Jälkikirjoitus…(taisiis jälkisarjakuva)

12.11.2009 - 0:32 / norpatti.


paskasta

Kattokaa, ku jaksoin hianosti värittää ruskeeksi kakan! Voin kertoo, että olin aika PASKANA (höhö) itsekin tässä pari päivää, mutta nyt kun luin kommentit uusiksi, niin ihan hyvää keskusteluahan siellä oli jopa. Notta tänks vaan kaikille kommentoijille! Varsinkin sulle, joka halusit jauhaa mut lihamyllyssä tehotuotantoelukoille ruuaksi. <3

Kategoria: sarjakuvat.
Tagit: ,50 vastausta - “Jälkikirjoitus…(taisiis jälkisarjakuva)”

 1. Kati K. Kirjoittaa:

  Vika ruutu on HUIPPU! Olet oivaltanut oikein…Hyva Milla!!!

 2. R Kirjoittaa:

  Minun mielestäni tämä on hyvä yhteenveto koko blogimerkinnästä. Tarkentaa/selittää sun alkuperäisen sarjiksen viestiä ja kuvaa muutenkin koko jutun. :D

  Tuosta lopusta tuli mieleen sanonta: Jos lehmät lentäisivät, pitäisi aina olla sateenvarjo.

 3. Aatu Kirjoittaa:

  Ei siihen edelliseen kommenttivirtaan kannattanut kirjoittaa mitään, kun se oli jo niin tukossa. Mut nyt piti kommentoida, että hitsi, sinähän olit siinä jopa harvinaisen ymmärtäväinen lihansyöjiä kohtaan – sanoit, että syö edes luomua, jos et voi kokonaan välttää lihaa.

  Olen itse lihansyöjä, ja kieltämättä on välillä tullut vaivaantunut olo, kun suuresti arvostamani taiteilija ja bloggaaja pyytää minua muuttumaan. Hyvä – niin juuri pitääkin tulla! Sitä paitsi viestisi eivät ole olleet tyhjää saarnaamista vaan ennen kaikkea havainnollisia perusteluja ja hyviä, rakentavia vinkkejä kasvissyönnin toteuttamiseksi. Kuka tahansa aivoilla varustettu (ja suomea osaava :) näkee sen.

  En voi ymmärtää ihmisiä, jotka menevät tappelemaan ja noin aggressiivisesti hyökkäämään bloginkirjoittajan kimppuun. Blogitekstien väittämiä voi ja saakin arvostella mielestäni virheellisestä logiikasta ja asiavirheistä, mutta toisen blogi ei ole mielestäni paikka toisen arvostelemiseen “vääristä” mielipiteistä. Jonkinlainen kunnioitus pitäisi olla sivujen omistajaa kohtaan – ei entryjäsi voi rinnastaa siihen, että kirjoittaisit yleisönosastolle Hesariin.

  Ehkä ne sinua paskalla heittäneet ovatkin samoja kuin HS:n keskustelufoorumilla. Heistä jokainen haastateltu asiantuntija ja tutkija on aina oikeasti vain teeskentelevä maallikko ja kaikki muutkin vain tietämättömiä tai tekopyhiä.

  Varmaankin, jos jokainen päivä kirjoittaisit pelkästään lihansyönnin vääryydestä, minulle tulisi vaivautunut olo ja saattaisin lukea blogiasi vähän harvemmin, mutta ei minulle tulisi mieleenkään edes vihjaista, ettet saisi niin tehdä. Blogisi on tänä syksynä ollut erityisen hyvä ja kiinnostava. Älä ihmeessä tingi arvoistasi ja vakaumuksestasi! Perkele!

  Teet järkyttävän hyvää sarjakuvaa (tarkoitan ennen kaikkea tätä blogiasi), ja olen itse päättänyt lähteä opiskelemaan graafista alaa suurelta osin blogisi innoittamana. Vaikka olen kaksikymmentä vuotta lukenut ja tilannut erilaisia sarjakuvia, on blogisi lukeminen moninkertaistanut käsitykseni taiteenmuodon mahdollisuuksista itseilmaisuun ja mielipiteensä esittämisen muotoilemiseen. Älä ikinä tingi tasosta räyhääjien takia.

  (Ja tämäkin lihansyöjä tietää takiasi, mitä tarkoittaa “vähentäminen” – ja toivottavasti vielä soveltaakin sitä joskus.)

 4. Mervi Kirjoittaa:

  Tosi hyvä merkintä! :) Osoittaa suurta kypsyyttä ja kritiikinsietokykyä. (Vaikka en alun perinkään tajunnut mistä kaikki niin suuttuivat) Itse syön lihaa ja tunsin omantunnonpistoksen tekstiäsi lukiessani, mutta tiedän että olet oikeassa.

