Norpatti ja tapaus We Love Helsinki:n Juhannustanssit

26.06.2012 - 22:23 / norpatti.


Hämmentävää. PERIN hämmentävää. Jos et tiedä ja aivan välttämättä haluat tietää mistä on kyse, niin lue täältä (en varsinaisesti suosittele lukemaan ainakaan aivan loppuun, ellei halua pahoittaa mieltään/turhautua/hermostua/ahdistua, mutta alkupään keskustelu on kyllä varsin mielenkiintoista).

Oon edelleen sitä mieltä, että kaikki tässä yhteiskunnassa on terveellistä kyseenalaistaa ja kritiikkiä kyllä tulee esittää. Mutta siinä vaiheessa, kun asenne on noin vihamielinen (siis senkin jälkeen, kun tehty virhe on ymmärretty, sitä on pahoiteltu ja siihen on luvattu kiinnittää jatkossa huomiota), ollaan jo ajettu ojaan. Kuvittelin, että facebookissa ihmiset keskustelisivat avoimemmin ja ystävällisemmin omalla nimellään, kuin anonyymisti keskustelufoorumeilla, mutta olin väärässä.

Oh well, kuten oon ennenkin sanonut, toivottavasti joskus hamassa tulevaisuudessa voitais kaikki olla homoja, heteroita, bi- ym seksuaaleja, miehiä, naisia ja kaikkea siltä väliltä, eikä sitä, kuka ja millainen on, tarvitsisi kenenkään häpeillä, tai pelätä, että joku syrjii. Olis tositosi kiva, jos voitais olla ihan vaan ihmisiä ja mielellään vielä kavereita keskenään. Hhhhuoookaaauuusss….

Kategoria: sarjakuvat.
Tagit: ,22 vastausta - “Norpatti ja tapaus We Love Helsinki:n Juhannustanssit”

 1. Amina Kirjoittaa:

  Juu, epäkohtiin pitää puuttua. Mut millainen maailma olisi, jos jokaista epäkohtaa kohden kiinnitettäis huomiota ja osoitettais arvostusta myös niitä positiivisia asioita kohtaan.

 2. norpatti Kirjoittaa:

  Mmm…mitä? Sori, Miia, meni ohi, mut se nyt ei oo tietty mun kohdalla kovin uutta… :P

 3. jo Kirjoittaa:

  Hei, jotkut hakee väittelyä ja tykkää ruoskituttaa itsensä kiukkuun, ja levittää sitä.

  Silloin kannattanee säästää aikaa ja itseään ja antaa halukkaiden lietsoa toisiaan niinkauan että kiintiö on täynnä.

  ps. Järvenpään kävelykadulla 22-pistepirkko huomenna torstaina 19.30.
  Kävelykadun tuntumassa myös uusi Fida.

 4. Lilli Kirjoittaa:

  Tuo on ongelmana aina noissa keskustelupalstoilla joilla ei ole kunnon valvojia. Kaikki on vapaita kirjottamaan miten järkyttävää tekstiä tahansa. Kun taas valvotuilla foorumeilla asia toimii. Ihmiset ovat eri mieltä asioista mutta käyvät silti järkevää keskustelua ja jos joku alkaa käymään turhan kuumana pistetään jäähylle ja postaus poistetaan. Tulkoon sanomaan asiansa sitten hieman paremmin muotoiltuna. Päivänsä noilla foorumeilla vaan pilaa, kuten Suomi24:ssä :(

  -Lilli-

 5. Laura Kirjoittaa:

  Tiivistit mun fiilikset tähän blogiis täydellisesti! Ite en varmasti olisi kiinnittänyt huomiota DJ:n läppään (joka kyä musta vaikutti ajattelemattomuudelta: jokainen, joka on joskus juontanut jotain, tietää et sinne ny vaan hyppii niitä sammakoita joukkoon, halus tai ei..), mutta lukiessani keskustelua aloin pohtimaan miks näin on. Onko se jotain “gay shamea” vai vaan sitä et en jaksa ressata tällaisista asioista….?

 6. Miva Kirjoittaa:

  aaaa mitä kettua? :D no jopas oli aivopieru toi keskustelu. voi elämä! tohtori Farnsworthin mukaan “i don’t want to live on this planet anymore”
  Piti kyllä hetki miettiä että onko nuo ihmiset tosissaan. luoja.
  Hyvin sait fiilikset tiivistettyä

 7. Kiba Kirjoittaa:

  Onko nyt joku “provosoi ja provosoidu”-viikko, kun on Helsinki Pride meneillään?

