How about aivan-normaali-ruoka-päivä?

22.02.2010 - 3:54 / norpatti.


Joo, hetkeksi.
Hyvää tekstiä kasvisruokapäivästä: http://tuukkasimonen.blogspot.com/2010/02/helsingin-kaupunginvaltuustolle.html

Vegaaniruokien syönnistä ei pitäisi joutua tekemään mitään numeroa, vaan sen pitäisi olla ihan yhtä tavallista ja luonnollista kuin “kaiken muunkin” syöminen. Kyse ei ole mistään uskonnosta, vaan yksinkertaisesti: ympäristöstä ja eettisyydestä. Kasvisruokapäivä on tottakai hyvä juttu, mutta on kyllä helvetin surullista, että kasvissyöntiin pitää “pakottaa” YHTENÄ päivänä viikossa. Ja ainiin, “ruoan kanssa pelleilyllä” en siis tässä tarkoita kasvissyöntiä vaan sitä, että ajautuu neuroottisesti tarkkailemaan jokaista suupalaansa (tästä aiheesta voin avautua lisää sitten joskus).

Fennoveganismista, eli lähiruokaveganismista (joka ei sekään oo mikään yksiselitteinen ja helppo juttu, mutta hyvä päämäärä) infoa täällä: http://www.vegaaniliitto.fi/lahiveganismi.html Jos joku tietää mistä saa tuota “Härkäpapua sarvista” kirjaa niin kertokee!

Edit: löysinkin jo, täältä.

Kategoria: sarjakuvat.
Tagit: , , ,36 vastausta - “How about aivan-normaali-ruoka-päivä?”

 1. ano-ana Kirjoittaa:

  yäk, pidän blogistasi mutta nämä “pelastakaa maailma liha on pahasta minä tiedän kaiken”-merkinnät ovat ällöttäviä, tekopyhiä ja itseään toistavia. hyi.

 2. Wizzu Kirjoittaa:

  En ole asiaan mitenkään perehtynyt (miksi siis kirjoitan aiheesta..?), mutta ymmärsin keskustelusta että kasvisruokavaihtoehto on jo nyt ollut saatavilla. Nyt siis siirrytään kerran viikossa siihen, että se on ainoa vaihtoehto. Joten se siitä oppilaan valinnanvapaudesta, vai..?

  No, ei tää nyt välttämättä ole huono juttu, mutta henk.koht. valintamahdollisuudet vähenevät. Toisaalta, eipä sitä kai aina ja kaikkialla ole kasvisruokaakaan tarjolla (tai etenkin jos on vegaani, niin vegaaniruokaa), joten heidänkin valintamahdollisuuksia on tietty rajoitettu. Eli pitää katsoa vähän kokonaisuutta eikä vaan että “tää yksi juttu on huonosti, siihen pitää saada korjaus”.

 3. Shananium Kirjoittaa:

  Armeija-aiheista mielipidettäsi/keskusteluasi/puhettasi (Mikä se ikinä tuleekaan olemaankaan… (kenties voimme lisätä maailmaan uuden käsitteen: Norpattismi!

  Oli mikä oli, niin sitä odotan mielenkiinnolla. En vain siksi, että II/10 on määräys suorittaa kyseinen “Isänmaallisuuden velvollisuus”, mutta myös siksi, että poliitikoilla on ollut siitä taas hieman kädenvääntöä. Demarit haluaa armeijan pakolliseksi myös naisille, mutta työministerit haluaisi pakollisen intin pois ja vähentävän palvelusaikaa jne.

  Kommentoiden itse tätä sarjakuvaa, se oli loistava avaus tälle “työpäivälle”. Jonkun on tehtävä töitä myös talvilomilla? (Yep, that’s me!) Ensinnäkin, koska edustan tätä miespuolista “miehenjärkeä” jota toisinaan “Putkiaivoiksi” kutsutaan, mutta silti “ylistetään” jokaisessa mahdollisessa professorien suurtutkinnoissa, niin enpä ole itse ajatellut pahemmin näitä asioita mitä itse toit ilmi.