 5. Solja Kirjoittaa:

  Anna Milla palaa vaan! Jos omistaisin jonkun ison sanomalehden, niin ottasin sut piirtämään just tollasta sarjakuvaa mikä saisi ihmiset reagoimaan. ( Ja ehkä ne samalla vähän ajattelee.. ;))

  ps. Kun itse luin possusarjakuvaa, niin kävi mielessä että voisin tosiaan vaihtaa pekonini luomuksi.

 6. Annapurna tö Kemihippi Kirjoittaa:

  Jaksoin lukea vegetappelun keskusteluja ehkä seitsemän kappaletta. Ihmisillä on pää niin kovin syvällä siellä omassa pienessä sievässä pyllyssä, ei haluta edes yrittää ymmärtää – Tottahan on, että tutun ja turvallisen järkyttäminen luo epätietoisuutta ja epätietoisuus pelkoa. Ei ehkä haluta hyväksyä sitä, että tuntemamme elämänmuoto saattaa olla väärä.

  “Sitäpaitsi aina on syöty jouluna kinkkua, koitapa syödä nyt yhtäkkiä joitain liotettjua pellavansiemeniä kinkun sijasta, höh!”

  Äiti opetti aina, että omaan arvoonsa tuollaiset. Sillä asenteella pääsee hirmu pitkälle.

 7. Hosuliini Kirjoittaa:

  Kannattaa jättää omaan arvoonsa kaikki paskakommentit. Itse tietää parhaiten, mitä on ja mikä on itselle tärkeää. Jotkun eivät vain edes halua ymmärtää, mutta minä ainakin pidin siun liha-sarjiksesta. Siinä oli pelkkää asiaa. Hyvä Milla, jatka vain samaan malliin!

 8. Sapelihammastiikeri Kirjoittaa:

  Paskaa heittävien lihansyöjien kanssa argumentointi on aika pitkälti samaa kuin koittaisi selittää aurinkokeskeistä maailmankuvaa keskiaikaisille kirkonmiehille. Vastapuoli kaivautuu vain syvemmälle tunneperoisiin poteroihinsa ja päähän alkaa sattua.

 9. Manatee Kirjoittaa:

  Minusta on hienoa, että sinä jaksat taistella tämän asian puolesta. Itse en jaksa, vaikka haluaisin. En jaksa riidellä isäni kanssa, jonka mielestä kasvissyönti on humpuukia ja animalia täynnä kettutyttöjä (syy jonka takia en ole kertonut hänelle liittyneeni..). En myöskään jaksa tapella avopuolisoni kanssa luomutuotteiden ostamisesta, hän ei ymmärrä eikä tahdo nähdä vaivaa ja hän rakastaa lihaa. Siippani ei möskään suostu katsomaan mitään videoita tehotuotantolaitoksista, vaan suuttuu kun ehdotan. Luomumunia olen saanut ostatettua, mutta siihen se sitten jääkin.
  Meillä ei koskaan lihattomaan talouteen taideta päästä, enkä sitä varsinaisesti toivokaan, mutta luomutuotteita toivoisin saavani ostaa. Tuntuu vain, että minun ei anneta, koska ne ovat “humpuukia”. Toivon, että voisin ammentaa sinulta voimaa taistella asian puolesta.

 10. Karoliina Kirjoittaa:

  Jatka vaan samaa rataa, mielipiteitään saa ja täytyykin kertoa, ja sulla on jopa hyviä sellasia :) Edellinen sarjis oli loistava, en ymmärrä mistä ne valittajalaumat ilmestyivät.

 11. merlin Kirjoittaa:

  Minäkin ihailen tuota .. intoa(?), jolla puolustat omia mielipiteitäsi. Harva ihminen siihen pystyy vaan ne muuttaa mielipiteensä suuren paineen alla. Ja tuota kommenttivyöryä lukiessa ihmettelin, että miksi omaa mielipidettään ja kantaansa ei saisi esittää? Kohta jokaisen mielipiteen perään tulee 100 syyllistävää “hyvää” ihmistä, ketkä yrittävät loukata sitä, jolla on oma mielipide.

  Jatka vaan mielipiteitesi julkaisua, se on yksi syy miksi luen blogiasi! :)

 12. Sieni Kirjoittaa:

  Yhdyn täysin Aatun mielipiteisiin (:
  Ja muista, että tämä on SINUN blogisi ja nämä ovat SINUN mielipiteitäsi, joihin sinulla on 100% oikeus! Kukaan ei voi tulla rajoittamaan sananvapauttasi ja on ihailtavaa miten p*skakommenttien määrästä riippumatta uskallat silti ilmaista mielipiteitäsi niin selvästi. Ja useissa asioissa olet mielestäni täysin oikeassa, ihmisten vain on niin vaikeaa itse myöntää olevansa väärässä. Mutta jatka samaan malliin!

  Jaksamisia kaikkien kommenttien keskelle!

 13. Nemukki Kirjoittaa:

  Älä masennu. Netin luoman anonyymiyden suojissa hyökkäävien ihmisten on helppo kaataa lokaa jokaisen niskaan joka nirhaisee heidän turvallista maailmaansa edes hitusen. Siun blogi, siun aatteet ja mahtavasti niitten eteen taistelet. Minä arvostan kovasti.

