Meri Krismös 2009!

15.12.2009 - 21:30 / norpatti.


I´m back in Finland and joulu tuloo! Vähän kiire meinaa olla, mutta VIELÄ EHTII valmistautua. Jaan omat suunnitelmani luonnollisesti blogissani.

Lahjaidiksiä läheisille:
http://www.ruohonjuuri.fi/ ←-tuolta voi kerätä kasan kaikkee ihanaahyvääkivaa lahjaks kelle vaan <3
http://www.sammakko.com/ ←tukekaa rakasta kustantamoani <3 Kaupat Helsingissä ja Turussa. Sieltä löytyy varmuudella koko oma tuotantoni (KS, Tassutellen, EVO, Kettu&minä) + monta muuta hienonhienoa kirjaa, esim. Jupun!
http://www.asemakustannus.com/ ←tukekaa toista hyvää kustantamoa, joka on julkaissut mm. tämän Marin ihanan kirjasen <3 Aseman kirjoja löytyy esim. Pitkästä Miehestä Hgistä. (Käykää tsekkaas samalla mun näyttely gallerian puolella, niit saa ostaakki, tosin ei saa viedä pois ennen joulua, mut saahan lahjoi antaa muulloinkin ;)).
http://www.kirpputori.com/valtteri ←Kirppiksiltä löytyy AARTEITA
Leffaliput! (Leffaidiksiä: Earth ja The Cove)

Itse annan joululahjoituksen myös seuraaville tahoille:
-http://www.proanimalsfinland.net/
http://www.wwf.fi/lahjoita/kotimaiset_kohteet/joululahjoitus_tyohon.html
http://www.toisenlainenlahja.fi/

Ja sitten, TOTTAKAI minäkin linkkaan tänne:
http://www.sikatehtaat.fi/ videot ampuu aika yli (noi musat taustalla, ööh…), mutta kertovat tärkeästä asiasta. Vaikka olisit nähnyt, niin katoppa vielä kerta, vaikka samalla kun syöt. :B

Jouluisia kasvisruokia esim. täällä:
http://www.animalia.fi/animalian-joulusivut/animalian-joulureseptit

Ja vielä yks ohje, jonka ihanainen kaverini LIISA (jonka kanssa vietin joulua v.2007) mulle feisbuukissa kirjoitteli ja jota aattelin itte tehdä, KIITOS Liisa (ja sinä, joka kirjoitit alkuperäisen ohjeen oe.nettiin):
“Mä oon käyttäny ohjeena tai mallina tän tyylistä reseptiä:
http://www.oikeuttaelaimille.net/foorumi/lofiversion/index.php?t7474.html

Mut sipulia laitan enemmän (2-3 kpl) kun tossa ohjeessa ja mieluiten punasipulia, etikkana käytän balsamiviinietikkaa, öljynä just tota rypsiä, sinappia ja etikkaa laitan enemmän kun ohjeessa (en oikeesti ikinä pahemmin mittaa mitään aineksia, heittelen vaan fiilispohjalta), yrttejä laitan sen mukaan mitä on ja mistä itse tykkään (jostain saa niitä valmiita yrttisekoituksia, missä ne on aika isoina paloina ne yrtit) ja suolana aromisuolaa. Välillä laitan valkosipulia (tuoretta).

Mut tossa ohjeessa on just se hyvä puoli, et kun laittaa vaan etikan ja öljyn ni kaiken muun voi laittaa sit makunsa mukaan, et oikeestaan mikä vaan käy!

Kandee sit heittää ne herneet marinadin kanssa kannelliseen muoviastiaan ja aina kun käy jääkaapilla ni samalla “sheikkaa” sitä astiaa, että se marinadi leviää varmasti tasaisesti. Ja marinoida kannattaa ainakin yön yli.

Ai juu, jos joskus marinoit tofua, ni paras tofumarinadi syntyy soijakastikkeesta ja vedestä, oikeestaan mitään muuta ei välttämättä tarvi laittaa (ite kyl lisään sipulia ainaski). Ja kun antaa marinoitua senkin yön yli ja sitten vaikka paistaa (tai syö ihan raakana) ni VOI JEESUS miten hyvää siitä tulee!