  Kun muistelen omaa ala-aste aikaani tai sitten ylä-astetta, niin ei sitä tosiaan tajunnut juurikaan “Kasvisruuan” tai “Liharuuan” eroa, sitä vain katsoi jahas tätä on ruokana ja söi sen. Kasvista lähinnä käytettiin terminä sille, minkä piti täyttää puoli lautallista (Mihin minun puoli lautallista salaattia jäi…? Taisi “vahingossa” unohtua salaatti/vihannes kulhoon).

  Onneksi kuitenkin näitäkin ajattelijoita löytyy, sai itsekkin hieman toisenlaista ajattelua sekä pohtimista koskien näitäkin asioita.

  Metsästyksen tai eläimen nylkemistä tuskin olisin ainakaan vapaaehtoisesti katsonut, vaikka tiedostankin, että se on yksi maailman normaaleja käytäntöjä. Silti ajatus jotenkin kuvottaa, että luokan edessä nyljetään kani? Hrr.

  Ehkä… pitäisi palata tekemään töitä :) –>

 4. t Kirjoittaa:

  Kasvisruokapäivän suhteen mentiin monkään sillä sekunnilla kun joku alkoi kutsua sitä “kasvisruokapäiväksi”. Jos se olisi ollut normaali ruokapäivä, jolloin nyt vaan sattui olemaan vain kasviksia, kukaan ei olisi älähtänyt mitään.

  Pitääkö kaiken olla nykyään erikoista ja brändättyä? En minäkään muista että kun koulussa tarjoiltiin kesäkeittoa tms. että se olisi ollut erityinen päivä.

  TV: toinen pesäpallotraumainen ;)

 5. LemonJuice Kirjoittaa:

  Minä tuota uutisointia ihmettelin kovasti. Onko tosiaan niin, että Helsingissä on tähän saakka kaikkina viikonpäivinä ollut tarjolla ruokaa, jossa on jotain lihaa/kalaa?

  Täällä meillä päin on aina ollut koulussa päiviä, jolloin on tarjolla lihatonta/kalatonta ruokaa, mutta ei niitä ole mitenkään korostettu, että ne päivät ois jotenkin erilaisia kuin muutkaan päivät. On vaan päivä, jolloin on ruokana pinaattilättyjä tai päivä, jolloin on tarjolla puuroa, tai mikä se lihaton/kalaton ruoka kulloinkin sattuu olemaan.

 6. Oija Kirjoittaa:

  Minäkin muutin vuoden alussa isosta kaupungista pienempään ja samalla kerrostalosta vanhaan mummolaani. Ajattelin myös pistää pihalle kasvimaan, vaikka en kasvattamisesta mitään tiedäkään. Olisi mielenkiintoista seurata sarjisblogissasi sitten keväällä miten kasvimaaprojekti sinulla etenee.

 7. kaimasi Kirjoittaa:

  En tiedä miten Helsingissä mutta siellä missä olen kasvanut on aina ollut koulussa joka päivä tarjolla myös kasvisruokavaihtoehto. Uudistus käsittääkseni koskee sitä, että tästä lähtien yhtenä päivänä viikossa olisi VAIN kasvisruokavaihtoehto jolla tehtäisiin kasvisruokaa tutummaksi niille lapsille joilla on kasvis-sanaa vastaan hurjia ennakkoluuloja.
  Me myös kävimme tutustumassa maatiloihin ja kuultiin miten ruoka tuotetaan. Teurastamoon nyt en ihan lapsia lähtisi viemään, eiköhän se ole jo liian raakaa.
  Muutenkin kasvavan lapsen on niin hankala saada kaikki tarvitsemansa kasvisruoasta (aikuisena kukin päättää itse mitä syö) etten sitä suureen ääneen suosittelisi ellei vanhemmat kotona ole tutustunut aiheeseen ja ole itsekin kasvissyöjiä. Pelkällä ruoan lisukesalaatilla ei kasva ja kehity.

 8. Julia Kirjoittaa:

  Oon seutannu blogiasi pitkään ja tää on varmaan mun lempparisarjis.

  Itse ent. vegaanina ja kasvissyöjänä on ollu ihan samanlaisia ajatuksia ja ahdistuksia päässä, ja oon tosi ilonen että joku osaa ilmasta ne noin hyvin ja vaikuttaa !