  Sympatiat on myös Manateen puolessa. Täälläkin on hankalaa olla kasvissyöjä kun asialle vain hymähdellään huvittuneesti. Monet kerrat olen saanut tapella, mutta periksi en anna. Ihmisten on jotenkin vaikea uskoa että mieluummin silittelen kaiken maailman eläviä kuin katselen raatoa lautasella…

 14. Heini Kirjoittaa:

  Harmi, jäi kommentoimatta siihen edelliseen, aluksi meinasin kommentoia kuin paljon tykkäsin siitä mutta masennuin niistä siellä jo olevista kommenteista enkä saanu kommentoitua. Se sarjis oli oikeesti huippu! Muhun se ainaki iski, tuli sellanen olo että vois oikeesti alkaa taas kasvissyöjäksi. Perheen takia se on välillä vähän vaikeaa, mutta en välttämättä totaalikieltäytyjäksi alkaisikaan. Ja kiitos vegeruokaohjesivustosta, vegesyönnin tekee vaikeeksi monesti myös se ettei niitä hyviä ohjeita oo oppinu kotoa toisin ku peruslihartuokien reseptit. Ja ois kiva joskus tehä niin hyvää vegeruokaa että poikakaveriniki innostuis siitä, pitää alkaa harjotteleen :D

 15. Maijapoppanen Kirjoittaa:

  Mä ainakin tykkäsin kyseisestä merkinnästä, kivaa että jaksat tuoda täällä omia mielipiteitäsi esille. Oon itekki vege etkä ainakaan mun mielestä ainakaan oo mitenkään vieny kasvissyöjien mainetta tai mitään. tää on hirveen kiva blogi, paljon jaksamisia sinne :)

 16. Anu Kirjoittaa:

  Yliopisto-lehdestä (numero 10, jaettiin ilmaiseksi ainakin kaikkien Helsingin yliopiston opiskelijoiden kotiin):

  “75 litraa piilovettä soljuu kurkusta alas, kun jääkaapista nappaa huikopalaksi kolme ylijäämäperunaa. Jos aterian vahvistaa 150 gramman pihvillä, vettä tuhraantuu 2775 litraa. Harva silti pidättäytyy pihvistä. Ajatus modernisti vegeistä suomalaisista on väärä. Lihan per-nenä-kulutus on tuplaantunut puolessa vuosisadassa.
  Nykyisin haarukoimme menemään yli 70 kiloa lihaa vuodessa. Esimerkiksi broilereita teurastetaan vuosittain yli 50 miljoonaa. Planeetan maapinta-alasta neljännes on valjastettu tuotantoeläinten käyttöön, lähinnä laitumiksi ja rehunviljelyyn.
  Vauhtia ja menestystä siis SUomen Akatemialle, Ruralia-instituutille ja Jouni Kujalalle SEED-hankkeeseen! SEEDin tavoite on hivuttaa koulukkaitamme kohti kestävämpää ruokakulttuuria.”

  Ja samaa vauhtia ja menestystä Millalle, jatka ihmeessä räväköidenkin kantaaottavien sarjakuvien tekemistä, niille ja keskustelulle on todellista tarvetta! Täällä lihansyöjä, joka ei provosoitunut lainkaan kinkkusarjakuvastasi. Sen sijaan se sai jälleen kerran tätä asiaa ajattelemaan ja rohkaisi kohti lihattomampaa arkea. Puheenvuoro paikallaan. Tehotuotanto ON brutaalia, sen saa sanoa ääneen, ja teit sen omassa blogissasi omalla tavallasi.

 17. outi Kirjoittaa:

  olishan se ihanaa jos ois mahdollista olla kaikessa ekologinen, eettinen jne. vois seilata rahtilaivalla ja ajaa Euroopan halki polkupyörillä (kuten ystäväni tekivät), syödä vegaanista lähituotettua luomuruokaa, kerätä omat sienetja marjat, harrastaa palstaviljelyä, kutoa pelkästään kotimaista luomulampaanvillaa, pukeutua reilun kaupan luomuvaatteisiin jotka kestää vuositolkulla jne jne.

  mutta, koska viikon kesälomalla ei pahemmin laivailua harrasteta, pelkkä suomalaisista aineista tehty vegaaniruoka on saamarin tylsää pidemmän päälle, luomua ei aina saa ja joskus se oikeasti vain maksaa liikaa miun kukkarolle, viime kesänä valitsin suvereenisti rannalla makoilun marjastuksen sijaan, palstaa en ole jaksanut töiden ja muun elämän oheen hankkia vielä, kotimaista villaa on aika vaikea saada ja suoraansanoen se on kauhean karkeaa usein, ja reilun kaupan luomuvaatteita on harvassa ja kun niitä on, on harmillisen usein laadussa tingitty ja silti hinta on tosi korkea.

  häntä pystyyn, ei voi aina miellyttää kaikkia. se että pystyy nauramaan sen merkinnän harvinaisen urpoille kommenteille, on isoin lahja tässä tilanteessa :) siili on kuitenkin tuttu niin kovin monelle vähemmän kyseenalaistavallekin suomalaiselle, joilla on kaikilla mielikuva siitä millainen olet ihmisenä, ja kun avaatkin suusi jostakin muusta kuin hauskasta ja helposta asiasta, se voi olla kova pala. monet varmasti kommentoivat jo huonosta omatunnostaan, “hyökkäys on paras puolustus” :)

 18. vesiheinikki Kirjoittaa:

  loppuruutu!
  AIVAN LOISTAVA KEVENNYS.

