SUSISARJIS

9.11.2010 - 19:36 / norpatti.Tutustu www.salakaadotseis.fi -sivustoon ja kirjoita nimesi vetoomukseen susien puolesta!

Itseni lisäksi kampanjaa tukemassa myös muita tunnettuja tyyppejä, kuten Sofi Oksanen, Jarkko Martikainen, Mariska, Aki Kaurismäki jne…

Kategoria: ilmoitusluontoinen asia, sarjakuvat.
Tagit: , , ,20 vastausta - “SUSISARJIS”

 1. Atte T Kirjoittaa:

  +P Peukku pystyyn, sudet on cool!

 2. Kumiko Kirjoittaa:

  Hieno sarjis! :D
  Minä ja iskö kirjoitin heti ja pyysin kaveria mukaan joulukuun mielenosoitukseen.

 3. Saiccu Kirjoittaa:

  Tämä sarjakuva tiivistää juuri sen kaiken, mitä ihmisten tulisi tietää susista ja miten niiden kanssa voi elää.
  Mahtavaa työtä, Milla! :)

 4. Atte T Kirjoittaa:

  Niin, ja plussapuolella on vielä se että J. martikainenkin on mukana tässä hienossa hankkeessa! Preach it! >Signing

  Atte T

 5. Sami L Kirjoittaa:

  Ouuuuuuuu! Jeee!

 6. Kritine von Denffer Kirjoittaa:

  Kiitos hienosta sarjiksesta <3

  Lisää tämmöisiä!

 7. Lycanamu Kirjoittaa:

  Ihana, ainaki toi jälkimmäinen siis. :) Ja perin kertovakin. Kieltämättä ihan totta se mitä tää sarjakuva pyrkii kertomaan, nimittäin se että ihmisten on pakko liittää se “paha” aina kaikkeen mittä villieläin tekee selviytyäkseen. :/

  Loistava tiivistys. <3 Allekirjoittamaan tuo adressi pitäisi kai jo rientää.

 8. Hansu Kirjoittaa:

  Mahtava sarjakuva, vaikka olikin erilainen kuin siilit ja muut Millan sarjikset, oli ihan huippu. varsinkin susi katsomassa aitaa oli liikuttavin ikinä.

 9. mirmaarian Kirjoittaa:

  Loistava sarjis! <3 Allekirjoitin nimeni vetoomukseen. <3

 10. Anni Kirjoittaa:

  kirjoitin nimeni vetoomukseen <33 sudet on niiin ihania eikä niitä saa tappaa.

 11. Matti Kirjoittaa:

  Minusta on todella outoa, että karhu joka eksyy ihmisten pihalle hakemaan ruokaa pyritäään lopettamaan heti, mutta susi joka tekee saman ei saa samanlaista kohtelua. Kysy on kuitenkin samanlaisesta ihmiselle vaarallisesta ongelma käyttäytymisestä. Miksi suden häiriötoiminta on tabu josta ei voida edes keskustella järkevällä tavalla ilman kiihkoa suuntaan taikka toiseen?

  Tunnen henkilökohtaisesti ihmisiä vanhalta kotipaikkakunnaltani joiden koiran/koiria susi on vienyt suoraan kotipihalta. Miksi tälläisessä tapauksessa ei voida edes keskustella kyseisen yksilön lopettamisesta.

  Tiedän myös tapauksen jossa susi kävi metsäkonetta korjanneen miehen kimppuun tämän maatessa koneen alla selällään.
  Ja taas asiasta ei voitu keskustella.

  Tämä johtaa tilanteisiin jossa ihmiset jotka kokevat suoraa vahinkoa tai uhkaa kotialueellaan joutuvat ottamaan oikeiden omiin käsiinsä, koska on tabu puhua suden tappamisesta.

  En siis ymmärrä tätä suden nostamista jalustalle. Kaikki petoeläimet hommaamat ruokansa sieltä mistä ne sen helpoiten ja vaarattomimmin sen saavat. Aita ei estä sutta tulemasta ihmisen pihalle. Sen tekee kivääri. Valitettavasti.

  En kannata susien lahtaamista. Mutta ongelma yksilöt/laumat on karsittava siellä missä se aiheuttaa selkeätä vaaraa ihmis asutukselle.

 12. norpatti Kirjoittaa:

  Karhulla ja sudella on ainakin se selkeä ero, että susi on erittäin uhanalainen.

