Kesälukemista

12.07.2011 - 20:50 / norpatti.


Kirjasta lisätietoja + ostomahis esim täällä. Täytyy sanoa, että omakin kynnys alkaa tätä lukemaan oli melkoinen. Oli sellanen olo, et kyllähän mä tiedän jo kaiken. Mut en kyllä tienny. Huh huh…

 

Kategoria: sarjakuvat.
Tagit: , , , ,36 vastausta - “Kesälukemista”

 1. Atte T Kirjoittaa:

  Luonto no julma-muistaakseni Roope sanoi joskus Aku Ankassa noin lihansyöjäkasvista …. :D

  Parastahan on se kun ei tartte selitellä tai yrittää oikeuttaa tekemisiään. Tekee sitä, mitä ihmisen on luonnollista tehdä, eli elää nautinnonhalujensa mukaan. In my case, eat meat. and drink stuff.

  Atte T

 2. T Kirjoittaa:

  Riippuu miten asiaa katsoo. Musta ei ole ollenkaan julmaa syödä lihaa. Musta myöskään ole ollenkaan julmaa kasvattaa eläimiä syötäväksi ja niiden metsästys luonnosta vasta epäjulmaa onkin. :D
  Kiitos kirja vinkistä. Aijon lukea.

 3. Zuve Kirjoittaa:

  Ymmärrän, että tehotuotanto ei oo jees, mutta vaikka tiedostan asian, mulla ei yksinkertaisesti oo kiinnostusta tehdä asialle mitään (mutta ei mua kyl harmittais, jos asialle saatais tehtyä jotain.) Samalla tavalla kaikkia ei kiinnosta seksuaalivähemmistöjen oikeudet, ilmastokysymykset sun muut. Semmost se on – jokaisella on joku juttu, joka on sydäntä lähinnä, mutta kaikille se ei oo eläintenoikeudet.

 4. Atte T Kirjoittaa:

  HEnkilökohtaisesti eläinoikeudet on aina ollut sydäntä lähellä kyllä itsellä, mutta jotenkin se ei ikinä ole yltänyt niin pitkälle että lihansyönti/tehotuotettu liha alkaisi olemaan etusijalla. Kyllä minä välitän ja pelkään esim. lajien sukupuuton takia, ja luonnon saastumisen takia. En kai vaan ole hyvä ihminen kun en osaa välittää kaikesta. Kyllähän tehotuotanto on aika paska nakki. Muta toisaalta, isäni on entinen lihakauppias. Se on saattanut vaikuttaa ajattelutapaani.

  Atte T

 5. Sunnikka Kirjoittaa:

  Syön lihaa enkä siitä luovu, mutta muutaman vuoden aikana olen alkanut katsoa kenen tuottamaa lihaa ostan.. Kananmunien kanssakin katson, millaisissa oloissa kanojen kerrotaan elävän. Usein ostoskoriin menee joko lattiakanalan tai virikekanalan munia.

  En tiedä, oletko katsonut Jamie Oliverin uutta sarjaa, jossa hän mm. näytti sikaloiden oloja ja viimeisimmässä katsomassani jaksossa käsiteltiin kanaloita. Täytyy sanoa, että oli aika järkkyä katseltavaa.. Mutta hienoa, että joku jaksaa tuoda asiaa esille yleisölle.

 6. T Kirjoittaa:

  Sunnikka: Häkkikanaloilla ja virikekanaloilla ei nykyään ole mitään eroa. Kanojen häkit piti vaihtaa virikeHÄKKEIHIN, joissa siis on kanoille pesä, orsi ja kuopsuttelu alusta.
  Huomioida pitäisi myös se missä kaikessa muussa tuotteissa onkaan käytetty munia…

  Jamie Oliverin juttuja katsellessa pitää muistaa etteivät ne ole suomesta.

 7. Amonyyni Kirjoittaa:

  Hurja! Toi on yks semmonen pointti mihin teholihan puolustajille en tuu itse keksineeks yleensä mitään vastaansanottavaa, mut makes sense kyllä. Luonnon julmuus ei oo valinnanvaraista. Ihminen voi aina valita toisinkin ja yleensä jättää tekemättä niin ihan omaa heikkouttaan.

