Loimaan sikatapaus

16.10.2012 - 10:00 / norpatti.


Viitaten tähän uutiseen.
Seuraavana päivänä:


Tarkennus: En ole mitenkään “väkivaltaisten ratkaisujen” kannattaja ja rangaistusten koventaminen ei välttämättä ole hyvä idea, mutta se olisi eläinoikeusrikosten kohdalla perusteltua, jos niitä vertaisi ihmisoikeusrikoksiin. Ja pitäisi verrata, koska on monin tavoin kyse hyvin samankaltaisesta olennosta. Mutta toki erottavana tekijänä tässä on yksi sana: elinkeino. Eli niin kauan, kuin itse tehotuotantoa on laillista harjoittaa, on turha kai vaatia tällaisissa tapauksissa kovempia rangaistuksia…

Kategoria: sarjakuvat.
Tagit: , , , , ,20 vastausta - “Loimaan sikatapaus”

 1. miva Kirjoittaa:

  en sanoisi että erottavana tekijänä ihmisoikeuksilla ja eläinoikeuksilla on elinkeino, vaikka fyysisesti ihminen on eläin ja olemme samankaltaisia, on silti virhe sijoittaa meidät täysin samalle linjalle. Kuitenkin henkisesti ja ajattelukyvyltä täysin erilaisia olentoja.
  En tällä tarkoita että eläinrääkkääjät pitäisi päästää kuin koira veräjästä, päin vastoin, mutta olen myös sitä mieltä että niin kauan kun ihmisoikeuksia rikotaan samaa tahtia kuin nykyään niin ei voi samanlaisia resursseja laittaa eläinoikeuksiin, miten pystymme huolehtimaan muista kun emme osaa huolehtia itsestämmekään?

 2. Reetta Kirjoittaa:

  Ymmärtäminen ei ole sääliä eikä empatia sympatiaa.

 3. norpatti Kirjoittaa:

  Aina pitää yrittää ymmärtää. Sitä helpottaa tosin se, että tietoa annetaan vähän enemmän. Tässä artikkelissa sitä ei kovin paljon annettu. Mieluusti kuulisin tämän sikafarmarin tarinan ihan kokonaisuudessaan mielellään hänen itsensä kertomana. Helpottaisi kummasti ymmärtämistä ja herättäisi tarpeellista keskustelua. Mitä sikafarmarille nyt kuuluu? Saako hän hoitoa masennukseensa?

  Edit: Sosiaalipsykologian lukioaikaisista opinnoistani on sen verran kauan, että sanojen empatia ja sympatia välinen ero oli päässyt unohtumaan. Pointti varmaan kävi tästä huolimatta selväksi.

 4. mansikki Kirjoittaa:

  Miksi ihmeessä TOLLASTA ihmistä pitäisi yrittää ymmärtää? Haloo!!

 5. Tulik Kirjoittaa:

  Ei ole tarkoitus yrittää besserwisseröidä tai provota ketään, mutta maatalousyrittäjiä lähipiiristä sivusta seuranneena olen saanut kuulla eräästä huolestuttavasta ilmiöstä, joka liittyy mielestäni olennaisesti tähän juttuun.

  Koska yrittäjille ei tätä nykyä makseta juuri mitään tuotetusta asiasta (maitolitrastakin yrittäjä saa muistaakseni alle euron per litra), olkoon se liha, vilja tai mikä hyvänsä, tämä pakottaa etenkin pienet tilalliset tilanteeseen, jossa vaihtoehtona on joko toiminnan lopettaminen, kituuttelu nykyisellään tai tilan laajentaminen järkyttäviin mittasuhteisiin.