-Liisa”

(Liisa on muuten se tyyppi, joka on tehnyt mun mekot sekä Linnan juhliin (2008), että sarjis-Finlandian jakotilaisuuteen (2008). Mun “hoviompelijani”! ;) <3

joulu

Ja uuttavuotta kans saman tien! Siitä puheen ollen…

mainos

(PS: Kyllä, mun Americca-reisustani ON tulossa nettiin “kertomus”, mutta skannauksessa menee “vähän” aikaa…)

Kategoria: häröilyt, kuvat.
Tagit: , , , , , , , , ,28 vastausta - “Meri Krismös 2009!”

 1. tiga Kirjoittaa:

  mulla jäi luonnosvihko kaverille et vois skannaa kokkaussarjiksen vasta joulun jälkeen, mut ilmeisesti täs ei mitään hoppuu ookkaan. muuten, voikohan värittää ronskisti vai mielummin harmaasävyne?

 2. norpatti Kirjoittaa:

  Mä ajattelin, et vihree väri olis sellanen jota sais käyttää. Mä hei pistän sulle infoo siit pian. (Tää blogiprojekti on eri juttu kuin se kirjaprojekti). Mulla näitä projekteja riittää ;)

 3. Hevoinen Kirjoittaa:

  Löysin Jyväskylästä divarin jonka ovessa on ilmoitus että se liike toimii Sammakon virallisen edustajana, löytyy Kauppakadulta, kirkkopuiston kohdalta. Sinne siis Milla-hankinnoille:DD

  Hyvää joulEa!!!..kilo?….heehee

 4. Nyymi Kirjoittaa:

  Vaikka tässä postauksessa ei pääpointti ollutkaan tuo sikatehtaat, tahtoisin kysellä siitä. Kävin nyt ensimmäistä kertaa katsomassa kyseisen linkin taa ja kyllä herätteli. En voinut katsoa kuin puolet yhdestä videosta, siihen loppui kantti.

  Nyt kysyisinkin sinulta (koska en sivuilta löytänyt hyvää vastausta), että mitä minä lihansyöjänä voisin tehdä? En osta sianlihaa, mutta ostan sekalaisia leikkeleitä ja naudanjauhelihaa. Niiltä osin tuen tehotuotantoa, mutta tuenko noiden kautta sikatehtailua? Sivuilla suositeltiin avuksi vain kasvissyöjäksi ryhtymistä, mutta itse kaipaisin konkreettisempia ja “lievempiä” vaihtoehtoja. Nautin lihasta ja en halua kasvissyöjäksi. Silti haluaisin tehdä jotain, joko omalla käyttäytymisellä tai lahjoittamalla jonnekin jotakin tms. Aktivistiksi minusta ei ole. Kai on jokin keskitie?

  Enkä halua tällä kommentilla herättää mitään kauheaa keskustelua, enkä varsinkaan provosoida. Hakusessa on vain muutama käytännön vinkki. :)

 5. Kiba Kirjoittaa:

  En ole katsonut sikavideoita. Ei vaan millään pysty! Jo ajatuskin tekee niin äärimmäisen pahaa, että ei kykene.

  Itse en ole ihan täysin kasvissyöjä – vielä. Syön lihaa, mutta vain jos se on luomua! Muuten en koske. Tällä hetkellä kaupassa onneksi on jo luomumaidot ja munat, mikä helpottaa paljon.

  Mun mielestä lihansyöjänä voi vaikuttaa nostamalla esille, ettei halua syödä tuolla lailla kohdeltuja eläimiä. Liittyä eläinsuojeluyhdistyksiin, lähteä barrikaadeille ja toimia asian eteen. Hakea muutosta muutenkin kuin muuttamalla ruokailutottumuksia. Tietysti lihansyönnin vähentäminenkin jo näkyy, joten sitä kannattaa miettiä, jos ei kokonaan pysty lopettamaan. Ja sitten on niitä, että kyselee miten niitä oman alueen tiloja hoidetaan ja tarjoaa apuaan. Vaihtoehtoja on varmasti :)

  Natriumglutamaatti ja soija ovat minulle näiden ohella taistelunarvoisia asioita. Siksipä tulen huutelemaan, että tarkista Milla siitä aromisuolasta natriumglutamaatin olemassa olo!