  Isoin syy vaikka teholihan vaihtamisessa luomulihaan ihmisillä on hinta, mut on allekirjoittanut, työtön ja pieeenituloinen asiat priorisoimalla saanut aina halutessaan ostettua luomulihaa (ja kasviksia tietty). Ja sit työssäkäyvät, vakaatuloiset ihmiset ostavat lisäainekuorrutetun broilerinrämmälepaketin koska “ei oo varaa luomuun”. Eihän ne hinnat tietty ikinä laske, ellei kysyntää ja sen myötä kilpailua synny.

  Ihmisten ei ees selvitäkseen tarvitse syödä lihaa, mut koska kaikkea lihansyöntiä tullaan tuskin ikinä lopettamaan, vois sen tehomässyn korvata ees luomulla.

 8. Sunnikka Kirjoittaa:

  No johan oli nega palaute ylempänä viestiini. Sori vaan tietämättömyydestäni?

  Ja Jamie Oliver siis kävi kuvaamassa mm. sikaloita muuallakin Euroopassa, ei vain brittilandiassa. EU-lainsäädäntöjä sovelletaan sekä Suomessa että UK:ssa, mikä paljolti varmasti on yhdenmukaistanut sekä sikaloiden että kanaloiden oloja ainakin. Uudet säädännöthän mm. kieltävät vuodesta 2013 lähtien pitämästä emakkoja porsimishäkeissä mikäli ei ole porsimisaika. Muistaakseni Jamie mainitsi tämänkin sikalajaksossa.

 9. JohannaH Kirjoittaa:

  En itse usko enää ollenkaan (mikäli joskus uskoin) perusteluihin, että Suomessa asiat olisi ruokatuotannon kannalta paremmin kuin muualla. Suomessa toki ruokatuotanto on pienimuotoisempaa kuin esim. jättmahtiisuuret kasvattamot ja teurastamot Jenkeissä, mutta ei tavallinen ruoka oli luultavasti yhtään sen puhtaampaa ja eettisempää kuin muuallakaan. Ruokatuottajat vaan mielellään ratsastaa tolla mielikuvalla :P

  Mutta niin, itse olen ollut lakto-ovo-kasvissyöjä pitkiäkin aikoja ja ilman vatsaongelmiani (ibs) tykkäisin olla vegaanikin. Nykyisin joudun ruokarajoitteiden vuoksi syömään lihaa ja munia, mutta ostan nuo aina luomuna.

  Kuinkahan paljon tuossa kirjassa muuten on raakaa kerrontaa? En pysty oikein katsomaan mitään ruokatuotantofilmejä, kun en halua herkkänä ihmisenä järkyttyä liikaa, ja kirjojen lukeminenkin voi olla siinä rajalla, kestänkö.

 10. T Kirjoittaa:

  Sunnikka: pahoitteluni, ei ollut tarkoitus olla negatiivinen. Lisätään nyt vielä että olen eri mieltä eläinten oloista Suomessa nähtyäni aika monta sikalaa, kanalaa, lihakarja tilaa, maitotilaa ja lampolaa ihan ammattini puolesta :)

  Hyvällä omallatunnolla syön Suomalaista lihaa! Ja vielä paremmalla omallatunnolla kasvatan lihani (ja monet kasvikseni) itse :)

  Suosittelen katsomaan myöskin Food inc:in http://www.fin-tv.com/food-inc/food-inc-video_5b81184f7.html jos järkyttyä haluaa. En vain vertaisi tuossa esiintyvien eläinten oloja lähellekkään suomen tuotantoeläinten oloihin.

 11. SS Kirjoittaa:

  Yle Radio 1:ssä on tullut pari ohjelmaa otsikolla “Rajaton ruoka”. Kuulin jälkimmäisen, jossa ei käsitelty tämän blogimerkinnän aihetta, mutta käsiteltiin yleisesti ruokaa mielestäni erittäin valaisevalla ja tärkeää uutta tietoa tuovalla tavalla.

  Ohjelmat ovat kuunneltavissa Areenassa ilmeisesti rajattoman ajan:
  http://areena.yle.fi/audio/1310640598369

 12. Kaisa Kirjoittaa:

  Itse jätin tehotuotetun lihan kokonaan muutama vuosi sitten eikä ole tiukkaa tehnyt. Rahaakin menee nykyään vähemmän ruokaan, joten voin lämpimästi suositella kaikille. Osalla ihmisillä on vain länsimaistumisen aiheuttama asenneongelma, jonka mukaan ihmisillä on vain vapaus tehdä mitä lystää, mutta ei vastuuta. Mielestäni lihansyönti itsessään ei ole ongelma – se kuuluu luonnon kiertokulkuun – mutta huonoissa oloissa kasvatettu bulkkiliha herättää lähinnä mielikuvan keskitysleireistä. Ei kiitos.

