvisruoka on edullisempaa sekä terveellisempää. Ainoa suuri muutos on se, että keittiössä aluksi vähän tarviikin opetella uusia juttuja, mutta siihen tarvitsee vain hyvät ohjeet ja vähän kärsivällisyyttä. Olen syöttänyt sukulaisille monta kasvisruokaa ja ovat sukulaiset saaneet siitä maistelusta intoa kokeilla itsekin erilaisia kasvisreseptejä. :)

 19. Suski Kirjoittaa:

  Haluan kommentoida tuota syömishäiriöjuttua kun moni ei sitä ymmärrä. Itse lopetin lihansyönnin 18-vuotiaana juuri tästä eläinten kärsimyksen syystä. Täysin eettiseltä kannalta, ja lihaa en ole sittemmin syönyt. Mutta muu yliterveys-hömpötys joka tuutista aiheuttaa sen, että jotkut meistä sitten aivan muista syistä (ahdistus, masennus, rankat elämänkokemukset ja tunne elämän hallitsemattomuus ym.) johtavat siihen, että valmiina pohjalla oleva tarve syödä oikein oman elämänkatsomuksensa mukaan tuo ongelmia. Elämässä on murhetta, ihmiset ja eläimet kärsivät, minä voin huonosti, mitä minä voin tehdä? Noh, kuunnella jokaikistä ‘terveysvalistusta’ ja sairastua johonkin, millä ei ole mitään tekemistä alkuperäisen hyvän tarkoituksen kanssa.

  Ei sekoiteta puuroja ja vellejä! Tuollaiset uutisoinnit kyllä ottavat päähän, mur. Ja Milla, itse ahdistun nykyään hyökkäyksistä, joten olen aika lailla itsekseni sitä mitä olen. Arvostan sitä, että joku jaksaa tuoda asiaa esiin. :-)

 20. eeva Kirjoittaa:

  Mun mielestä myös kasvissyöjät provosoituvat puolustaman omaa elämäntapaansa yhtälailla kun lihansyöjätkin. Ei pidä harmitella, että tänne tullaan puolustamaan tai kertomaan omasta lihansyömis -tavoista koska kasvissyöjätkin on aika kovia mainostamaan omaa juttuaan. Ainakin kaikki minun tuntemat kasvissyöjät jaksavat kertoa siitä aika paljon ja moneen eri väliin kun mahdollisuus tulee. Ja se tietysti ärsyttää lihnsyöjiä.

  Halusin vaan tämän ilmottaa, enkä myöskään ala manostaa omia ruokailu tottumuksiani. :)

 21. Hahha Kirjoittaa:

  Ootpa naivi.

  Ja on kiva olla murhaaja. Nams.

 22. Hulibuli Kirjoittaa:

  Yhdyn eevan mielipiteeseen osittain. Itseäni ei häiritse toisten ruokailuvalinnat, pikemminkin päinvastoin. Oma veljeni, hänen tyttöystävänsä ja jopa isäni osittain ovat kasvissyöjiä.
  Minulla ei ole mitään argumentteja lihansyönnin puolesta, koska tässä asiassa kaikki pisteet menevät kasvissyönnin puolelle niin eettisesti kuin globaalien ongelmien ratkonnassakin.
  Syytä omalle lihansyönnille en osaa sanoa. Siihen liittynee paljonkin tottumiskysymykset ja oma lyhytnäköisyyteni, sillä omat huoleni maailmanmenosta suuntautuvat enemmän poliittiselle ja sosiaaliselle puolelle. En osaa tuntea inhoa popsiessani muodonta lihaklönttiä menemään, sen sijaan pahin viholliseni sipuli onnistuu aiheuttamaan minussa pahimman luokan puistatukset. Tuo viaton luontokappale.