  Iltasanomissakin on ihan junttia kommentointia ja sitä aika perusmössä äidistä ja isästä. En suosittele lukemaan, jos ei halua ärsyyntyä:

  http://www.iltasanomat.fi/alppihiihto/art-1288479816124.html#comments-anchor

 8. Anu Kirjoittaa:

  Mikki Rautalahti sanoo asiasta tapansa mukaan terävästi ja/mutta oikein: http://funpastimes.com/?p=1755&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=1755

 9. Miva Kirjoittaa:

  pakko kyllä sanoa että tuo keskustelun aloittaja ei oo kyllä mikään ruudin keksijä.. huhhuh D:
  edit. keskustelu jatkuu yhä kiivaana

 10. bL Kirjoittaa:

  http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012062715767491_uu.shtml Juttu päätyi jo iltalehteen asti.
  Pakko sanoa, että maailma olisi huomattavasti mukavampi paikka kaikille, jos ihmiset osaisivat hiukan suodattaa. Ehkä tuota nyt ei todellakaan oltu tarkoitettu loukkaukseksi kenellekään. Huoh.

 11. Mireille Kirjoittaa:

  Don’t feed the trolls. Provo on provo vaikka asia olisi kuinka aiheellinen ja sellainen josta tulisikin keskustella. Tuokin keskustelu olisi ollut ohi ensimmäisen 3 viestin jälkeen ellei LGBT (niinkuin myös esim. painonhallinta) olisi niitä aiheita jotka auttamatta vetää ihmisistä esiin suuria tunteita taikka suurta tyhmyyttä. Tai kumpaakin. Toisaalta surullista, toisaalta ymmärrettävää kun kyseessä on aihe joka hajottaisi normikäsitystämme elämisen kirjosta siitä mustavalkoisesta harmaan eri sävyjen hyväksymiseen. Eli aiheen hyväksyminen ja käsittely järkevästi vaatii enempi miettimistä kun moni on valmis uhraamaan elämän funtsimiseen.

  En tiedä lohduttaako tämä nyt yhtään mutta tuli kyllä mieleen kuinka tiukassa Suomen kulttuuriperinteessä on että asioista ei puhuta suoraan vaan katsotaan että on muiden velvollisuus näpäyttää öykkäröijä takaisin lestiinsä. Tästä on satojen vuosien perinne ainakin ja vanhoissa kansantarinoissa tuommoista menettelyä pidetään nimen omaan sinä oikeana toimintamallina. Tuossa keskutelussa aloittaja on laittavinaan järjestäjiä ruotuun kun koki että häntä puolestaan oltiin yritetty laittaa tilaisuudessa ruotuun ja “keskustelu” riehuu kun kaikki yrittävät laittaa toisiaan kilpaa takaisin lestiinsä.
  Musta olis aika kiva jos alettais vaikka opettelemaan sitä oikeaa, näpäyttelemätöntä keskustelua. Antaa näpäyttäjän näpäyttää itsensä soikeaksi.

  Uh, tulihan kirjoitettua. Sori tästä vuodatuksesta. Mutta elä Milla ahdistu. Oikeesti maailma on täynnä ihmisiä jotka on fiksuja ja hyviä ja jotka haluu olla toisten kanssa kavereita, mutta niiltä puuttu taito kommukoida asioitaan tai rohkeus olla oma itsensä. :)

 12. JuhaM Kirjoittaa:

  Luin tuon keskusteluketjun ja politikointitrollliahan tuo oli, ikävä kyllä vakavissaan aloitettua, kai. Se siitä.

  Alarivin kaksi viimeistä ruutua ovat tosi hyviä, kiitos niistä !

 13. murmeli Kirjoittaa:

  Huhuh aika pitkäksi oli keskustelu venähtänyt, ei sitä oikeen pitkään ees jaksanut lukea. Mut sinänsä ymmärrän aloittajan reaktion ehdotukseesi ketjun poistamisesta. Hänhän pyrkii tuomaan esille ilmiötä tai ongelmaa mitä “valtavirta” ei tiedosta tai pidä ongelmallisena. Ketjun poistaminen, mitä ehdotit, taasen tarkoittaisi sitä, että ilmiö/ongelma pyyhittäisiin taas maton alle. Keskustelun aloittajan yksi tavoite saattoi WLH-tapahtumassa ilmennyt heteronormatiivisuus. Itse kuitenkin tulkitsin, että hän halusi herättää laajempaa keskustelua aiheesta ja nimenomaan tehdä itsestään selvää heteronormatiivisuutta enemmän näkyväksi. Keskustelun lopettaminen taas.. no se lienee aika selvää, että se torpedoi tämän yrityksen.