 13. Milli Kirjoittaa:

  Loistavaa herättää keskustelua, vaikka ei tähän voi oikeaa ratkaisua keksiä! Maailmaa ei ehkä pelasteta lihan syömättömyydellä, mutta vielä vähemmän lihaa syömällä. Harmittaa vaan suomalaisen tuottajan puolesta, ne ajetaan aivan tajuttoman ahtaalle.:( Mä en jaksais tätä eläinammattia sitten, kun kaikki eläintilat on sellaisia hehtaarikokoisia.

  Sunnikka: Kyllä ne virikehäkit nyt parempia kuiteski on kuin tavalliset. Mutta ei ne mitään onnellisia kanoja ole. Jos haluaa ostaa eettisiä kananmunia, kannattaa nyt edes ostaa luomumunia. Niillä on selkeästi enemmän elintilaa, vaikka ei siinäkään kai hurraamista ole. Tämä ei ole nega-kommentti vaan lisätietoa sinulle joka ajattelet eläinten hyvinvointia.:)

  T. yksi lakto-ovo-kasvissyöjä

 14. Teme Kirjoittaa:

  Ajetteletko sie Milla ollenkaan porkkanoiden oikeuksia?

 15. The King of Hell Kirjoittaa:

  Eläimet ymmärtävät ja harrastavat julmuutta hyvinkin tarkoituksella. Kamelinaaraita raiskaavat nuorten urosten laumat uhkaavat murskaamisella, “meilkein” makaavat päälle ja esittävät kidutusta naaraan vasikoilla kunnes se suostuu parittelemaan. Kaava ei ole yleinen eikä opittu. Se on suunniteltu ja looginen eli ymmärretty.
  Lain suojan raja kattaa yksilöt joiden kanssa pystymme lajillisesti teoriassa kommunikoimaan omat tarpeemme täysin eli esimerkiksi lainopilliseen keskusteluun. Tässä puhutaan moraalilaista.
  Totaaliset yksilön loogiset sosiaaliset moraalilait ovat “Älä tee toiselle mitä toinen ei halua itselleen tehtävän”. Totaaliset ihmisen loogiset sosiaaliset moraalilait ovat monimutkaisemmat koska ihmiset ovat alistuneita maailmalle jne.. :) :)

 16. jepanderi Kirjoittaa:

  Täällä maistuupi luomuliha! :)

 17. Mireille Kirjoittaa:

  Toisaalta, eikös kaikilla lajeilla ole päämääränä selviytyä? Selviytyminen vaatii kehittymistä ja itse ainakin pistäisin tarpeettoman julmuuden harjoittamatta jättämisen aika oleelliseksi kehityskäyrällä. Miksi tarpeettomasti kiduttaa kun voi olla kiduttamatikin. Makkaraa voi popsia ilman tehotuotantoa. Siis mihin sitä tehotuotantoa loppujenlopuksi tarvitaankaan?
  Surullisinta koko tehotuotanto keskustelussa yleensä on se kuinka homma ei kaadu varsinaiseen ymmärtämättömyyteen tai vaihtoehtojen puuttumiseen, vaan ihan silkkaan mukavuudenhaluun. Ei viitsitä tehdä niinkään pientä asiaa kun käydä esim. 50% ajasta ostamassa se makkara jostain pikku puljusta joka tekee wurstit oman tallin elukoista.

  Mutta silkkaan viitseliäisyyteenhän suurin osa maailman muutoksista kaatuu. Se olis oikeesti niin helppoa…

 18. mile Kirjoittaa:

  Eläimiä ja luontoa voi lyödä nenuun suoraan tai välikäsien kautta. En ole pyhimys, syön teholihaa vaikka pyrin suosimaan luomua. Välinpitämättömyys on idioottimaista mutta en voi syynätä toisia kamalasti koska olen itsekin joissain(itselle sopivissa) asioissa välinpitämätön. Kuten matkustamisessa ja ylimääräisen krääsän (esmes siilipinssin) ostamisessa. Nekin tulevaisuudessa päätyvät kaatopaikantäytteeksi..

