SARVET!!

19.01.2012 - 13:31 / norpatti.


ps: Kattokaa maailman SIISTEIN hirvikuva (from intterweb)!

Kategoria: kuvat, sarjakuvat.
Tagit: ,9 vastausta - “SARVET!!”

 1. laila Kirjoittaa:

  Hehe, yhtä kova duuni sekin on (ellei kovempi) että hirvilehmät kasvattaa vasikan sisässään joka vuosi. Poroilla onkin sit aika homma tehdä molemmat.

 2. norpatti Kirjoittaa:

  Mut miks poronaaraat kasvattaa sarvet? Puolustaaks ne vasojaan? Mut miks sit hirvinaaraat ei kasvata? Aeerrggh!

 3. kjjj Kirjoittaa:

  Petteri Punakuono on naaras.

 4. mietin Kirjoittaa:

  Voisiko olla, että hirvi on niin paljon poroa isompi, ettei naaras pahemmin tarvitse sarvia vasansa puolustamiseen?

 5. Mirmaarian Kirjoittaa:

  Ihana hirvi. <3

 6. Yksi lukija Kirjoittaa:

  Myös elinympäristö voi olla vaikuttanut evoluutioon. Hirvinaaras etenee huomaamattomammin ja helpommin metikössä ilman sarvia. Uroksilla taas sarvien machohyöty on saattanut olla haittoja suurempi.

 7. Taviokuurna Kirjoittaa:

  Mulle on opetettu, että hirvieläimillä yleensä vain uroksilla on sarvet, ja syy on lisääntymisjärjestelmässä: urokset ratkaisevat keskinäisissä mahtailuissa/taisteluissa paremmuutensa ja paras pääsee parittelemaan. Sarvien ainoa käyttö on siis toisten urosten keskinäisessä kanssakäymisessä, ei esim. puolustautumisessä. (Vaikka varmaan tilaisuuden tullen niitä siihenkin voi käyttää, mutta siihen ne eivät ole kehittyneet.) Naarailla ei ole vastaava itsekorostuksen tarvetta, joten niillä ei yleensä ole sarvia.

  En muista kuulleeni, miksi poronaaraille kasvaa sarvet, mutta kiinnostavasti on selitetty, miksi naaraiden sarvet putoavat paljon myöhemmin kuin urosten: talvella kun ruokaa on vaikea löytää, kantavat naaraat pystyvät sarvien ansiosta häätämään sarvettomat urokset pois esiinkaivetuilta jäkälälaikuilta, tai ainakin pitämään kiinni omista laikuistaan, ja turvaamaan siten ravinnonsaannin itsensä ja kasvavan vasan hyväksi.

  Sitäkään en muista kuulleeni, miksi hirvieläimille kasvaa vuosittain uudet sarvet, mutta lehmän ja lampaan sukuisille eläimille ei (vaan niiden sarvet pysyvät ja kasvavat joka vuosi). Ainakin niillä lajeilla, joilla vain uroksilla on sarvet, yksi arvaus on että kasvattamalla isot sarvet joka vuosi uros osoittaa olevansa niin hyvässä kunnossa että sillä on varaa moiseen.

  Heh, biologi pääsi vauhtiin :)

 8. kjjj Kirjoittaa:

  Luonnossahan jutut ei kehity teleologisesti, palvelemaan jotain tarkoitusta. Eikä kaikki ole edes erityisen tarkoituksenmukaista mitä evoluution mukana on kehittynyt. Se on vain jäänyt perintötekijöihin. Muistuu mieleen joku hermo joka lähtee vartalosta, käy kirahvin päässä asti ja palaa takaisin sen sijaan että olisi tarkoituksenmukaisesti vain pätkä. Dawkinsin josain kirjassa.

  Ja henkilökohtaisesti olen sitä mieltä että captcha tuossa on perseestä.

 9. lellu Kirjoittaa:

  Toi omakuva näyttää Tove Janssonin piirrokselta! IHANA :-)

Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastausTämä on sarjakuvataiteilija Milla Paloniemen (aka norpatin) blogi. HUOM! Blogi saattaa sisältää materiaalia, joka ei sovi lapsille! Ethän kopioi/irroita kuvia/sarjiksia niiden alkuperäisestä yhteydestä, (poikkeuksena sitaattioikeus) kiitos! Kaikki blogin sisältö (c) Milla Paloniemi (norpatti)

EVO facebookissa, TYKKÄÄ! :)

Tägit

Archives

Blogroll