  Mutta niin, sitten tulee se osa mistä en toivo oikeiden, rehellisten kasvissyöjien loukkaantuvan. Minua ärsyttää ja inhottaa toden teolla nämä tekopyhät ihmiset, jotka ovat kokoajan tuomitsemassa toisten valintoja ja korostamassa OMAA paremmuuttaan. Näitä ovat yleensä ns. muotivegaanit, jotka jylhästi julistavat muiden olevan brutaaleja villejä, ja itse salassa puputtaa pekonia menemään. Minulla on ihan sama kanta tässä asiassa kuin uskontojen suhteen: Minulle on ihan sama mihin ihminen uskoo, se on tämän oma mielipide ja kunnioitan sitä. Mutta odotan myös että minun valintojani kunnioitetaan, enkä jaksa katsoa sellaisilta ihmisiltä paheksuvia katseita, joiden päätöksiä en itse ole paheksunut.

 23. SDLksgö Kirjoittaa:

  TIEDOKSI kun syötät koirallesi kuivamuonaa seuraava fakta

  Kopioitu foorumilta:

  Löysinpä eräältä foorumilta tälläisen keskustelun kuivamuonista, niiden sisältämästä eläinproteiinista. Eipä antanut tuo teksti kovinkaan mairittelevaa kuvaa nappuloiden sisällöstä joissakin jenkkiläisissä muonissa (tosin suomestakin löytyy oma eläinraatojen käsittely laitoksensa). Tässä kopioitu teksti , ensin pätkä Suomesta ja lisäilenpä kohta tuon toisenkin kirjoituksen :

  Itse mietin, että täällä Suomessa ei varmaankaan tällaista tehdä, että lemmikkieläimistä ei varmaan tehdä rehuihin lihajauhoa… Mutta kylläpä vaan tehdään.
  Suomessa on kaksi laitosta jotka valmistavat lihajauhoa jota käytetään siis rehuissa, niin tuotantoeläinten kun lemmikkieläintenkin; Findest Protein oy ja Honkajoki Oy. Lähetin kyselyn EVIRAlle, käyttääkö kumpikaan valmistukseen lemmikkieläinten ruhoja. Vastaus oli seuraavanlainen:

  hei!

  Honkajoella sijaitseva Honkajoki Oy:n luokan 1 käsittelylaitos voi käsitellä sivutuoteasetuksen mukaista luokkaan 1 kuuluvaa materiaalia, joihin kuuluvat paitsi kuolleet märehtijät myös kuolleet lemmikkieläimet. Muita lemmikkieläinten raatoja käsitteleviä käsittelylaitoksia meillä ei Suomessa ole.

  Ystävällisin terveisin

  Taina Heimonen-Kauppi
  Ylitarkastaja / Senior Officer
  Elintarviketurvallisuusvirasto, Evira

  Lisätietoja itse tehtaiden toiminnasta löytyy esim: http://www.puuliitto.fi/index.php?m=6&s=1&d=4&id=1996

  Artikkeli tästä aiheesta yleensä, löytyy myös: http://www.puuliitto.fi/index.php?m=6&s=1&d=4&id=1996

  Valmisruokien kyseenalaiset raaka-aineet ovat olleet puheenaiheena Amerikassa ja Kanadassa jo vähintään kymmenen vuotta. Vasta nyt Suomessa on herätty tähän tosiasiaan, että koirien ja kissojen valmisruoat eivät ehkä olekaan se paras tapa ravita lemmikkiään. Koirat ja kissat sairastavat yhä enemmän erilaisia elintasotauteja, ja suurimpana syynä tähän ovat nämä teolliset valmisruoat.

  Yleisesti luultu asia on, että valmisruoassa kaikki ravintoaineet olisivat tasapainoisessa suhteessa, jolloin lemmikin omistajan ei tarvitse miettiä ruokintaa sen kummemmin. Eläinlääkäritkin suosittelevat yleensä valmisruokia, jolloin on syntynyt käsitys valmisruokien paremmuudesta. Tämä käsitys on kuitenkin väärä. Paras ja luonnollisin ruokintatapa on raakaravinnolla ruokkiminen.