 19. Atte T Kirjoittaa:

  Oikeastaan ymmärrän kasvissyöjiä vain terveyspohjalta. Toki ymmärrän mitä eettisellä kannalla olevat ajattelevat, mutta se ei vain mielestäni ole järkevä eikä looginen syy lopettaa uhmiseläimellä luonnollinen tapa-olemme kuitenkin kaikkiruokaisia, eli syömme lähes kaikkea. Pitäisikö meidän kehottaa muitakin kaikkiruokaisia eläimiä olemaan kasvissyöjiä? Toki ymmärrän, että asemamme älyllisinä olentoina antaa meille oikeuden ja vapauden valita, mutta ei se erota meitä muista eläimistä. Joillakin ihmisillä on luonteessansa inho ja sääli-yhdistelmä, mutta se ei tarkoita että kaikki ovat sisimmissään samanlaisia.Minä ja muut eläimet tottelemme vain vaistoa syödä lihaa sen ravinteikkuuden ja energian takia.

  Tai sitten olen vain hedonisti. Ihan miten vaan.

  ps. Porkkanoilla ei ole oikeuksia. Asiattomat kommentit sukseen, täällä on tosi meininki.

 20. SS Kirjoittaa:

  Turun Sanomissa on tänään pääkirjoitus, jossa käsitellään ns. tuotantoeläimien kohtelua Suomessa.

  Ruotsalainen maito on pääkirjoituksen mukaan eettisempää kuin suomalainen.

  http://www.ts.fi/online/mielipiteet/paakirjoitus/240072.html

 21. Saikku Kirjoittaa:

  Hei, Milla! Löyty tämmönen linkki facebookissa: http://www.voice.fi/index.php?option=com_sbsarticle&tmpl=blog&cid=28245&cat=26 Todella liikuttava tarina valaasta, joka kiitti pelastajiaan. Ajattelin, että jos et ole tätä vielä nähnyt, niin varmaan tykkäisit.

 22. jPekka Kirjoittaa:

  Millä tavalla Foer muuten perustelee, että ihminen olisi tässä “kyky ymmärtää julmuutta” -kohdassa niin toisenlainen kuin geneettisesti hyvin läheistä sukua ihmisille olevat muut nisäkkäät? Ainakin pinnallisesti tarkastellen väite on niin vahva, että vaatisi hyvät perustelut.

  (Bekoffin ja Piercen “The Wild Justice – The moral lives of animals” joutuu odottelemaan hyllyssä vielä jonkin aikaa työkiireiden vuoksi.)

 23. Kuuranko Kirjoittaa:

  Hmm. Minulla oli joskus tuollainen välinpitämötön asenne. Söin lihaa – tehotuotantoeläimiä sekä riistaeläimiä. Vaikka olen aina ollut eläinrakas. Aika ristiriitainen yhdistelmä mielestäni. Mutta koska a) en itse ollut tappamassa niitä eläimiä, mitä söin ja b) olin tyhmä teini “fuck you, i do what i want”, en jaksanut, enkä osannut välittää asiasta. Ja luulin, että esim. possutkin saa kulkea pihalla ja niillä on hyvä elää ennen kivutonta kuolemaansa. Ja noinhan asiat ei todellakaan ole.
  Possuhan on älykäs eläin, älykkäämpi kuin koira. Oppivainen, kuin koira. Monella onkin esim. minipossuja lemmikkinä. Ja silti se on jotenkin absurdia joidenkin mielestä, että koira olisikin tehotuotantoeläin.

  Huoh. En minäkään täysin vegaani ole. Käytän maitotuotteita, kun en osaa hankkia kalsiumia muualta tarpeeksi. Mitä sitten muihin ravinnonlähteisiin tulee, ne saa kasvisruuasta kun vähän ottaa selvää.

  Anteeksi sekava teksti. Mutta musta on väärin yrittää puolustella lihansyöntiä. Jos ei oikeasti vaan kiinnosta, miksi sitten ylipäätään alkaa puolustelemaan?

 24. Atte T Kirjoittaa:

  Kaikkiruokaisten on turha ilmaista mielipiteitään, koska sillä ei ole merkitystä. Luulen ja uskon, että kukaan “eettinen” kasvissyöjä ei tosissaan ajattele olevansa vain “mielipiteeltään erillainen” ,vaan parempi ihminen.