 9. sintti Kirjoittaa:

  Yleensä sun mielipidemerkinnät jää vähän vaisuiksi, mutta nyt todella pidin tästä merkinnästä ja miten se ilmaisi asian. Kyllä se on niin että Helsingissä on joka päivä kouluissa tarjoilla kasvisruoka, niin miksi sitä pitäisi korostaa erikseen että olemassa pelkkä kasvisruokapäivä? Ei puuroakaan ajattele kasvisruoaksi koska siinä ei ole lihaa?

 10. BL Kirjoittaa:

  Olen itsekkin käynyt ala-asteen sellaisessa n. 50 oppilaan koulussa, jossa ruoka oli käytännössä kotiruokaa, ja olen kanssa hyvin iloinen siitä. Syksyllä käytiin koulun kanssa marjastamassa. :D
  Ja kasvimaankin koitan tänä keväänä taas pystyyn pistää, maalla kun asun (olen parina viimevuotena ollut kasvimaan kanssa pirun laiska…), jos tuo hanki tuosta joskus sulaa ja se kevät koittaa.. :|

 11. mirmaarian Kirjoittaa:

  Härkäpapua sarvista – kirjaa löytyy:
  http://www.adlibris.com :)

 12. Sara Kirjoittaa:

  Meidän koulu on siitä hyvä että siellä on JOKA päivä sekä kasvis-, että liharuokaa. And everybody are happy, the end. :D
  Joo, en tiedä mistä tuo tuli mutta kuitenkin, oli pakko päästä kehuskelemaan ;))
  aaa, ja btw, itse en nyt ehkä haluaisi nähdä mitään nyljettyä kania luokan edessä (hyvä etten jo kalan perkkaamisessa suurinpiirtein oksentanut) Mutta se on totta että meitä ihmisiä voisi hieman VALISTAA enemmän siinä mitä SYÖMME. En tarkoita sitä, että nythetikaikkivegaaneiksi mars, mutta luomua kiitos enemmän. Kouluissakin aina vain on sitä halvinta ja tehollisinta ruokaa. :/(muuten en valita, meidän koulu on yllättävän täysipainoisruokainen, verrattuna muitten koulujen ruokiin:))

 13. Joku Kirjoittaa:

  Joo, ano-ana ei tainnut lukea koko juttua, tai ainakaan oikein sisäistää, mistä norpatti kirjoitti.

  Merkintä oli muuten poikkeuksellisen pohdiskeleva – ja poikkeuksellisen vähän vittuuntuneen oloinen, ottaen huomioon, kuinka paljon potentiaalia sellaiselle periaatteessa olisi. ;-)

  (Ja vaikkei oliskaan taiteellinen, vittuuntuminen ja sen purku ovat ihmisen perustarpeita.)

 14. Annina Kirjoittaa:

  Eikös kysymääsi kirjaa Härkäpapua sarvista ihan tavallisista kirjakaupoista löydy? Netistä tilaamalla sitten ainakin. Suosittelen kyseistä kirjaa lämpimästi, omistan sellaisen itsekin ja hyväksi olen todennut. Oma niteeni nykyään aukeaa Sienirullan reseptin kohdalta. =)

 15. merlin Kirjoittaa:

  Toivon todella, että meidänkin kouluun kauempana tulisi tämmöinen päivä, koska meillä ei ole kasvisvaihtoehtoja, muille kuin kasvissyöjille. Kasviksista saa ihan mahtavaa ruokaa, mutta meillä ainut lihaton ruoka on puuro ja mehukeitto.

  Odotan innolla näitä merkintöjä lisää, koska on mahtavaa lukea toisten mielipiteitä asioista, koska silloin oma maailmankatselu avartuu. :)

 16. Otus Kirjoittaa:

  Meidän koulussa on kasvisruokavaihtoehto melkein päivittäin ellei “tavallinen ruoka” ole lihatonta. Silti kasvisruokapaikka on siirretty hyvin syrjään niin että erittäin harva ottaa sieltä. Itse otan jos se näyttää hyvältä, muuten en.
  Kuulostaisi ihanalta jos kouluruoka olisi kunnollisista aineksista ja hyvin tehtyä, mutta yritäppä tehdä se ja samalla pitää nykyinen hinta (About euro/Oppilas)

  Kuitenkin, te saitte viettää lapsuutenne ajattelematta ruokaa ja sen sisältöä juuri yhtään. Olen kateellinen. 8C