  Teollisten ruokien kyseenalaiset raaka-aineet

  Teurastamoissa teurastetaan vain terveitä, yhä kävelemään pystyviä eläimiä. Muille eläimille on mm. Amerikassa ja Kanadassa olemassa omat ”kierrätystehtaat”, jonne otetaan kaikenlaisia eläimiä ja eläinperäistä jätettä. Näissä tehtaissa valmistetaan eläinproteiinia, joka myydään edelleen lemmikkieläinruokavalmistajille.

  Eräässä lehdessä oli kirjoitus tällaisen tehtaan toiminnasta:
  ”Tehtaan lattialla oli tuhansia kuolleita koiria ja kissoja; karjan päitä ja sorkkia; lampaita, sikoja ja hevosia; kokonaisia haisunäätiä; rottia ja pesukarhuja – kaikki odottamassa valmistusta. Tehtaan kuumuudessa kuolleella eläinkasalla tuntui olevan oma elämänsä, miljoonien matojen luikerrellessa ruhojen ympärillä.”

  ”Tehdas käsittelee mädäntyneet eläinruhot, auton alle jääneet sekä lopetetut koirat ja kissat, joista valmistuu kuivaproteiinivalmistetta myytäväksi lemmikkieläinruoan valmistajille. Eräs pieni tehdas Quebecissä kierrättää n. 10 000kg koiria ja kissoja viikossa….Turkkia ei poisteta ja kuolleet eläimet keitetään kaikki yhdessä, sisäelimineen, luineen ja rasvoineen 115 ?C n. 20 minuuttia.”

  ”Joka vuosi USA:n 286:ssa ”kierrätystehtaassa” hävitetään hiljaisuudessa n. 12,500,000 tonnia kuolleita eläimiä, rasvaa ja lihajätettä… Baltimore’s Valley Proteinin isossa sammiossa on erilainen sekoitus kuolleiden koirien, kissojen, pesukarhujen, opossumien, kauriiden, kettujen, käärmeiden, sirkusnorsun poikasten ja poliisihevosten ruumiinosia…USA:laiset lemmikkieläinruoan valmistajat, kuten Alpo, Heinz ja Ralston-Purina ostavat täältä eläinproteiinia.”
  Lähde: http://www.mad-cow.org/~tom/cats_bse_rend.html

  Raaka-aineiden käsittelyt

  Näihin tehtaisiin tuodaan myös teurastamoista jätettä, joka joudutaan viranomaisten määräyksestä denaturoimaan, jottei sitä voida käyttää enää ihmisravinnoksi. Eläinlääkäri Wendell O. Belfieldin mukaan hyväksytyt denaturointiaineet ovat polttoöljy (fuel oil), paloöljy (keronsene), jalostamaton karbolihappo ja sitronella, joista kolme ensimmäistä ovat erittäin myrkyllisiä aineita.

  Lemmikkieläinten lopettamiseen käytettävä myrkyllinen aine, sodium pentobarbital, pysyy eläinten keittolämpötilassa (115?C) muuttumattomana, joten sitä on myös valmiissa lemmikkieläinruuissa. Kerta-annospitoisuudet ovat pieniä, mutta vuosien kuluessa niitä kertyy elimistöön suurempia määriä, ja haittavaikutuksena on todettu mm. maksa- ja munuaisvaurioita sekä syöpää.

  Lopetus- ja denaturointiaineiden lisäksi ruokiin joudutaan lisäämään erilaisia säilöntä-, väri-, maku- ja muita lisäaineita, joilla on haitallisia sivuvaikutuksia. Yleisesti käytetyt BHA ja BHT aiheuttavat paljon allergisia reaktioita sekä maksa- ja munuaisvaurioita. Erään rasvan stabilointiin käytettävän aineen, Ethoxyquin, epäillään aiheuttavan mm. syöpää. Puolikosteissa kuivamuonissa käytetään usein propylene glycolia, joka tuhoaa punaisia verisoluja.