  Ja loppuviimeksi, isolla mittapuulla mielenilmaisuilla ja ryhmien hakemilla muutoksilla ei ole todellista mahdollisuutta. Totta, nälänhätä katoaisi luultavasti maailmasta jos kaikki lihantuottoteollisuuden resurssit suunnattaisiin kasvisruuan tuottoon, mutta ihminen on syntyjään ahne:

  1. Kaikkiruokaisuus on ihmiskunnan tapa ja vaisto, jolla se on selvinnyt. Luonnossa vahvin voittaa.Jos olemme eläneet kaikkiruokaisuudella tuhansia vuosia, miksi meidän pitäisi muuttua?

  2.Jos liharuuan tuotto lopetettaisiin, mitä seuraisi? Metsiä kaadettaisiin kasvatusmaiksi, kaikki turha roskakasvusto tuhottaisiin. Tuotantoeläimet luultavasti teurastettaisiin.

  Älkää käyttäkö termiä lihansyönti. Syön mielelläni parsa-ja kukkakaalia sekä kurkkua, paprikaa ja ananasta. mandariiinit talvella on ihanuutta, ja uudet perunat huippua. Myös paistettu kananmuna, grillatty lohi ja oman iskän paistamat ja maustamat wieninleikkeet on herkkua.

  Atte T

 25. arua Kirjoittaa:

  Nää on aina vaikeita kysymyksiä. Tehotuotanto ei ole luonnollista eikä mitenkään hyvä asia eläinten eikä aina ihmistenkään kannalta. Tuloksena on helposti epäterveellistä ruokaa ja tauteja.

  Mutta sitten taas toisaalta lihan syönti itsessään… Ihmisen keho on vielä luolamies-asteella, meille oikeinta ravintoa on liha, kala ja keräilemällä saatavat marjat yms. Vilja ja sokeri sen sijaan aiheuttavat vielä ongelmia.

  Mutta sitten taas toisaalta nykyään eletään hyvinvointiyhteiskunnassa, eikä enää kärvistellä hirsimökeissä keskellä metsää suurimmalta osin riippuvaisina oman talon tuotannosta. Nyt voi valita syömisensä paremmin kuin vielä 50 vuotta sitten, kun ruokaa kuljetetaan ympäri maailman ja valinnanvaraa on enemmän.

  Mitä julmuuteen tulee… Miksei sitä voisi löytyä luonnostakin, ihmisten ja eläinten välinen raja ei kuitenkaan ole niin selvä. Tosin yhä edelleen löytyy myös niitä ihmisiä, jotka eivät suostu uskomaan sitä että eläimetkin näkevät unia ja niillä on tunteita.

 26. SS Kirjoittaa:

  “Kaikkiruokaisuus on ihmiskunnan tapa ja vaisto, jolla se on selvinnyt.”

  “Ihmisen keho on vielä luolamies-asteella, meille oikeinta ravintoa on liha, kala ja keräilemällä saatavat marjat yms.”

  Niin, tässä nyt yleistetään OMA elämäntapa koskemaan KAIKKIA ihmisiä. Juuri luin Turun Sanomien Extra-liitteestä miehestä, joka on useita kymmeniä vuosi elänyt elävällä ravinnolla ja syö mm. kukkia.

  Vaikka en itse kykene samaan, arvostan hänen ruokavaliotaan. Lakto-ovo-vegataristina eläminen on helppoa, tosin ei kovin eettistä.

  Kun tällä tavoin on elänyt lähes 30 vuotta, niin voin sanoa eläneensä, vaikka muutaman kommentoijan mielestä minun ei olisi pitänyt selvitä, koska olen luolamies-asteella ja minulle oikeinta ravintoa olisi mm. liha.

 27. arua Kirjoittaa:

  SS: Anteeksi jos suututin “OMALLA elämäntavalla”, tarkoitin tuon yleiseksi pohdinnaksi enkä oman näkemykseni tuuppaamiseksi väkisin lihaa syömättömille. (En muuten missään vaiheessa sanonut, syönkö itse lihaa vai en.)

  Faktaa on kuitenkin se, ettei ihmisen keho ole muuttunut merkittävästi viimeisten tuhansien vuosien aikana.

  Faktaa on myös se, ettei kukaan meistä pärjäisi pelkällä vegeravinnolla, jos oikeasti joutuisimme elämään pohjolassa ns. luonnon armoilla, ilman nykyajan yhteiskuntaa ja ruokahuoltoa. Olkaamme iloisia siitä että nyt asiat ovat paremmin. Nykyään on mahdollisuus selvitä.