 19. hiiru Kirjoittaa:

  hyvä hyvä HYVÄ <3<3

 20. Någon Annan - yks Anna Kirjoittaa:

  Musta on hyvä, että otat kantaa. Vielä teollistumisen aikaan eurooppalaisilla työläisillä ei ollut oikeuksia, mutta nykyään tilanne on aivan toinen. Ehkäpä eläimilläkin on joku päivä OIKEASTI oikeuksia, ja kiitos kuuluu silloin kaikille niille, jotka näistä oikeuksista meteliä ovat pitäneet, kuten sulle.

  Terveisin yks semivegaani ja ituhippi, joka vissiin kanssa joutais sinne lihamyllyyn ja/tai on häpeäksi vegaaneille.

 21. xfortunity Kirjoittaa:

  vLuin ajatuksella läpi noin valtaosan “alkumerkinnän” postauksista. Ethän oikeesti oottanu että tommosena julkkispostaajana et sais vitusti negatiivisia palautteita tämmösestä aiheesta, tyyliin kymmenittäin viestejä? No ei voinu tulla yllätyksenä tuo ryöppy.

  Tässä vaiheessa on varmaan hyvä paljastaa että olen niinkin kauhea ihminen että SYÖN LIHAA osana ruokavaliotani.

  Pointti koko jutussa on se, että miks sun pitää mainostaa asiaa? Koetko että voit julkisuudellas tuoda näkemystäs paremmin esille ja meillä kaikilla yhteiskunnan lampailla ois elämä paremmin jos lopetettas lihan syönti? Haluatko tarjota kenties vaihtoehtoja tiettyjen ravintoaineitten vaatimuksille ihmisruumiin suhteen, moni nuori saattaa tietämättään neuvojas totella. Ja miten esim. omat tuttavani joilla on keliakia, viljatuotteita ei voi syödä, tapetaanko ihmisiä nälkään ja saadaan “huono” geenit pois?

  Miten yksilön näkökulmasta asiaa tarkastellaan, meinaatko että jos suomesta tapetaan lihantuotanto että se ois vitunkaan vertaa sen eettisempää halpatuotantomaissa tän sijaan?

  Tuskin pelkillä kasviksilla kukaan elää, vai otatko vastuu tästä, eläimet not included?

 22. xfortunity Kirjoittaa:

  Juttu on vaan niin, että jos oot alottanu julkisen keskustelun asiasta, niin saata se edes jollain tasolla loppuun.

 23. Manatee Kirjoittaa:

  Xfortinyn kommentteihin viitaten: kyllä, kasviksilla voi elää. Aasiassa elävät munkit eivät tapa mitään eläimiä, kulkevat paljain jaloin ja pitävät suusuojuksia jotta minimoisivat kaikkien elämänmuotojen tappamisen. Siellä ovat elelleet jo satoja vuosia ja elävät edelleen.
  Niin ja jos eläimiä saa jalostaa niiden geeniperimää saa runnoa, niin miksei ihmistenkin? Olisihan se hienoa jalostaa terve ja täysipäinen ihmisrotu pitämään tästä maailmasta huolta. Tämä menee kyllä ihan aiheen vierestä, ei ruveta tästä sen enempää…
  Minäkin olen kauhea ihminen, minäkin syön lihaa, enkä suoraan sanoen ole siitä luopumassa. Tahdon kuitenkin syödä lihani hyvällä omalla tunnolla.

  Kasviruuista saa kaikki tarvittavat ravinteet mitä ihminen tarvitsee, se on vaan tämä nykyajan nuoriso joka ei voi pistää suuhunsa mitään vähänkään epämääräisen näköistä. Pitää olla valmiiksi kuorittua ja mielellään pureskeltuakin. Niin ja vaatiihan se paljon vaivaakin.
  “Minäminä” kulttuuri kasvaa vahvana, ihmisten pitää saada olla “minä itte”, ei saa opastaa eikä neuvoa yhtään. Kaikkien pitää saada olla yksilöitä ja elää kuin elo pellossa.