  Myrkyllisten aineiden lista on lähes loputon, joten ei tarvitse ihmetellä lemmikkien runsasta sairastelua. Suomeenkin tuodaan Amerikasta ja Kanadasta monenlaisia lemmikkien valmisruokia. Tuoteselosteita lukemalla on mahdoton selvittää, minkälaisista raaka-aineista ruoka on valmistettu. Kuten Eileen Layne, Kalifornian Eläinlääketieteelliseltä Laitokselta, toteaa: ”Kun luet lemmikkieläinruoan tuoteselostetta ja siinä sanotaan, että sisältää lihaa tai luuateria, se on juuri sitä – keitettyjä tai konvertoituja eläimiä, joista osa on koiria ja kissoja.”

  Valmisruokapakkauksissa oleva lause; ”Sisältää EU:n hyväksymiä antioksidantteja.”, tarkoittaa mm. yllämainittuja BHA:ta ja BHT:tä.

  Lähteet: http://www.belfield.com/article3.html
  http://www.fuzzyfaces.com/lfood2.html

  Monilla lemmikkieläinten valmisruokia valmistavilla tehtailla on omat koelaboratoriot, joissa ruokia testataan mm. koirilla ja kissoilla.
  Tässä eräs linkki, jossa aiheesta lisää: http://www.kulkukoirat.com/Tiesitko.htm

  Lähteistä koonnut Marjo Sukeva
  Lähde: http://www.luontaisnetti.fi

  -> Kannattaa siis syöttää BARFIA koiralle, ja etsiä sieltä ne luomulihat :) Tutustu esim. tuolta http://www.zayoras.com/main.php?id=54

 24. norpatti Kirjoittaa:

  Kiitos! Huh, huh mitä touhua… o_O
  Pitääpä tutustua tuohon Barffaukseen tarkemmin, oon siitä joskus lukenutkin. Tuota Yarrahia muita luomu-kuivamuonia syötän varmaan jonkun verran jatkossakin, mutta voisi hiljalleen alkaa lisäämään raakalihaa + kasvista.

 25. norpatti Kirjoittaa:

  Ja juu, “naivi” is my middle name.

 26. Salla Kirjoittaa:

  Luomunappulaa voipi tilata vähän halvemmalla tuolta http://www.zooplus.com/shop/dogs siellä on Yarrahin lisäksi muitakin luomumerkkejä.

  Ja kiitokset Milla omasta panoksestasi paremman maailman puolesta :) Vaikka joskus tulee epätoivoinen olo, ettei kukaan välitä jne, niin aina blogiasi lukiessa lämmittää pientä sydäntä.

 27. Ounah Kirjoittaa:

  Hienoa ! Itsekin olen kasvissyöjänä viidentoista vuoden iässä, vaikka muu perhe syö kyllä lihaa. Ruokaa teen aika paljon itse.
  Syön kuitenkin luomukananmunia ja luomumaitoa (siis juon tietysti ::D) ja syön kalaa vain jos on PAKKO (lue: ei ole muutakaan).
  Hienoa, että olet asian puolesta, koska itse kuulen vieläkin kommentteja “hei ootsä vähä tyhmä kun et syö lihaa”.
  Hienoja töitä, kaikki, muutkin kun Kiroilevat Siilet ::)

 28. päivän naurut Kirjoittaa:

  sirkusnorsun poikasia :’DD juujuu, sinne se elviskin kai sitten jauhettiin.

 29. Lowcarb Kirjoittaa:

  Itsekin entisenä kasvissyöjänä tunnen välillä vihlaisun sydämessäni kun “joudun” syömään lihaa enemmän kuin koskaan elämässäni. Vain siitä syystä että voin paljon paremmin syömällä vähähiilihydraattisesti.

  On ollut todella ikävää huomata ettei kasvisruokavalio sopinut minulle, koska omallakin kohdalla se oli juuri “aatteelista” lihan välttelyä. Olen tosin ymmärtänyt että on olemassa myös vähähiilihydraattiseen ruokavalioon suuntautuneita kasvissyöjiä, mutta en tiedä kuinka vaikeaa se sitten on käytännössä.