  Oppilaiden masentuneisuus ei välttämättä loppuisi vaikka taideaineita tulisikin enemmän, koska kaikki ei pysty purkamaan tunteitaan juuri sen avulla vaan tarvitsee jotain ihan muuta. Kun olin lääkärissä päänsärkyjen takia, niin minulle ehdotettiin psykiatriaa vain koska se tekisi elämäni helpommaksi. Minua ei voi sanoa kuitenkaan masentuneeksi. Kerrottiin myös että pienen psykiatrian pitäisi olla pakollista ihan kaikille. Teini-ikä on vaikeaa aikaa olit kuka tahansa missä tahansa.

  Omakotitalo jossa on oma kasvitarha kuulostaa ihanalta. Täällä lähin mahdollinen vastaava olisi ottaa parveke ja istuttaa sinne kaikenlaista. Ei se riittäisi sinänsä mutta pitää koittaa joskus.

 17. Krista Kirjoittaa:

  Härkäpapua Sarvista on Adlibriksestä loppu, mutta sitä saa esim. Animalian verkkokaupasta.

 18. norpatti Kirjoittaa:

  Haa just googlasinkin itteni sinne :)

 19. Anna Kirjoittaa:

  Maalämpö! *näyttää peukkua*

  Meidän maatilalla ollu maalämpö jo kohta 20 vuotta, ja hirveästi ollaan yritetty liputtaa sen puolesta. Ite tykkään sen ekologisuudesta (vaikka sähköllähän lämpöpumppukin toimii), ja vanhemmat kehrää kun lämmityskustannukset pysyy kurissa. Mahtavaa kun maalämpö on vihdoin alkanut yleistyä, ja ehkä sun esimerkki innostaa muitakin sen käyttöönottoon! :)

  Ai niin, ja onnea omasta talosta!

 20. sispus Kirjoittaa:

  ano-ana, LUE tämä sarjis ennekuin rupeet mussuttaa. Norpattihan oli menossa jänismetsälle!

  Oikein mainio päivitys. Mikään ruoka (edes liha) ei ole pahasta jos se on tuotettu oikein ja kunnioittavasti ruokaa kohtaan.

 21. Aatu Kirjoittaa:

  Ano-ana :( Musta on hirveän ikävää, että ensin Norpatin mahdollisuuksia muotoilla suorasanaisia ja aitoja ajatuksiaan eläimistä, kasveista ja ruoasta yritetään huutaa hänen omassa blogissaan hiljaiseksi, ja nyt sitten, kun blogientry on vieläpä harvinaisen hillitty ja varovainen tässä suhteessa, ensimmäinen kommentti tästä asiasta on “taas jauhat, oo hiljaa” -henkinen. Ei viitsitä edes lukea, vaan jo kaikki Norpatin mielipiteet aiheesta tuomitaan kategorisesti vääriksi ja vaiettaviksi.

  Anyway, olen iloinen huomattuani, että oma lähetymistapani tuoreeseen Helsingin kaupunginvaltuuston päätökseen on hyvin samansuuntainen kuin Norpatilla, vaikka asiaa voisikin lähestyä hyvin monelta eri kantilta. Osa ihmisistä pelaa natsikortteja ja syyttää tapausta kasvisruoan ja vegatarismin pakkosyöttämiseksi, vaikka siitähän ei ole kyse.

  Valtava osa suomalaisista – minä mukaan lukien – on *tottunut* syömään joka aterialla lihaa, eivätkä heidän aivonsa (näin ole kuullut) ole tottuneet tuottamaan kylläisyyden tunnetta kasvisproteiinista. Valtuuston päätöksen tavoitteena ei ole muuttaa kaikkia sekasyöjiä vegetaristeiksi vaan oikeasti sekasyöjiksi: saada kasvavat lapset ja nuoret osaamaan syödä *myös* kasvisruokaa, jotta heillä myös olisi todellinen valinnanvapaus ruokansa suhteen.

  Laajassa perspektiivissä tuon taidoin voisi rinnastaa jopa ensiaputaitoihin.

  Ja siitä pakosta – no, siitähän Norpatin urheiluesimerkki jo sanoi kaiken tarvittavan.