  Heteronormatiivisuushan ja se miten ihmiset uusintavat ja tuottavat sitä toiminnallaan on todellinen ongelma. Tilanteessa, missä heteroutta pidetään normaalimpana ja ehkä oikeampana/luonnollisempana seksuaalisuuden muotona, homous tai homoseksuaali käyttäytyminen kääntyy helposti joksikin, mikä ei ole odotettua sopivaa tai normaalia. Eli se on siis epänormaalia, ehkä vähän huvittavaa, hassua ja outoa. Sillä ei ole samanlaista statusarvoa “normaalissa kanssakäymisessä”, kuin heteroseksuaalisuudella, jolloin sitä voidaan alenkatsoa tai tehdä pilaa. Viimeksi työpaikallani, kun heitin unettoman yön jälkeen vitsiä, että nukkuminen on vaan heikoille, esimieheni tokaisi siihen, että “joo, se on ihan homojen hommaa”. Heitto näennäisessä harmittomuudessaan, käy konkreettisesta esimerkkistä, miten arjen keskusteluissa homoseksuaalisuus ja heikkous asettaa rinnakkain, esimerkiksi vitsin varjolla. Eri variaatioina tämänkinlainen tilanne voi toistua arjessa useinkin ja vahvistaa asenteita ja käyttäytymismalleja.

  Heteronormatiivisuudella on mielestäni valtava merkitys muutenkin käyttäytymiselle ja tilanteiden tulkinnalle ja WLH-tanssit ja siitä käyty keskustelu ilmensivät mielenkiintoisella tavalla, mitä voidaan pitää yhteiskunnallisesti normaalina ja sopivana. Esimerkiksi eräs keskustelija kyseisen keskusteluketjun alkupuolella oli todennut, että “Ne pari naisparia, jotka minä näin, eivät näyttäneet lesboilta, jotka yrittävät tehdä tuttavuutta toistensa kanssa vaan perinteisiltä tanssilavojen tyttöpareilta”. Tämä esimerkiksi ilmentää sitä, heteronormatiivista ajattelutapaa, minkä mukaan normaalin seksuaalisen suhteen perusta on yksinkertaistetusti naisellinen nainen, joka on maskuliinisen halun kohde ja maskuliininen mies, joka taasen haluaa feminiinistä naista. Kaikki mikä poikkeaa tästä astuu hieman harmaalle ja epäilyttävälle alueelle heteronormatiivisesta näkökulmasta katsottuna. Koska kyseiset tytöt näyttivät sopivan tähän heteronormatiivisen naisen malliin, niin oletuksena on, että hekin olisivat heteroita. Itse olen vasta pikkuhiljaa alkanut ymmärtää seksuaalisuuden ja sukupuolen keskinäistä dynamiikkaa, aikaisemmin pidin niitä kahtena erillisenä asiana. Heteronormatiivisuudessa ne kaksi ovat kuitenkin tiukasti nivoutuneet yhteen. Esimerkiksi jommankumman joutuessa kyseenalaistetuksi, toinenkin kyseenalaistuu. Tämä voi olla ahdistava kokemus ihmisille maailmassa, jossa heteronormatiivisuus asettaa paineita olla nainen tai mies “oikealla tavalla” ja jossa tietynlainen seksuaalisuus on hyväksyttävää. Heteronormatiivisessa maailmassa erilaisille naiseuksille, mieheyksille ja seksuaalisuuksille ei ole yhtälaisia mahdollisuuksia tai tilaa.

  Tietenkin ymmärrän, että WLH-tansseissa kyse oli juontajan ajattelemattomuudesta, samoin kuin esimiehenikin tapauksessa. Että kyse ei ollut tietoisesta pahansuopuudesta. Mutta heteronormatiivisuudessa onkin pääosin kyse ajattelemattomuudesta ja tiedostomattomista ajatusrakenteista, jotka ohjaavat toimintaa ja tulkintaa. Ja sen takia siitä pitäisi puhua vielä enemmän.

 14. murmeli Kirjoittaa:

  Äh… luinkin nyt tuota keskustelua enemmän… -___-
  Mutta oon siis just perustavanlaatuisesti tuolla yllä mainitsemallani kannalla, mutta joo vähän turhan pitkälle tuo keskustelu on päässyt menemään.

 15. Aatu Kirjoittaa:

  Sinänsä kaikki, mitä murmeli kirjoitit, on ihan totta ja fiksua. Ongelma koko tässä WLH-keskustelussa oli enemmän siinä, että näiden asioiden asettaminen mittasuhteisiin – etenkin kuin tarkoituksena on puuttua siihen, miten toiset ihmiset saavat käyttäytyä – on vaikeaa.