  Esim. omassa lapsuudessani 80- ja 90-luvulla yrittäjä saattoi tehdä elantonsa esim. navetalla, jossa oli “vain” 40 lypsylehmää, tai vähemmän. Nykyään menestyäkseen ja ollakseen kannattavaa, lehmiä tulisi olla jopa satoja. Sama pätee käsittääkseni myös muihin tuotantoeläimiin, joten tässä tapauksessa 300 sikaa yhdellä ihmisellä ei ole mikään ihme – mikä tosin ei tee siitä yhtään sen oikeutetumpaa jättää ne hoitamatta näin järkyttävin seurauksin.

  Minäkään en tunne kys. sikatilallista enkä halua häntä sormella osoitella tai puolustella, mutta tiedän, että maatalousyrittäjyys on tänä päivänä niin aliarvostetussa asemassa ja yrittäjät heikoilla, että ymmärrän, jos tilallinen on sen takia ajautunut ahdinkoon. Toisaalta taas ihmettelen, miksei hänellä ole ollut palkollisia tms. työvoimaa auttamassa. Mutta kuten sanottua, en lähtisi tuomitsemaan, kun en tapausta läpikotaisin tunne.

  Sen sijaan kiinnittäisin enemmän huomiota siihen, että näin ei jatkossa pääsisi tapahtumaan. Jos viljelijöille yms. maksettaisiin työstään kunnon palkkaa, pientilallisetkin voisivat jatkaa sellaisenaan, ilman tarvetta laajentamiselle, jolloin nähdäkseni sekä ihmiset että eläimet voisivat paremmin. Mutta kun näin ei ole, eikä asiaan varmaan havahduta, ennen kuin kotimaisen ruoan tuotanto loppuu kokonaan.

  (Itse olen perunanviljelijän tytär ja voin taata, että sama pätee muuhunkin kuin lihantuotantoon. Nimim. lapsuudessani perhe eli viljelystä, nykyään se maksaa ja ottaa enemmän kuin antaa.)

 6. Susanna Kirjoittaa:

  Hyvä kannanotto, Milla! :) Hyvä!

 7. Anu Kirjoittaa:

  …mutta olen myös sitä mieltä että niin kauan kun ihmisoikeuksia rikotaan samaa tahtia kuin nykyään niin ei voi samanlaisia resursseja laittaa eläinoikeuksiin, miten pystymme huolehtimaan muista kun emme osaa huolehtia itsestämmekään?\n
  Niin, mitä sitä syöpää hoitamaan, hoidetaan nyt se HIV ensin. :P

 8. Anu Kirjoittaa:

  No jätit sitten heittomerkit pois…NO, viimeinen lause on omani!

 9. Vilja Kirjoittaa:

  Mä sanon kans sanani tähän. Oon kasvissyöjä ja perushippi, mutta maatilallisen tytär.

  Jengi oikeesti kuolee työmääriinsä ja paperisotaan, joka ei tuo elantoa maalla. Tiedän meidänkin alueelta monta maanviljelijää joka on päätynyt itsemurhaan / alkoholismiin, koska ei jaksa. Jos oot sairaana, et voi pitää sairaslomaa, koska lomittajaa ei saa. Oot yksin vastuussa ihan kaikesta 24/7 ja työpäivät on yli 13 tuntisia. Jos oot 40 aseen kuumeessa, se on voi voi, työt on tehtävä, koska ulkopuolista työvoimaa ei oo varaa pitää, ellei omista tuhansia hehtaareja maata ja tuhansia elukoita.

  EU on ajanut tilanteen tähän pisteeseen, että joko laajennat tai sitten lopetat. Ja se on vaikea paikka jos kyse on sukutilasta, jossa eläintenhoitoa ja viljelemistä on tehty isältä pojalle parhaimmillaan satoja vuosia. Miltä kuulostaa 10 lehmää, yksi ihminen hoitamassa niitä, maidosta saat kuukaudessa max 200 euroa käteen? Kuulostaako se hyvältä diililtä, että raadat yli 12 tuntisia päiviä ja siitä ilosta saat käteen 200 euroa? Moni tekee maatilantöiden ohessa sivutöitä, mikä on pääasiallinen tulonlähde. Ei maanviljely ole enää kuin harrastus.