  Susien aiheuttamista kotieläinvahingoista tekstiä täällä: http://www.salakaadotseis.fi/ihminen-ja-susi/kotielainvahingot/

  Ihmisvahingoista täällä: http://www.salakaadotseis.fi/ihminen-ja-susi/ihmisvahingot/

  Mielenkiintoinen tuo metsäkonemies-tapauksesi. Milloin se tapahtui? Missä? Kenelle? Millainen susiyksilö oli kyseessä? Voisit kertoa siitä tuonne sivujen kommentointiosioon?

  Jos elää samalla alueella petojen kanssa, on ne otettava huomioon. Ihmisellä ei ole oikeutta tuhota kaikkea mikä “sattuu olemaan tiellä”. Itselleni ei tulisi mieleenkään tappaa pihapiiriini tunkevia villieläimiä. Täytyy selvittää miksi eläin tekee niinkuin tekee ja miten sitä voi ehkäistä. Miten rakentaa komposti niin, ettei karhu tms pääse sinne tonkimaan, millaisessa aitauksessa lampaat/koirat jne voitaisiin pitää turvallisesti. Miten käyttäytyä jos kohtaa villieläimen. Miten lopettaa kituva eläin. Minne ilmoittaa petohavainnoista. Tällaisia asioita pitäisi opettaa kaikille jo koulussa.

 13. Sini Kirjoittaa:

  Aww <3 Ihania sushukkia! Sudet on kyllä upeita eläimiä, joita vainotaan monesti kivikautisten käsitysten perusteella.

  Tuommoinen susiprintti olisi muuten hieno jossain :)

 14. tarja paulus Kirjoittaa:

  HIENOO!!!!!

 15. Sami L Kirjoittaa:

  Metsäkonemies-tapaus:

  Tapahtui viime talvena (2009) Pyhäjärvellä. Metsäkonemies oli alkanut korjata metsäkonettaan pimeässä. Näkyvyyden parantamiseksi ja omaksi lämmikkeekseen oli tehnyt jonkinlaisen soihdun tms. polttoöljystä. Remonttia tehdessään oli huomannut valossa takanaan harmaan otuksen, jota oli huitaissut kädelään. Otus oli purrut.

  Koska konemiehen epäilys osui suteen, paikalle hälytettiin maan kokeneimmat susitutkijat. He olivat haravoineet maaston, ja jälkiä oli löytynyt vain metsäautotieltä / koneuralta. Ne olivat kaikki olleet koiran jälkiä.

  Pari viikkoa aiemmin samalla alueella oli hämärissä satunut samantyylinen tapaus. Tapauksessa niin ikään oli metsässä olleen (eri) miehen taakse ilmestynyt harmahtava otus (ei ollut purrut). Miehen mukaan kyse oli ollut aivan varmasti koirasta.

  Asia uutisoitiin hyvin näkyvästi, kun kyse oli mahdollisesta sudesta, ks. esim. http://www.google.com/search?client=safari&rls=en&q=susi+puri+metsäkone&ie=UTF-8&oe=UTF-8

  Korjauksiakin toki tehtiin, mutta susi-purijana oli monelle jo tosiasia.

  Jotain ihmeellistä tässä keskustelun vähäisyydessä tosiaan on. Yleensä kun sudeksi tulkittu määrittyy koiraksi, keskustelu lopahtaa, vaikka yleisesti ilman muuta irrallaan oleva koira on sutta vaarallisempi. Yksi kuvaava esimerkki asian tiimoilta: http://samilyytinen.wordpress.com/2009/02/04/koululaisten-koirakuljetuksia/

  Sama tilanne on muuten sarjiksen aiheeseen viitaten lammastuhojen kohdalla. Koirien tekosista harvemmin meteliä nousee, mutta susien tekemänä asia pysyy parhaimmillaan viikkotolkulla otsikoissa.