  Yksi sanoikin hyvin, että jos joku juontaja juhlilla iloisena kehottaa ihmisiä ruokasalin “lihapatojen ääreen”, olisi hassua, jos joku kasvissyöjä loukkaantuisi ilmaisusta (jos siis tarjolla on kuitenkin myös kasvisruokaa). Vaikka on tietysti totta, että ruokavalio on harvalle varmaan ihan yhtä suuri henkilökohtainen ja identiteettikysymys kuin seksuaalisuus.

  Olennaisin kysymys ei tässä ole se, että mitä on heteronormatiivisuus ja onko sitä, vaan se, että voidaanko kaikkia edellyttää taistelevan sitä vastaan joka ikinen hetki jokaisessa teossaan, vai onko toisinaan ihmisen hyväksyttävää asettaa puheessaan esimerkiksi perinteikkyys, ilmaisuvoimaisuus tai tyylitietoisuus sen edelle. Ja kenellä on valta päättää tuosta siinä tilanteessa.

  Toinen vaikea kysymys liittyy siihen, millaisia oletuksia ammatti-dj:llä on oikeus tehdä lavalla tanssivien ihmisten seksuaalisuudesta. On tietysti totta, että seksuaalisuus sinällään ei näy kasvoista ja että ei kukaan voi lukea toisen ajatuksia. Mutta samaan aikaan on aivan yhtä lailla totta, että tanssimiseen ja seuranhakuun liittyy tiettyjä vakiintuneita tapoja ja tuttuja eleitä (koska luultavasti ihmiset haluavat jollakin tapaa viestittää muille jotakin taustoistaan ja aikeistaan), ja ammatikseen tällaisissa tapahtumissa toistuvasti liikkuva ja paljon ihmisiä näkevä henkilö voi jo tehdä näiden seikkojen, havaintojensa ja tilastojen kautta valistuneita arvauksia. Varmuutta hänellä ei tietenkään voi olla, mutta tarvitseeko aina ollakaan?

 16. iijii Kirjoittaa:

  Nonni. Ja niin meitä heitettiin munilla Pride kulkueessa.

  Ois musta kivaa olla kiva kaikille, mutta joskus aattelen että menkä vitun heterokusipäät helvettiin.

  Jos joku pelle keksii syyttää mua heterofobiasta, nii joo, heterot tappaa aika monia homoja ja lesboja ja transukupuolisia vuosittain, et oon vaan varautunu teidän heteroiden vinoiluun, ties millo keksitte antaa könii saatana.

 17. Miva Kirjoittaa:

  joo, kaikki heterot vihaa homoja. niinhän se olikin. hupsista.

 18. norpatti Kirjoittaa:

  Älkää vaan mua heteroksi “haukkuko”! :P Tiedoksi lukijoilleni, että tämä blogi on kaikille seksuaalisille ja seksuaalittomille olennoille sallittua aluetta. Eikun, onko “sallia” nyt jotenkin väärä ilmaisu..? Toivon, että kaikenlaiset ihmiset seksuaalisuudestaan/sukupuolestaan/jne riippumatta viihtyisivät blogini parissa. Äöh?

  Niin ja: Ehdotin poistamista siksi, että keskustelu oli luisunut täysin raiteiltaan ja siellä jauhettiin kaikkea muuta kuin asiaa. Varsinainen pointti kyllä varmasti tuli selväksi ja keskustelua on varmasti monet tallennelleetkin poistamisen pelossa. Internetissä kun mikään ei ole ikuista. Ajatuksenani ei ollut siis “lakaista juttua maton alle ja jatkaa normaalia elämää”.

 19. E Kirjoittaa:

  Mä varmaan missasin jotain ihan hirveenkauheeta, kun en facebookittomana ihmisenä osaa sieltä kaikkea kaivella, mutta olihan noi dj:n kommentit aika massiivista heteroseksististä sovinismipaskaa. Jälleen kerran sitä samaa vanhaa jauhamista siitä, että naisten olemassaolo on pelkkää feminiinisen seksikkyyden performanssia miehille ja naisen ulkonäkö ei voi mitenkään olla vain naista itseään, tai kauhistus, toisia naisia varten. Plus bonus homopaniikki käskynä miehille mennä ‘korjaamaan’ ei-heterona näyttäytynyt toiminta.
  Mutta nyttenhän voidaan mukavasti lakaista alkuperäinen pointti maton alle, kun voidaan narista vähemmistöille siitä, että ne sanoo asiansa niin kauheen rumasti ja kaikkea, ja nyt tuli heteroille paha mieli! Kyllä me oltais kaikkien ongelmat korjattu jos ne olis vaan sanoneet nätisti, mut ku sanottiin rumasti niin nyt ahistaa! Eli perus sävyargumentti. Jos ihmisille jatkuvasti lapataan paskaa (tai kananmunia, tai kaasua) niskaan, niin paha siinä on olla maailman tappiin rauhallinen ja provosoitumaton ja yrittää selittää uudelleen ja uudelleen, että meillekin ois kiva kuulua ihmisoikeudet.