 6. inke Kirjoittaa:

  Kiitos hyvistä joululahjaideoista! Ratkes monta ongelmallista tapausta sen siliän tien :)

 7. norpatti Kirjoittaa:

  Itseniäkin kiinnostaa eettisesti tuotetun lihan saatavuus, koska omistan lihaa syövän lemmikin. Hankin lihani luomuna tai riistana. Marketeista harvemmin löytyy mitään kunnollista, eli torit/kauppahallit/pienemmät kaupat/tilat itse on niitä oikeita paikkoja hankkia. Ostajan täytyy mielestäni voida kysyä ja saada kunnon vastaus myyjältä mistä ja miten liha on tullut kauppaan. Kumpikaan (luomu/riista) ei ole niiden eläinten kannalta mikään kiva juttu, mutta silti kivempi kuin nuo olot ja “luonnollisempi” vaihtoehto. Luomutiloista ja metsästyksestä oonkin haeskellut viime aikoina ahkerasti tietoa ja laitan aiheesta tännekin, kun saan jotain hyviä vinkkejä/kokemuksia/tietoa enemmmän. Nyymi (ja muut), jos et jaksa alkaa etsimään eettisesti/eettisemmin tuotettua lihaa, vähennä sen ostamista tai tietenkin omasta mielestäni HELPOINTA on jättää se kokonaan pois :)

  Tärkeä juttu: oman paikkakunnan vegaaniyrityksiä kannattaisi suosia, että ne yleistyisivät. Lista vegaaniyrityksistä täällä: http://www.vegaaniliitto.fi/yritykset.html

  (Ruohonjuurista löytyy myös vegaanituotteita, en tiedä miksi se ei ole tuolla listalla?) Edit: olihan se siellä sittenkin, kun vähän kaiveli.

  Viime aikoina on tullut opittua valtavasti uusia juttuja veganismista ja luonnonsuojelusta ihan vaan seuraamalla oman blogin keskustelua, nettiä muutenkin ja lehtiä. Tuntuu, että nyt vasta vuosien räpeltämisen jälkeen kasvissyönnin kanssa alkaa oikeasti todella innostua. 8) Mahtavaa, kun on niiiin paljon informaatiota aiheesta tosi helposti saatavilla! \o/

 8. pikkukalle Kirjoittaa:

  mä puutun keskusteluun siltä osin, että haluan vain muistuttaa ettei esim metsässä tai järvissä ole eläinten ylläpitämiä sairaaloita tai vanhainkoteja. Eli eläinten elämä luonnossa on aika loppupeleissä aika karua: kuolet nälkään tai tulet syödyksi elävältä.
  En hyväksy hyväksy huonosti hoidettuja sika- ym muita tiloja ja on tärkeätä että esim animalia puuttuu asiaan. Mutta lihaa voi tuottaa ihmstenkin ruuaksi eettisesti kestävällä tavalla, eläimiä kunnioittaen.

 9. jo Kirjoittaa:

  Tervetuloa takaisin! Kiitos Valtterivinkistä, huomenna sinne. Lämpimin terveisin Jo

 10. Linkkivinkki Kirjoittaa:

  Inspiraatiota kokkausbloggaukseen:

  http://www.youtube.com/watch?v=X4c1zyN4PFw

  (Tuli vaan mieleen tuosta piirroksestasi…)

 11. Sapelihammastiikeri Kirjoittaa:

  Elävien olentojen tappaminen, ruuaksi tai muutenkaan ei kyllä mitenkään mahdu käsitykseeni eettisesti kestävästä toiminnasta, ellei kyseessä ole kärsimyksen poistamiseen tähtäävä eutanasia.

  Ja lisään vielä reilun vuosikymmenen kokemuksella: ei se kasvisruokavalio oikeasti vaadi yhtään sen enempää vaivaa, aikaa tai rahaa kuin sekasyöjänkään. Silmät auki ja ostoksille.

 12. riku Kirjoittaa:

  Kokkaaminen on kiva harrastus, jos sitä ei ota liian tosissaan- niinkuin melkeen kaikki…

 13. zeepra Kirjoittaa:

  Hyvää joulua & uutta vuotta sulle kans! Ens vuotta odotellessa, toi sun kokkikouluilu kuulostaa mielenkiintoselta (siis hyvällä tavalla). :D

 14. Nemimonde Kirjoittaa:

  Sapelihammastiikeri: koska kommentointisi kuulosti korvissani siltä, että kaikkien pitäisi ryhtyä kasvissyöjäksi niin vastaan:

  Mä itse kannatan vapaata syömistä ja vapaata uskontoa ja vapaata tekemistä. Jokainen saa uskoa, syödä ja tehdä niinkuin haluaa niin kauan kun ei toisia pahemmin satuta eikä tuputa näkemyksiään toisille.