 24. VaRa Kirjoittaa:

  Mielestäni todella harvoin minkään “ääriaatteen” edustajan ajatusmaailma kestää tarkempaa tarkastelua. Jokainen valehtelee itselleen ja omalle yhteisölleen(kaveripiirille) omia valintojansa. Pelkistettynä: Jokaisen hyvän ajatuksen takana on vain hyväksymisen hakeminen omassa sosiaalisessa marttakerhossa.
  Esim. minä:”En omista autoa koska yksityisautoilu saastuttaa. Mielummin kävelen asioilleni…Tämä kasvattaa kuntoani ja pelastaa maailman…”
  (totuus: Minulla ei ole varaa autoon, vakuutuksiin ja bensaan)

  Vrt:”En syö lihaa, koska se kuluttaa luonnonvaroja enemmän kuin kasvissyönti.”
  (totuus: Satun seurustelemaan vegaanin kanssa ja joudun syömään salaa lähituotettua lihaa, koska mielestäni se on parempi vaihtoehto kuin ulkomailta tuotu tofu).

  “Olen boheemi maailmanpelastaja ja poltan tupakkaa tajuamatta sen tuhoavan sademetsiä yhtä paljon kuin MacDonalsin Brasilian lihantuotanto…” Se ei kuitenkaan estä minua tuomitsemasta kansainvälisiä yrityksiä.
  En viitsinyt edes lukea näitä sarjakuvien kommentteja, koska ne ovat luultavasti lähes yhtä idioottimaisia kuin oma kommenttini.

 25. Konna Kirjoittaa:

  Komppaan täysillä kommentteja 1-20. Riippumatta siitä, mitä mieltä itse olen, bloggaajalla on täysi oikeus julistaa blogissaan ihan mitä lystää (kunhan ei riko sillä lakia). Jos joku on eri mieltä, saa siitä toki kommentoida, jos kommentointi on ylipäänsä mahdollistettu. Asiattomuuksia ei kuitenkaan tarvitse sietää, ihan niin kuin ei livenäkään jutellessa.

  Tämä myös kommenttina nimimerkin xfortunity eriskummalliseen kysymykseen “miks sun pitää mainostaa asiaa?” Ei kai ihminen tarvitse keneltäkään lupaa kertoakseen mielipiteistään? Kysytkö saman kysymyksen, jos bloggaaja kertoo vaikkapa pitävänsä hölkkäämisestä ja kehottaa muitakin tekemään samoin?

 26. Kaisa Kirjoittaa:

  Ei voi kun nauraa! Hauskaa, miten helposti ihmisiä voi järkyttää. Heti kun vähän tallaa varpaille, niin johan riemu repeää. Parasta on myös se, että näistä tuskin kukaan uskaltais heittää täyslaidallista muuten kuin nimettömänä.

  Hyvä, Milla. :) En vois olla enempää samaa mieltä. Sapelihammastiikeri oli kommentissaan aika hyvin tiivistänyt tän asian.

  En uskaltanut edes ruveta lukemaan sen aikasemman entrys kommentteja. Asiattomasta ilkeilystä ei tule kuin paha mieli.

  Tsemppiä!

 27. Zuve Kirjoittaa:

  nohnoh, ei ny kannata tuomita lihansyöjien/sekasyöjien kommentteja automaattisesti roskaksi (huom, viittaan nyt tiettyihin henkiköihin, jotka on tähän merkintään kommentoinu.)

  En ny jaksa lisätä sen kummemin mitään. :p Tai sen nyt sanon vielä, että en tunne huonoa omatuntoa asiasta, jonka puolustaminen mua ei henk. koht. kiinnosta. Voin vaan nostaa hattua niille, joita eläintenoikeudet kiinnostaa ja jotka jaksavat yrittää vaikuttaa.

 28. Se juuri Kirjoittaa:

  Itse kannatam luomutuotteita.

  Mutta haluan vielä sanoa sen, että olet väärässä sikojen olojen suhteen. Isäni on teurassikojen kasvattaja (ei luomukasvattaja), ja niillä on LOISTAVAT OLOT. Tänne tuleva teurasautokin on ilmastoitu. Ja olen käynnyt monella muullakin teuraskasvatussikoloissa. Hyvät olot niilläkin, niillä on valot, eikä tallo omassa paskassaan. Onko tämä paskaa oloa? Vai pitääkö sikoja kasvattaa villeinä ja vapaina aitauksissa, josta villit ja vapaat karhut ja sudet nappaavat ja syövät ne? Eivät ne sähköaitauksista välitä, karhuhan jyrää sen alta aikayksikön.

  Vai saitko päähäsi sen, että suomalaisilla sioilla olisi huonot oltavat ulkomailta otettujen kuvien perusteella? Uskon niin.

 29. Joku Kirjoittaa:

  Hei, paska on hyvää maanparannetta. Siinä voi kasvattaa kasviksia.

 30. Siperia Kirjoittaa:

  Se joka heittää sontaa sun päälle, heittää sitä omasta suustaan. :D Helppo se on täältä sanoa, mutta: älä välitä ihmisistä joilta tipahtelee sanojen sijasta pökäleitä suustansa. Mieti mikä hengenhaju mahtaa sellaisilla olla.