  Ja Aatulle tiedoksi: Tuon kyseisen dj:n sokeus sille, että kaikki eivät ole heteroita ja kaikki naiset eivät miestenmiellyttäjiä, kutsutaan nimellä privilege. Sille ei ole oikein osuvaa käännöstä, kun kyseessä on ongelma josta Suomen-maassa ei tahdota puhua, mutta pointti on se, että hän on sokea koska hän etuoikeutettuna ihmisenä voi olla. Ei kaikkien välttämättä taaaarviiiitseeeee koookoo aaaaajaaan puhua ja toimia heteronormatiivisuutta ja seksismiä vastaan, mutta miksi ihmeessä näin ei tekisi, varsinkin erittäin etuoikeutetusta asemasta? Ai niin, koska ei tarvitse ja on vaikeetakin. Voi hellanlettas.

 20. Grezen Kirjoittaa:

  Suomi on tasa-arvoinen sitten, kun rasittavaa idioottia voi sanoa rasittavaksi idiootiksi vaikka se olisi homo. Liittyy tai ei liity sarjakuvaan ja kommentteihin.

 21. Aatu Kirjoittaa:

  E: Olet pitkälti oikeassa, mutta toisten tekojen arvioinnissa olisi mielestäni silti syytä pysyä kohtuudessa. Dj:n puhe saattoi olla “massiivista heteroseksististä sovinismipaskaa”, mutta luultavasti kuitenkin enemmän ajattelemattomuutta kuin pyrkimystä kehottaa kaikkia jonkin ideologian taakse. Nyt tuntuu, että häntä ja taustatahoa WLH:ta oltiin lynkkaamassa vain tyhmyyden ja ajattelemattomuuden takia (ja sinun viestisi perusteella myös oman etuoikeutetun asemansa vuoksi ja siksi, että sorrettuja vitutti jo valmiiksi paljon). Olisiko kuitenkin parempi yrittää ennemmin _valistaa_ näitä etuoikeutettuja sokeita kuin huutaa?

  Vihainen aggressiivinen huutaminen ei ole kohteliasta ja asiallista käytöstä. Se voi olla ymmärrettävää, jos huutaja on kärsinyt jo paljon, mutta se ei silti merkitse, että se olisi hyväksyttävä toimintatapa eikä varsinkaan *tehokas* tapa valistaa tietämättömiä. Oman pahanolon purkamiseen se ehkä toimii. Mainitsemasi “sävyargumentti” on ihan validi, mutta ei sillä ole mitään tekemistä mielensä pahoittamisen kanssa; ei ketään kiinnosta kuunnella toista, jos toinen ei osoita peruskunnioitusta keskustelukumppaniaan kohtaan vaan katsoo olevansa oikeutettu pyrkimään lyömään keskustelukumppaninsa alas ja heittämään paskaa tämän niskaan.

  Heteronormatiivisuutta ei saada hävitettyä, jos lähtökohtaisesti kuvitellaan, että jokainen heteronormatiiviseksi luettava lausahdus on ollut lausujaltaan harkittu pahantahtoinen syrjivä ele. Tämä fakta ei katoa mihinkään, vaikka Prideen olisi heitetty kuinka monta tonnia kananmunia.

 22. I accidentally the whole Internet « Kaasuputki Kirjoittaa:

  […] ja tyhjentävin tiivistelmä siitä, mikä meni jo alussa pieleen. | Norpatti ja tapaus We Love Helsinki:n Juhannustanssit […]

Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastausTämä on sarjakuvataiteilija Milla Paloniemen (aka norpatin) blogi. HUOM! Blogi saattaa sisältää materiaalia, joka ei sovi lapsille! Ethän kopioi/irroita kuvia/sarjiksia niiden alkuperäisestä yhteydestä, (poikkeuksena sitaattioikeus) kiitos! Kaikki blogin sisältö (c) Milla Paloniemi (norpatti)

EVO facebookissa, TYKKÄÄ! :)

Tägit

Archives

Blogroll