  Yleisterveelliset huuhaaravintosuositukset taitavat yhä “tukea” kasvisruokavaliota, mutta yhä useampi vähähiilihydraattista ruokavaliota tutkinut taho lyttää kasvisruokavaliot ihmiselimistölle todella huonoksi vaihtoehdoksi. Ne sisältävät pakostakin liian suuren määrän hiilihydraatteja. Omalla kohdalla se näkyi lihomisena (sairaalloinen ylipaino) ja masentuneisuutena, joista olen päässyt eroon täysin ruokavalion avulla.

  Huolestuttavinta on kasvissyöjäperheet, joissa “pakotetaan” pienet lapset syömään kasvisruokavalion mukaan. Ja “terveellisiä” kasvirasvoja ja kevyttuotteita. Vääränlaisen rasvan syöttäminen voi olla mm. erittäin haitallisia pienen lapsen aivojen kehitykselle.

  Hirveän ristiriitaista sinänsä, koska en todellakaan toivo että vähähiilihydraattisuus ja sitä myötä väistämättä lihan kulutus lisääntyy, koska sitä myötä varmasti myös tuotantoa olisi lisättävä. Luomulihaa tuskin riittää koko maapallon väestölle, jos yleiset ravitsemussuositukset muuttuisivat vähähiilihydraattisuutta tukeviksi.

  Karppauksesta: http://www.karppaus.info

 30. Murhaaja? Kirjoittaa:

  Hieno tarina. Ymmärsinkö oikein, ettet ole oikeastaan kiinnostunut saada moniruokaisia miettimään mitä pistävät suuhun, esim olemaan syömättä lihaa, vaan ennemmin kertomaan itsestäsi ja kasvissyönnistäsi? Siinä mielessä toimi hyvin. Muussa tapauksessa ei söpöjä eläimiä saa tappaa kun ne on söpöjä -tyylinen “naivistelu”, kuten joku asian ilmaisi, oikein toimi.

  Olisi hyvä että ihmiset oikeasti tietäisivät mitä syövät ja mitä se tarkoittaa. On hyvä lisätä ymmärryksen tasoa, varsinkin jos löytyy vielä 16-vuotiaita, jotka eivät osaa yhdistää pihviä siihen laitumella pyllertävään nelijalkaiseen. Lisäsyy miksi “liha = murha” -tyyliset disinformatiiviset keuhkoilut tekevät vain hallaa itse asialle. Täälläkin huomasi, miten vastareaktiot nousevat hyvin nopeasti pintaan.

 31. norpatti Kirjoittaa:

  Yhtälailla on “hyvä” syy olla syömättä lihaa siksi että sattuu pitämään eläimistä, kuin sekin että syö sitä koska “se nyt vaan on hyvää”. Paitsi, että toinen on puhtaasti itsekäs syy.

  Minusta on sairasta, että ihminen kasvattaa lihaa ruoakseen liukuhihnameiningillä, kuin ne eivät olisi lainkaan eläviä olentoja. Niin yksinkertaista se minulle on. 16-vuotiaana tiesin kyllä mitä syön, mutten ajatellut asiaa sen kummemmin, ennenkuin pääsin jälleen kosketuksiin eläinten kanssa ja näin millaista niiden elämä on. Hyvä niin.

  Tämä merkintä on yksi henk koht tarinoistani, ja siitä voi provosoitua ken tahtoo. Omassa blogissani saanen tyrkyttää aatteitani ja tuoda ajatusmaailmaani eri tavoin esille niin paljon kuin sielu sietää…

 32. Zuve Kirjoittaa:

  Mun mielestä kaikkien asioiden puolustamisesta ei tartte (eikä voi) olla kiinnostunut. Mua kiinnostaa puolustaa enemmän ihmisiin liityviä epäoikeudenmukaisuuksia, kuin eläinten – Pidän kyllä eläimistä, mutta miksi en ole kiinnostunut eläinten oikeuksien puolustamisesta? – sitä en tiedä.