  Faktaa on myös se, ettei näistä asioista on vaikea keskustella maltillisesti, varsinkin netissä jossa pelkän tekstin ymmärtää helposti väärin… :/

 28. Atte T Kirjoittaa:

  Tapa: merkityksessä habit.

 29. Milli Kirjoittaa:

  Niin siis: Söisittekö te koiraa? Jos on lihansyöjä, minusta on aivan tekopyhää kauhistella koirien syöntiä. Jos söisin lihaa, niin mulle ei olis mikään ongelma syödä muita eläimiä kuin näitä perinteisiä syötäviä kotieläimiä.

 30. Atte T Kirjoittaa:

  Ei mennä sinne liukkaalle kalliolle olkinuken kanssa. En minäkään nyssytä hyttysten tappamisesta. Tavat on tapoja. Minun kulttuuriini ei kuulu koirien syöminen -> en syö koiria. Aivan kuten juutalaiset eivät oman kulttuurinsa nojalla syö sikaa tai muita ei-halkinaissorkkaisia nisäkkäitä.

 31. Atte T Kirjoittaa:

  Mielenkiinnsota: Kasvissyöjä X sanoo minua murhaajaksi, koska syön lihaa.

  1. Syön paljon lihaa, olen massamurhaaja!
  2.Olenko siis samassa kastissa ihmisten murhaajien kanssa?

  Epäpätevä päättelyketjuhan tuo on.

 32. Aa Kirjoittaa:

  Atte T, kukahan se nyt heiluu olkinukkien kanssa? En löydä sarjakuvasta tai tästä keskustelusta sanaa massamurhaaja, joten eiköhän pysytä asiassa.

 33. Atte T Kirjoittaa:

  Jälkimmäinen ei liittynytkään sarjakuvaan, sen myönnän. Myönsin myös virheellisen päätelmän. Mutta olen myös kuullut syytöksiä “lihansyönti on murha”. onko lihansyönti murhana yhtä vakava kuin ihmisen surmaaminen? Kysyn tämän ihan mielenkiinnosta, kun oma vakikasvisyöjäkaveri ei ole nyt tavoiteltavissa.

  Jos sarjakuvasta pitää sanoa jotain kuitenkin, niin ihan kivaa yleistämistä sinänsä.

  Muuten: Voiko olla eläinrakas jos on kaikkiruokainen?

 34. juhani Kirjoittaa:

  Miksi tehdä _vegaani_kirja ja sitten syödä haukea? Miksi ei haukireseptikin voisi olla kirjassa?

 35. norpatti Kirjoittaa:

  Oletan että tarkoitat meidän Sarjakuvakeittokirjaa? Kirjan esipuheessa selostetaan melko tarkkaan miksi se sisältää nimenomaan vegaanisia reseptejä, suosittelen lukaisemaan sen.

  En ole varsinaisesti vegaani, mutta suosin pääosin vegaanista ruokavaliota ja haluan kannustaa ihmisiä siihen. Käytän usein itsestäni termiä “kasvissyöjä”, vaikka söisinkin joskus kalaa (wwf:n listan suosimaa sellaista + olenpa maistanut luomulammastakin viime pääsiäislounaalla), koska sillä tavoin mulle yleensä myös tarjoillaan kasvisruokaa ja/tai saan reseptejä sellaisiin. Tehotuotanto on kuitenkin se, mitä pyrin olemaan tukematta missään määrin. Keittokirjan tarkoitus on kannustaa ihmisiä vegaanisten ruokien kokeiluun. Jatkoa siihen on muuten tulossa!

 36. jPekka Kirjoittaa:

  Tuossa melkein vuoden takaisessa kommentissani mainittu kirja tuli muuten lopultakin luettua. Muutama ajatus siitä: http://www.yrttimaa.net/Blogi/?p=4488

Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastausTämä on sarjakuvataiteilija Milla Paloniemen (aka norpatin) blogi. HUOM! Blogi saattaa sisältää materiaalia, joka ei sovi lapsille! Ethän kopioi/irroita kuvia/sarjiksia niiden alkuperäisestä yhteydestä, (poikkeuksena sitaattioikeus) kiitos! Kaikki blogin sisältö (c) Milla Paloniemi (norpatti)

EVO facebookissa, TYKKÄÄ! :)

Tägit

Archives

Blogroll