 31. Pulle Kirjoittaa:

  Musta sä oot tosi rohkea : )

  …ja nyt voit pitää kakkabileet kaikella kertyneellä rujulla!! 8 DD

 32. mirmaarian Kirjoittaa:

  merlinin sanoihin yhdyn!Jatka Milla samaan malliin vaan,ihanaa,että tuot omat mielipiteet rohkeasti julki.Tää siun blogi antoi miulle sen ns.viimeisen sysäyksen jättää pois punainen liha.Kauan olin sitä miettinyt ja nyt olen pian 3 kk ollut ilman punaista lihaa.Kyllä kannatti!

 33. Korspi Hallaneva Kirjoittaa:

  http://korspi.vuodatus.net/blog/2243748/joulurauhaa-ja-kinkkua/

  Ajattelin kohteliaisuussyistä mainita, että olen linkittänyt blogisi… Olet oikealla asialla, mutta minun makuuni vaan väärällä tavalla. Noh, pidä vaan lippu korkealla, kaikesta paskasta huolimatta :)

 34. Salla Kirjoittaa:

  Oh noes, varmaan nuo henkilöt kokevat nimettöminä haukkumisen olevan asiallista ja ihan normaalia. Sinä sentään olet omalla nimelläsi ja puolustat niitä, jotka eivät voi puhua omasta puolestaan ja se on jos mikä, on sankarillista ja tuo oikeutta maailmaan! Noita paskan lastaajista ei oikein voi edes puhua samassa lauseessa Milla Palonimen kanssa. Olet täysin oikealla asialla ja jaksamista! Tänäkin vuonna meikä hommaa porukoille luomukinkun.

 35. rhia Kirjoittaa:

  Ajattelin etten kommentoi mitään, mutta kommentoinpa nyt sitten kuitenkin. Kasvissyönnin takana on hienoja periaatteita, mutta se on todella haasteellinen elämäntapa. Useimmat rupeaa siihen täysin puutteellisin tiedoin, myös minä itse kun nuorena rupesin lähes kasvissyöjäksi. Täysin en pystynyt kasvissyöjä olemaan, koska halvimmat valmissafkat sisältää lähes aina jotain lihaa (tai sisälsi ainakin silloin 10 v sitten — ei ollut edes lihatonta hernekeittoa olemassa).

  Suunnilleen samoihin aikoihin sairastuin vaikeaan masennukseen ja olinkin masentunut lähes kolmikymppiseksi. Olen jälkeenpäin pohtinut, missä määrin tää liittyi kasvissyöntiin ja proteiinin puutteeseen, joka todella aiheuttaa masennusta. Nythän pohditaan esim. että raskaudenjälkeinen masennus voisi liittyä siihen, että odottavat äidit eivät saa tarpeeksi proteiinia ja vauva vie proteiinia äidin kudoksista ja aivoilta.

  Puutokset eivät välttämättä näy vuodessa tai kahdessa, mutta kun ne sitten ilmenevät, niiden aiheuttamien tuhojen korjaaminen voi olla vaikeaa tai mahdotonta. Jäähän sitä tietysti henkiin vaikka minkälaisella ruokavaliolla, vaikka lihakset ja aivot surkastuisivat… Seuraava artikkeli on urheilijan näkökulmasta tehty, mutta siinä on paljon faktaa muillekin jos kiinnostaa.

  http://www.precisionnutrition.com/pbe-qna-jb

  Itse pyrin ostamaan eläinperäiset tuotteet luomuna, mutta valitettavasti esim. kanaa ei Suomesta luomuna saa, ja ostan sitä silti. Koen asiasta toki syyllisyyttä, koska mentaliteetti jonka vuoksi jätin aikoinaan 90% lihansyönnistä ei ole hävinnyt mihinkään, mutta en vain yksinkertaisesti pysty käyttämään syömiseen tarpeeksi aikaa ja vaivaa, että kasvissyönti onnistuisi.

  Vielä voisin aihetta sivuten suositella sellaista kirjaa kuin Animals In Translation, kirjoittanut Temple Grandin. Uskon että pitäisit sitä mielenkiintoisena.

 36. Ile Kirjoittaa:

  Oikeastaan olen odottanut, että joku muistaisi mainita Hitlerin olleen kasvisyöjä. Taispa natsipuolue paheksua tupakointiakin.
  Eli syön kyllä kevytlauantaimakkaraa(joka kyllä on muutaman atomin päässä kasviksesta)jatkossakin.
  (Tuotanto-)eläinten kohtelussa on tietenkin parantamisen varaa loputtomiin. Ja tulenpalavia julistajiakin tarvitaan, joskohta Linkolan tapaiset yleensä saavat aikaan suurempaa vastavaikutusta kuin myötämieltä.
  Norpatti on tietenkin sulkku, vaikka kehoittaisi ihmisiä syömään pikkulapsia…;)

 37. Kati Kirjoittaa:

  Miksi pitää ottaa niin yksityiskohtaisesti aivan kaikki? Ei ketään käsketä, tässä jaetaan tietoa kun ihmiset ovat tietämättömiä maailman julmuuksista; jossa he ovat itse mukana. Heitä kehotetaan miettimään asioita.