  Suurinosa ihmisistä mussuttaa lihaa tiedostaen massatuotannon tai tiedostamatta – tyhmyyttä ja laiskuutta, tiedän, mutta sellaisia ihmiset ovat. On epärealistinen ajatus kuvitella, että kaikista voitaisiin saada kasvissyöjiä (huom. en väitä, että ajattelisit näin.) Pystyn syömään lihaa, koska omatuntoni ei kolkuta tässä asiassa ja tiedän, että ryhtymällä kasvissyöjäksi en muuttaisi maailmaa mitenkään.

  Eli juu… kaikkia ei kiinnosta puolustaa äänekkäästi esim. homoparien adoptio-oikeutta tai muuta vastaavaa asiaa ja miksi pitäisikään? Jos asia ei kiinnosta, niin se ei kiinnosta. piste.

 33. Milla Kirjoittaa:

  Taitaa nimi olla enne, niin tutulta meiningiltä tuo sarjakuva näyttää ;) Tää keskustelu on kyllä ollut enemmänkin masentavaa, miksi aina nää samat kliseet, että jos ihminen puolustaa eläinten oikeuksia, niin sitten pitää olla kaikinpuolin täydellinen ihan joka asiassa… Ja tietty eihän niitä eläimiä oikeastaan saa edes puolustaa kun ihmisetkin kärsii blaa blaa blaa. Jatketaan me Millat vaan samaa linjaa siitä huolimatta!

 34. Lehmällinen Kirjoittaa:

  Ihan ensimmäisenä, kiitos riemukkaasta blogista!

  Meillä on lypsykarjatila joka on ikävä kyllä parsinavetta joten lehmät joutuvat talven olemaan suurimmaksi osaksi sisällä, tiedän, että jos tahtoa olisi voisi tehdä jaloittelutarhan elukaisille talveksi, mutta raha on asia jota on kovin vaikea unohtaa, emme jatka tätä loputtomiin joten investoinnit ovat jäässä.

  Toisaalta jokaiselle lehmukalla on nimi jokainen hoidetaan yksilöllisesti, niille jutellaan ja niitä rapsutellaan ja vaikka mitä. Minusta on jälleen tänä kesänä ollut ihanaa kävellä eukkojen kanssa laitumella, siellä ne tulevat jutustelemaan ja kerjäämään silityksiä. Parsissa on matot ja runsaasti kuiviketta jolla on kuiva pötkötellä. Lehmistä ei revitä maksimaalista maitotuotosta vaan pysytään kohtuudessa. Jalostuksessa huomioidaan erityisesti terveyttä koskevat seikat, en todellakaan halua kipeäksi jalostettuja eläimiä meille.

  Ja aina kun jonkun lehmän joudun laittamaan teurasautoon minä itken, niin, että hävettää raavaiden kuskien katseiden alla.

  Meillä syödään siitä huolimatta lihaa mutta toisaalla varsinkin kesäaikaan kasvaa ruokaa myös puutarhassani, perunat, porkkanat, sipulit,kurpitsat, mausteet, marjat ja hedelmät ja metsästä haetaan lisää ja läheisestä järvestä luonnonkalaa.
  Sillointällöin kasvatamme sonnin kotitarpeiksi ja se teurastetaan kotona. Possua ostamme lähitilalta kokonaisena ja kananmunia muutaman kilometrin päästä samoin perunat talviaikana.

  -Kaikki ei siis ole niin epäeettistä-

  Suuri harminaiheeni onkin teurastamot, siellä meno ei kyllä ole kovin tasokasta, kuljetusmatkat on pitkiä ja ainakaan syömistä ei ole aina tarjolla eläimille vaikka joutuisivatkin odottelemaan, eriasia sitten maistuisiko se kun eläimet on paniikissa. Mutta kun ei ole kannattavaa huolehtia eläimistä matkalla kohti kuolemaa.
  Ja kuitenkin siitä lehmästäkin jonkin euron saa kun lihoiksi sen laittaa. Kaikkia ei voi teurastaa kotonakaan ja lehmän lopetus ja laittaminen lihankäsittelylaitokselle ei kannata sekään pitkän päälle.