  Mua alkaa kohta ihan tosissaan ottaa päähän kaikki muut veget paitsi omat tutut kun joka tuutista saa saman kuvan: “Olet paska koska olet lihansyöjä blää blää blää käänny kasvissyöntiin kasvissyönti pelastaa”.

  Ei millään pahalla ja mielikuvaani saa toki muuttaa mutta tällä hetkellä se näyttää siltä, että osa kasvissyöjistä paasaa ja syyllistää lihansyöjiä ja käännyttää kuin uskovaiset konsanaan.

  Te saatte syödä mitä haluutte rauhassa jos MÄ saan syödä mitä mä haluun rauhassa.

 15. mirmaarian Kirjoittaa:

  Kokkikoulu on maailman paras idea,kokemusta on!;)

 16. Kuu Kirjoittaa:

  Onko Milla nähnyt tämän linkin? Todisteen mustekalojen älykkyydestä: http://www.youtube.com/watch?v=1DoWdHOtlrk

  Itse olen kasvissyöjä, mutta en todellakaan paasaa siitä ja yritä käännyttää muita. Enkä perustele kellekään omaa syömistäni, se on minun asiani ja okei se kuuluu myös aviomiehelleni. Hän on täyslihansyöjä ja eikä meidän yhteiselostamme tulisi mitään jos astuisimme toistemme varpaille.
  Mutta sitten on ihmisiä jotka eivät hyväksy ja ovat vihaisia omasta ruokavaliostani (?!), ja tekevät tarkoituksella sikaruokia joka on minulle ihan ehdoton ei, pitäisi van kuulema noukkia siitä ruoasta muut ja jättää sika kippoon. Ehei, ei onnistu.

 17. mitäs Kirjoittaa:

  “Mua alkaa kohta ihan tosissaan ottaa päähän kaikki muut veget paitsi omat tutut kun joka tuutista saa saman kuvan: “Olet paska koska olet lihansyöjä blää blää blää käänny kasvissyöntiin kasvissyönti pelastaa”.”

  Nemimonde, aikamoinen provosoituminen. Eihän kukaan tuollaista kirjoittanut. Sapelihammastiikeri kertoi omat ajatuksensa lihansyönnistä ja eettisyydestä, aika kiihkottomaan sävyyn. Sinunkin pointtisi tuli toki selväksi, vaikkakin räyhäten.

  Jospa jätettäisiin se hyödytön öyhöttäminen ja päänaukominen pois TÄSTÄ kommenttiketjusta. Kyllä ravintoasioista ja eettisyydestäkin pitäisi voida pystyä keskustelemaan kiihkottomasti.

  Olen sekasyöjä, joka on tällä hetkellä vähentämässä (tehotuotanto)lihansyöntiään rankemmalla kädellä. Puritanisti en ole.

 18. Mies Kirjoittaa:

  Tulee hyvä mieli kun katsoo sika videoita :-) oikein tuollaisille saastaisille olennoille. en ymmärrä kasvis syöjiä miksi pitää puollustaa eläintä joka tarkoitettu ruuaksi???mut ei ole yllätys ett juuri tuommoiset viherrvasemmistohippi ämmät tuntee sääliä possua kohtaan kun ovat yhtä ttyhmiä ja hyödyttömiä :-DD hyvä ettei teidän hippien paasaukset ole vaikuttaneet possu tiloihin mitenkään turhia huutelette

 19. Kiba Kirjoittaa:

  Olin muuten hyvinkin hämmästynyt, kun ihan vain lähimarketista löysin KAKSI erivalmistajan luomulihapakettia :D Toinen oli “valmismerkkillinen” ja toinen ihan täysin luomutuottajan liha. Ostin sitä ei-valmismerkkiä ja maistui itseni lisäksi noille lihansyöjäelukoille. Itselleni tein vain pienen määrän. Lihansyöjäelukat söivät sellaisella ruokahalulla, että en ole hetkeen nähnyt. Kupit oli NUOLTU puhtaaksi :D :D Ja elukoille on ihan täysin turha mennä selittämään, että tämä on parempaa ja eettisempää ja läpä, läpä.
  Ja kotiin tultua ennen kokkaamista guugletin ja luomuliha oli todella luomulihaa! Viljelevät itse (ainakin netin mukaan..) rehuviljatkin! Ja todellakin, lähimarketista! Ohhoh.