  Miten nyt koulussa tehtiin, mylvittiinkö opettajalle kuin barbaarit, kun opettaja opetti lapsia joilla ei ollut vielä omaa tahtoa….siis suuemmalla osalla lapsista ei ollut omaa tahtoa, ja he uskoivat opettajan kantaan, ihan samoin kuin lapsi uskoo sen mitä vanhempi hänelle opettaa.

  *pyörittelee silmiään niille ihmisille jotka luulevat olevansa fiksuja koska syövät lihaa ja pukeutuvat eläimiin*

  Säälin noita ihmisiä, jotka siis eivät yksinkertaisesti käsitä sitä kun pienten eläinpolojen puolella ollaan. Siispä tämä asia aihe tulee AINA olemaan ajankohtainen! Ei päästetä meuhkaajia vähällä! Eläintenpuolustajat iskevat lihansyöjä-muurin läpi vähä vähältä ja se niille oikein! Saisivat siis TODELLAKIN ajatella enemmän näitä asioita. Yleisimminhän ihmiset väittävät välittävänsä eläimistä mut asia kokee näemmä vain lemmikkejä? Se että “välittävät eläimistä” saa mut aina ajattelemaan että “hyvä juttu, nyt löytyi joku joka auttaa jääkarhujakin” mutta ei.

  Yhestä kommentista tuli mieleen; että miksei ihmiset syö pikkulapsia jos kerran kananpoika maistuu?

 38. Nemukki Kirjoittaa:

  Tietoisku:

  Hitler ei ollut kasvissyöjä. Hänen tiedetään nauttineen erilaisista makkaroista ja linnuista ja hänellä oli ongelmia suolistonsa kanssa joten lääkärit suosittelivat kasvisruokaa. Häntä myös piikitettiin jollain härän jauhetuista kiveksistä tehdyllä proteiiniruiskeella.

  Ei ole mitään todisteita kasvissyönnistä. Ei tuon puheissa eikä kirjoituksissa.

 39. Sää laulat hyvin! Kirjoittaa:

  Antaa vatipäitten paukuttaa ämpäriään, ei se haittaa! Jos jollekulle tuli vasta tässä vaiheessa tajuntaan tieto siitä, että tykkäät elukoista henkeen ja vereen, niin saavat keskenään vouhkata seinille.

  Se on kattokaas tää joulun seutu herkkää aikaa, sillain lähimmäisenrakkautta ja huolenpitoa…

 40. UllaPöllö Kirjoittaa:

  Kaikki kukat tarvii paskaa kasvakseen.

 41. tulppaani Kirjoittaa:

  Oon kyllä ihan samaa mieltä sun kanssa tästä kasvissyöntijutusta. Ite oon 14 ja en syö mitään tehotuotettua lihaa vaan kasvisruokaa. Kotona on kuitenkin melkein aina taivuttava vanhempien vallan alle ja sitten syödään luomua. Mutta ei mitään tehotuottettua mulle, kiitos.

  Kerrot asiat selkeästi näissä merkinnöissä ja olen kanssasi samalla linjoilla! Jatka samaan malliin :) Ihanaa, että on maailmassa tällaisia ihmisiä.

  P.S Blogi on muutenkin loistava, ja olen seurannut tätä pitkän aikaa.

 42. Annina Kirjoittaa:

  Heippa! On(ko)han sinulle tuttu tämä mainio vegaaniruokablogi:
  http://www.chocochili.net/
  Tuon blogin sisällön lisäksi sen linkkilistaan kannattaa tutustua.

 43. Yoruko Kirjoittaa:

  Itse en näe lihan syönnissä mitään vikaa sillä tällaiseksi ihminen vain on yksinkertaisesti syntynyt; kaikkiruokaiseksi. Arvostan tosin suuresti niitä jotka pystyvät elämään tasapainoisesti pelkällä kasvisruualla. Pointsit teille.

  MUTTA siitä olen samaa mieltä että Luomua ja kotimaista ruokaa saisi oikein toden teolla suosia. Se on useimmiten paljon terveellisempääkin sinulle itsellesi kuin kaiken maailman mössöissä uitettu porkkana jotta siihen kasvaisi pari senttiä lisää. ;) Myöskin jos niitä eläimiä pidetään vaikka elintarvike mielessäkin niille pitäisi edes antaa sitten hyvä elämä eikä mitään 1m x 1m kopperoa jossa sitten syötetään oikein lihavaksi ja nirri pois.

  Jotenkin tuntuu että ihmisiltä on kadonnut ah niin yksinkertainen taito kuin TERVE JÄRKI. Common sense guys! Luonnosta ollaan näemmä myöskin kasvettu niin erilleen että yksikin tyttö tokaisi että ei ikinä enää juo maitoa kun kuuli sen tulevan lehmästä. Voi nykyajan ihmeitä. :P Mistähän ne kananmunat sitten kuvitellaan tulevan..?