  Pointtini on kai (?) se, että jokainen voi tehdä valintoja ja vaikuttaa maailmaan omalta osaltaan omilla valinnoillaan ja teoillaan.

 35. nia Kirjoittaa:

  Nimimerkki Lehmällinen, hieno kirjoitus näkökulmasta josta harvoin saa tällaisissa yhteyksissä lukea! ;)

  Oma kantani: lihansyönti periaatteessa ok, eläintenpitotavat monilla tiloilla kaipaisivat ehdottomasti muutoksia.

  Tiedän muuten luomuviljelijän, joka piti lehmiään suurilla laitumilla – kesällä aivan huippua! Mutta sama meno jatkui myös talvella, lehmillä ei katosta tai suojaa. Lähenteli jo pahasti eläinrääkkäystä Suomen hyisessä talvessa :(

  ja pakko vielä kommentoida, kun joku ylempänä sanoi: “Suomessakin on tän vuoden viljasadosta tulossa niin hyvä että sitä myydään poltettavaksi! Hyvää viljaa haloo.” ei johdu viljasadon hyvyydestä vaan viljan alhaisesta hinnasta. viljelijä saa paremmat tulot jos myy vljansa poltettavaksi. Viljelemällä ei rikastu. Ja sitten ostetaan ulkomailta jotain ties mitä gm-paskaa tilalle :P
  Järjetöntä? Kyllä!

 36. sofia Kirjoittaa:

  Oi, ihanii nää kaikki sun sarjakuvat, mä niin tyksin sun tyylistä piirtää, vitsi ku ei ite osaa :(

  Mut mä oon halunnu olla kasvisyöjä jo pitkään, mut oon kamalan nirso ja en oikeestaan tykkää melkein mistään (= ehkä kaks kasvisruokaa mitä syön) et se on vähän vaikeeta + koko muu perhe syö lihaa jolloin ei oo valinnanvaraa.

  mut sit oon miettiny et jossai vaiheessa ku muutan omaan kämppään nii vois pikkuhiljaa siirtyä kasvisyöjäks ja kattoo kui onnistuu.

  vuosi sitten en syönyt punaista lihaa, mutta sekin oli kauheen hankalaa ku vanhemmat ei yhtää tykänny semmosesta -.-

  eipä tässä ollut mitään pointtia, mutta tsemppiä sulle! ihania sarjakuvia!

 37. :p Kirjoittaa:

  Eihän naudat aina huonosti elä. meillä ainakin on luomu lehmiä, ja ne pääsee sisälle ja ulos aitauksiin vapaasti. Ja ne kasvattaa itse vasikkansa moni kuukautiseks asti. (niin pitkään ettei satu yllätys vaisikoita) Kesällä ne on isolla laitumella! (:

 38. norpatti Kirjoittaa:

  Mahtava kuulla!

 39. Jensu Kirjoittaa:

  Pisti kyllä vakavasti pohdituttamaan tuo juttu eläinten kuivamuonista, luin kauhulla ääneen poikaystävälleni otteita tuosta kirjoituksesta. Pitää ilmeisemmin tosiaan alkaa miettimään mitä ruokintavaihtoehtoja on olemassa noille rakkaille karvakorville… :/

Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastausTämä on sarjakuvataiteilija Milla Paloniemen (aka norpatin) blogi. HUOM! Blogi saattaa sisältää materiaalia, joka ei sovi lapsille! Ethän kopioi/irroita kuvia/sarjiksia niiden alkuperäisestä yhteydestä, (poikkeuksena sitaattioikeus) kiitos! Kaikki blogin sisältö (c) Milla Paloniemi (norpatti)

EVO facebookissa, TYKKÄÄ! :)

Tägit

Archives

Blogroll