  Mutta ihania vinkkejä!

  Hyvää joulunalusaikaa kaikille!

 20. emmius Kirjoittaa:

  Eipäs taas paasata siitä kinkunsyönnistä…

 21. wiener Kirjoittaa:

  voi sinä “Mies”, häpeän puolestasi kun tuollaisia tulet tänne aukomaan

 22. nemm Kirjoittaa:

  wiener: don’t feed the troll.

 23. Salla Kirjoittaa:

  Erittäin suositeltava ja antoisa harrastus!

 24. Kuu Kirjoittaa:

  Katsoiko Milla, tai kukaan linkkiä?

 25. tytsy Kirjoittaa:

  En tullut tänne nyt väittelemään ksvissyönnistä(vaikka itsellänikin on siitä hyvin vahvat mielipiteet), vaan ihquttamaan ihanaa Kiroileva siili -pyjamaa, minkä sain joululahjaksi! :D On muuten perkuleen mukava pyjama, suosittelen kaikille ;)
  Ihana blogi, käyn melkeinpä joka päivä tsekkaamassa, onko tullut uusia posteja :) Harmi, ettet nykyään ehdi päivitellä yhtä paljon kuin joskus ammoisina aikoina kun Siilisi olivat vasta suosionsa alkupuolella. Mutta on mukava huomata, että olet fiksu ja luova ihminen eikä kusikaan ole noussut päähän :)
  Hyvää jouluva! :))

 26. Ninni Kirjoittaa:

  Hei, kokataan joskus yhdessä kun jäi jouluaskartelut väliin! Uhkasin jo opettaa Tuuk42nkin laittamaan ruokaa :D Pähkäilen vaikka sit siinä samalla omaa osuuttani keittokirjaan kun en ole vielä päättänyt minkä reseptin tahdon tehdä…

  Linkitin muuten ennen joulua tämän entryn omaan blogiini, jossa vinkkasin pelastamaan kirjoja, kun en ehtinyt/jaksanut koota kummempaa lahjoituslistaa itse.

  “Mies” lienee trolli joten turha hermostua siitä – sen verran karrikoidusti provottu, huolellisesti kirjoitettu yhdys sanat erikseen etc. Jollain jäynällä tavalla oikeastaan aika hauska. Ehkä ko. kommentti ovelasti satirisoi eläinten tehotuotannon kannattajien älynlahjoja?

 27. norpatti Kirjoittaa:

  Kuu, katsoin juu videon! Mustekalat/tursaat on ihan huippuja! <3 Ninni, joo huomasin linkityksesi, kiitos siitä :) Ehdottomasti kokkausiltamat. Sun vai mun luona? "Miehen" kirjotukselle nauroin ääneen pitkään itsekin. Tosin, eipä sillä, etteikö varmasti munkin "älykkäät" kirjoitukseni/piirrokseni aiheuttaisi samanlaista naurua lihansyöjien keskuudessa…

  Päivitän ensi vuoden puolella, nyt liian kiire! Hyvää uutta vuotta!

 28. pertsa Kirjoittaa:

  Mä en voi myydä sitä valasta, mut mä voin antaa sen jos saan vastalahjaksi sulta piirustuksen! >8D
  esm jos voisit piirtää mulle vaikka… sitä jeesustelutyyny-tyyppiä ku se on nii hirvee/ihana <3

Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastausTämä on sarjakuvataiteilija Milla Paloniemen (aka norpatin) blogi. HUOM! Blogi saattaa sisältää materiaalia, joka ei sovi lapsille! Ethän kopioi/irroita kuvia/sarjiksia niiden alkuperäisestä yhteydestä, (poikkeuksena sitaattioikeus) kiitos! Kaikki blogin sisältö (c) Milla Paloniemi (norpatti)

EVO facebookissa, TYKKÄÄ! :)

Tägit

Archives

Blogroll