  Näin ajattelee 21-vuotias puskassa onnellisesti kasvanut ihminen.

 44. norpatti Kirjoittaa:

  Oh, Annina, kiitos linkistä! Tuoltahan löytyyki vaikka mitä jännää.

 45. -s Kirjoittaa:

  Hei Milla,

  En ole syönyt punaista lihaa melkein kolmeen vuoteen. Vegesotasarjakuvastasi sain lopullisen sysäyksen kasvissyöntiin. Henkilökohtaisesti koen täydellisen veganismin itselleni toistaiseksi liian vaikeana, mutta katsotaan mihin tämä johtaa.
  En tajua kuittailijoita: onko se heiltä pois, jos teen itse omat valintani ja niistä tulee itselleni parempi mieli kun tiedän, etten ainakaan kaikilta osin tue järkyttävää tehotuotantoa, jonka rinnastaminen natsismiin oli mielestäni nerokas.
  En tajua, miksi minun täytyy jatkuvasti puolustella valintaani ja ihmiset hyökkäävät päälle rääkkyen KÄYTÄTHÄN SÄ NAHKAKENKIÄKIN!!!! (Laadukas nahka kestää vuosikymmeniä vrt. joka vuosi ostettavat muovi/tekonahkaläpyskät) Miksi täytyy tuntea syyllisyyttä, vaikka on tehnyt hyvän ja ekologisen valinnan kasvissyönnillä ja laadukkaiden ei-joka-vuosi-uusittavien tavaroiden suosimisella? Toisten kommentoijien kirjoituksista ymmärsin, että näiden haukkujien takaraivossa painaa huono omatunto ja syyllisyys.

  Kiitos :)

  -s

 46. Elina Kirjoittaa:

  Huomasin, että täältä oli linkattu mun blogiin (http://www.chocochili.net/) ja piti tulla vilkaisemaan. Hieno ja osuva postaus! Kyllä sitä on itsekin tässä 10-vuotisen kasvissyöntiuran aikana kuullut jos jonkinlaista kommenttia. Nykyisin en juurikaan jaksa osallistua väittelyihin, vaan syötän epäilijöille hyvää kasvisruokaa.

 47. Ile Kirjoittaa:

  Aatu-veijarin yksityiselämästä liikkuu sen verran paljon vahvistamattomia tarinoita, että niitä voi uskoa tai olla uskomatta. Tuo tupakointijuttu on muistaakseni fakta. Sen katsottiin vaarantavan saksalaisen sotilaan menohaluja.
  Kasvissyönti on monin tavoin hieno asia, mutta edelleen vapaaehtoista.
  Minä esim. olen paheksunut nahkakenkien syöntiä!!
  Ja koirani vaikuttikin vilpittömän katuvaiselta. :D

 48. _Omena_ Kirjoittaa:

  Mun mielestä jokainen ihminen saa tehdä omat valintansa ja olla asioista ihan mitä mieltä tahansa. Ite en varmaankaa vois ryhtyä kasvissyöjäks koskaan, mutta yks kaveri kyl on (tai ainaki yrittää) ja mikäs siinä…. Ehkä sitä on joskus miettiny, mut en usko et se olis “min juttu”…. Suomalaista kyl yritän aina suosia, luomusta en niinkään tiedä ku yleensä se on viimekädessä äippä ja isi ku meillä ne ostokset tekee… Ehkä niille vois jtn. ehdottaa mut nii…

 49. suvii Kirjoittaa:

  haha ihana toi loppu! <3 :)

 50. inkubi Kirjoittaa:

  Vähänkö lollasin noille ton aiemman merkinnän lihafanaatikoiden kommenteille. Ala-arvoista tekstiä joillakin. :—D Eikös se sanontakin niin mee että se koira älähtää johon kalikka kalahtaa. Mitä suurempi raivari ja selityspuuska omasta lihansyönnistä niin sitä suurempi lie omantunnon kolkutus. Sitten ärsyttää ne “ituhipit” jotka ottavat epämiellyttävän totuuden puheeksi ja tekevät säröjä tähän “täydelliseen” maailmaamme. Hear no evil, see no evil, speak no evil, jep jep.

  Jatka samaan malliin! :) Aika harva uskaltaa noinkaan avoimesti puhua asiasta juurikin sen paskan pelossa mikä niskaan kaadetaan.

Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastausTämä on sarjakuvataiteilija Milla Paloniemen (aka norpatin) blogi. HUOM! Blogi saattaa sisältää materiaalia, joka ei sovi lapsille! Ethän kopioi/irroita kuvia/sarjiksia niiden alkuperäisestä yhteydestä, (poikkeuksena sitaattioikeus) kiitos! Kaikki blogin sisältö (c) Milla Paloniemi (norpatti)

EVO facebookissa, TYKKÄÄ! :)

Tägit

Archives

Blogroll