 16. Ram Kirjoittaa:

  Olin pieni, niin kuin Mattikin joskus. Elelin maaseudun rauhasa lapsuuteni. Aina joku pelotteli susilla, mutta koskaan en tuota jaloa eläintä onnistunut kohtaamaan, vaikka kuljin koulumatkat metsiä pitkin.
  Sutta en osannut pimeässä pelätä, mörköjä kylläkin. Taitaa olla niin, että kun ei ole muuta järkevää pelättävää, täytyy keksiä joku mörkö, johon voi pelkonsa kohdistaa. Susihan sopii siihen hyvin. Hui! Hui! Paha susi! Sitä on mukava pelätä ja sanoilla ruoskia, jopa joskus pyssylläkin pamauttaa, sehän nostaa kovasti miehistä itsetuntoa.
  Mitäpä jos osataisi muutaman Kaukasian paimenkoiran mökkinsä turvaksi, niiden haukku pelotta sudet. Silloin ei nälkäinen susiraukka uskaltaisi lähelekään. Tai laittaisi vielä mökkinsä ympärille lippusiiman, tuon venäläisen huippukeksinnön.. Silloin tuo nisäkkäistä uljain ei uskaltaisi tulla lähellekään ja niinpä mökkinsä eläjä saattaiai elää elämäänsä onnellisena loppuun asti. Sen pituinen se.

 17. tennari Kirjoittaa:

  Eikö juttu ole niin että susien ‘ystävät’ ovat kaupunkilaisia jotka nähneet villieläimen vain kuvakirjassa tai television luonto-ohjelmassa ??
  Siltä ainakin tuntuu kun kuulee kommentteja tyyliin
  ” Itselleni ei tulisi mieleenkään tappaa pihapiiriini tunkevia villieläimiä.” Jos omaan pihapiiriini tunkisi käärmeitä tai susia tai muita LASTEN terveyttä ja henkeä uhkaavia eläimiä, villejä tai ei, niin ehdottomasti ne häätäisin pois jollain tavalla. Joku järki tässä hommassa täytyy olla eikö vain! Maalla asuvat tietävät tämän asian paremmin kuin kivikaupungin viherpiipertäjä rastatukat.

 18. norpatti Kirjoittaa:

  Häätäminen on käsittääkseni eri asia kuin tappaminen. Käärmeiltä muuten suojautuu kun pitää saappaat jalassa pitkässä heinikossa ja tömistelee! Opin sen jo lapsena ja jos omia lapsia olisi niin opettaisin saman. Omassa pihassa on bongattu siilejä, fasaaneja, rusakoita ja kärppä/lumikko. En oo tappanut, vaikka rusakonpenteleet kiusaa mun omppupuita, mutta aita olis jees.

  Kyllä villieläimiä saa suojella kaupungistakin käsin (vaikka ei olisi niitä koskaan nähnytkään kuin kuvissa) ja asioista voi keskustella kuunnellen eri osapuolia, eikä silmät ja korvat kiinni huutaen, että EI PYSTY EN ALA EN JAKSA EI OO ENNENKÄÄ NIIN TEHTY. Mua nimenomaan kiinnostaisi kuulla enemmänkin susialueella asuvien havainnoista. Kampanjan avajaistilaisuudessa kuulemani mukaan myös susisuojeluryhmän porukkaa asuu siellä ja taisivat olla ihan perheellisiäkin!

 19. En vaan OSAA! » Blogin arkisto » SUSISARJIS 2 Kirjoittaa:

  […] sarjaa tälle sarjikselle. Tämä sarjis on luettavissa myös LUSH-myymälän ikkunassa Helsingissä, jonne sen […]

 20. tyyppo Kirjoittaa:

  voi ko söpö sarjis<3 mä vaan toivon et se oikeesti menis noin….. meinaan et täs lähiseudulla ihan oikeesti sudet menee ja raatelee lampai ja pienii koirii ja mä en uskalla mennä ulos pimeellä, varsinkaa talvella ko ei oo katuvaloja tai mitää.. ja sitäpaitsi ne sudet on pantasusia mitkä joku helsingin herra pakotti muuttaa tänne…. mulla ei oo mitää susii vastaa, ne on tosi kauniita eläimiä, mut ne on pelottavii jos ne liikkuu 15 km säteellä raatelee karjaa..

Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastausTämä on sarjakuvataiteilija Milla Paloniemen (aka norpatin) blogi. HUOM! Blogi saattaa sisältää materiaalia, joka ei sovi lapsille! Ethän kopioi/irroita kuvia/sarjiksia niiden alkuperäisestä yhteydestä, (poikkeuksena sitaattioikeus) kiitos! Kaikki blogin sisältö (c) Milla Paloniemi (norpatti)

EVO facebookissa, TYKKÄÄ! :)

Tägit

Archives

Blogroll