 22. Mara Kirjoittaa:

  Itsekin ollut ala-asteen pikkukoulussa, olisikohan meitä ollut noin 150 oppilasta..? Maittavaa kotiruokaa saimme nauttia joka päivä ja kävimme aina välillä marjastamassa ja sienestämässä.
  Ja ne pitkät hiihtomatkat liikuntatunneilla! :) Kukin sai hiihtää niin nopeasti/hitaasti kuin vain halusi, esim. minä huonoine polvineni arvostin sitä!
  On se kyllä hienoa että sai viettää suuren osan opiskeluaikansa moisessa maalaiskoulussa, lämmöllä muistelen vieläkin niitä aikoja :)

 23. Johanna Kirjoittaa:

  Meidän koulussahan on pelkkää kasvisruokaa, enkä ole tähän mennessä huomannut yhdenkään oppilaan kuolevan nälkään, joten en oikeasti ymmärrä sitä äläkkää mikä kasvisruokapäivästä nostettiin.

 24. Juha Kirjoittaa:

  Kyl mun mielestä nämä Norpatin maailmanparannusvuodatukset on ihan huippua. Hyvä yhdistelmä huumoria, maailmantuskaa, itseironiaa ja älyllistä pohdiskelua. Vaikka ite en ajatuksien puolesta ole lähelläkään.

 25. Enedria Kirjoittaa:

  Tuli muuten sellanen mieleen, et jos haluat pyydystää omat lihas, ni kannattaa kalastaa. Kuka vain saa kalastaa mato-ongella, se on helppoa, ei tartte käydä mitään kursseja tai suorittaa lupia sen takia, se ei oo mitenkään rankkaa tai kallista ja saa silti olla luonnossa. Ja kala on kuitenkin terveellistä.

 26. norpatti Kirjoittaa:

  Enedria, totta. Kalastus on jees. Tosin itse pärjään normaalisti ilmankin, mutta joskus harvoin kyllä mussutan + koiralle tietysti kelpaa. Jos joku ei ole vielä tätä lukaissut (tilattavissa myös lompakkoonmahtuva versio): http://www.wwf.fi/wwf/www/uploads/pdf/kalaopas_2009_meren_herkkuja.pdf

 27. Emmi Kirjoittaa:

  Meilläpäs oli kyläkoulussamme parhaina vuosina 36 oppilasta, koko koulussa. Siinä jos missä oli sitä perhetunnelmaa :D Ja ruoka oli tietty hyvvää, keittäjämme itse tekemää. Mutta siis eikö kasvispäiviä ole ollut jo ilman mekkalaakin, vai mitäs ne pinaatti- ja porkkanalättypäivät on..?? Ihme sekoilua taas joiltain ihmisiltä, en tajua.
  Meidän kyläkoulussa lapset vietiin hirvimetsälle (silloin en enää itse tosin ollut koulussa), ja näkivät kun hirvi nyljettiin yms. Mutta me ollaankin maalaisia. Kaupunkilaisvanhemmille moinen saattaisi olla ihan hirveän _kamalaa_. Joka vuosi kävimme myös sieni- ja marjametsällä koulusta. Olen todella onnekas.

 28. Emmi Kirjoittaa:

  Tarkennetaan vielä, että ala-asteen kävin 90-luvulla. Ei siitä niin kauaa edes ole…

 29. Jenni Kirjoittaa:

  Kannatan mainitsemiasi riistan esittely juttuja, vierailuja sikatiloille, maitotiloille jne. Teurastamo on ehkä liian kova pala kuitenkin :P Mutta on tärkeää, todella tärkeää, tietää mistä se ruoka pöytään tulee. Maito ei tule piirroslehmiltä…

 30. Nasuhorn Kirjoittaa:

  Terve tuloa talolliseksi!

  Pistä pihaan vaikka omena- ja kirsikkapuun taimia niin äkkiä alkaa verenhimo tuntua kun jänis pihassa vilahtaa, tänäkin talvena kokeiltu (tai no, rautalankaverkollahan siitä selviää jos ei tee mieli ammuskella).

  Ittellä on ton lämmityksen kanssa sikäli ongelmaa että oma tönö on jo toissa vuosisadalta peräisin, pohjalaistalo, ei tähän voi vesikiertoa laittaa. Halkoja sentään piisaa…

  Emmä oo monesta asiasta sun kanssa samaa mieltä mutta kyllä mua kiinnostaa mitä sulla on sanottavaa URHEILUSTA, ARMEIJASTA JA FEMINISMISTÄ :)

 31. Reeta Karoliina Kirjoittaa:

  En jaksa lukea muiden kommentteja (hih) mutta tää oli hieno ja ihana postaus kaiken kaikkiaan. Olen onnellinen puolestasi, että olet saanut oman kodin, jossa voit kasvattaa onnellisia hippi-porkkanoita :-)

 32. Atte T. Kirjoittaa:

  Noh, kyllä se siitä. kasvisruoka-päivä vois thedä ihan hyvää meidänkin lukiossamme, vaikka meillä tuo kasvisruokastandi onkin. ja olisihan se hauskaa vaihtelua rasvassa lilluviin lihapulliin >:P

  Mutta semmosta se on. Eihän sitä voi syödä kohta enään mitään kun kaikki on pahasta. Näännyn pois.

 33. norpatti Kirjoittaa:

  Tiedän tunteen.

  Mä tyydyn oman (maalais)järjen + netistä ja tutuilta hommaamieni tietojen ja taitojen varaan. Pikkuhiljaa voi vaan kokeilla lihan ja eläinperäisten tuotteiden vähentämistä/vaihtamista luomuun, jos ei muuten, niin vain vaihtelun vuoksi. Eniten epäarvostan sellasia “ASENNElihansyöjiä”, jotka ei mihinkään PUPUNruokaan koske, vaikka kirveellä uhattais. Vähän sama suhtautuminen tosin myös äärivegaaneihin, jotka eivät koske pitkällä tikullakaan mihinkään mikä on peräisin eläimestä (nimimerkki mulla on nahkakengät ja villapaita koska ne on lämpimät ja kestävät ja kotoa löytyy kierrätetty nahkasohva), ymmärrän ja arvostan ajatusta taustalla, mutta käytännössä aika mahdotonta toteuttaa.

  Hommat on karannu käsistä ihmisen ahneuden suhteen. Pitää uskaltaa itse ottaa askel taaksepäin. Pysähtyä hetkeksi valintojensa edessä. Ei se tarkoita, että kaikkien pitää alkaa supertiedostaviksi askeetikoiksi, mutta asioiden kyseenalaistaminen ja uteliaisuus vaihtoehtoja kohtaan ei oo välillä pahasta.

  Henk koht koitan tehdä koko ajan vähän enemmän luonnon hyväksi, ajamatta itseäni kuitenkaan ihan väsyksiin. Tekopyhää?

 34. Atte T. Kirjoittaa:

  Mikään, mikä auttaa tämän pallon eliöiden selviämisessä eteenpäin, ei ole tekopyhää.Oli se eliöä sitten possu, porkkana tai ihminen.

 35. johanna Kirjoittaa:

  Hyvä merkintä – luin sen vasta nyt kun se oli linkitetty. Hauska huomata että olen melkein kaikesta samaa mieltä kanssasi, vaikka sekasyöjä olenkin. Jatka vaan omaa linjaasi pystyssä päin äläkä muiden marinoista piittaa!

 36. 99- tytsy Kirjoittaa:

  Jep, koulun liharuoka on shaibaa. Äitini on kokki ja kertoi sitten kerran kivasti mistä esim. koulun lihapullat tehdään. Hyvä niin, tästälähin syön pelkkää kasvisruokaa (Onneksi kaikki saa ottaa sitä, muuten en söisi varmaan koulussa ollenkaan)… Kuvista lisää, se on vaan niin mukavaa kun saa tuntea itsensä edess jossakin hyväksi… Mutt näin tiivistettynä puhut asiaa :)

Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastausTämä on sarjakuvataiteilija Milla Paloniemen (aka norpatin) blogi. HUOM! Blogi saattaa sisältää materiaalia, joka ei sovi lapsille! Ethän kopioi/irroita kuvia/sarjiksia niiden alkuperäisestä yhteydestä, (poikkeuksena sitaattioikeus) kiitos! Kaikki blogin sisältö (c) Milla Paloniemi (norpatti)

EVO facebookissa, TYKKÄÄ! :)

Tägit

Archives

Blogroll