  Mun mielestä on perseestä, että elukoita kuolee navettoihin, mutta haluaisin, että ihmiset ymmärtää, mikä siihen on johtanut. Vituttaa tää nettiajan lynkkausmieliala.

  Suomalainen ruuantuotanto on siinä pisteessä, että ihmiset voisi ihan hyvin ilmoittautua vapaaehtoistöihin maatiloille, jos tilanne huolestuttaa. Näkisivät sitä arkea edes hetken ja perustaisivat mielipiteensä tosiasioille, ei median ja keskustelupalstojen todellisuudelle. Pitäisi myös madaltaa kynnystä sen suhteen, että ihmisten olisi helpompaa saada apua työmääräänsä. Uskaltaisivat pyytää sitä.

  Kirjoitit ihan asiaan sarjakuvassa, mutta nää on näitä juttuja, että itsellä kiehahtaa aina :D

 10. Terho moro Kirjoittaa:

  Ihan hyviä juttuja sulla, kiva lukea blogiasi. Mutta jos lähdet arvostelemaan sitä, miksi tuomio(t ylipäätään) oli noin “vähäinen”, niin olet varmasti tietoinen siitä, millä perusteella rangasituksia ylipäätään annetaan. Kannattaa oikeasti tutustua siihen, se on varsin mielenkiintoista ja monissa tapauksissa yllättävänkin perusteltua.

  Eli tutustu siihen, MINKÄ takia meillä on lait ja MINKÄ takia niiden laiminlyönnistä rangaistaan ja myös MITEN rangaistuksen suuruus määrittyy. Saattaa olla, ettei näitä tietoja netistä edes löydy kovinkaan helposti (en ehdi nyt googlailemaan), mutta etsivä löytää, kuten sanotaan. Saatat yllättyä, oikeasti.

  Sen haluan kuitenkin korostaa, että rikos on aina rikos, enkä tässä puolustele sikojen heitteillejättäjää. Oli syy masennus tai joku muu, niin tehtyä se ei saa tekemättömäksi ja eläinsuojelurikos tuo selvästi on.

  Hauskaa syksyä ja jatka aktiivista kirjoittelua!

 11. Kana Kirjoittaa:

  Hyviä pointteja, Milla ja muut. Tartun vain pariin näistä mainioista teksteistä.

  Ensin kirjoitan, että on ihan perustavaa laatua oleva ihmisoikeus, että sairastunut ihminen saa hoitoa. Samoin toivon tietysti, että myös sairastunut eläin pääsisi aina hoitoon. Sitten muuta.

  Lynkkausmieliala on pahasta, sillä se estää keskustelun. Usein maatalousyrittäjä x ja kaltaiseni y ovat monista filosofialta kalskahtavista kysymyksistä eri mieltä. Ajattelipa filosofiasta mitä hyvänsä, mielipiteet, arvot ja arvostukset heijastuvat käytännön toimiin. Siksi minä (y) seison siellä infopöydän takana ja x pyörittää keskikokoista tai nykyisillä mittapuilla pientä maatilaa. Myös kulutusvalintamme poikkeavat toisistaan jne. jne. SILTI voimme puhua, jos oikein kovasti yritämme. Yhteinen “jutunjuuri” on kokemukseni mukaan usein jättikokoisten tehotuotantotilojen herättämä huoli. (Minä olen tietysti huolissani jo siitä ns. pienestä tilasta, mutta tämä sivuhuomautuksena. Pienien tilojen keskellä minusta juuri kasvoikin tällainen kuin olen. No, takaisin asiaan.)

  Milla kuvasi piirroksellaan osuvasti sen, miten työmäärä paisuu älyttömyyksiin. Väitän, että yhden tilan työväki ei pysty seuraamaan riittävästi (ainakaan yksilöllisesti) esimerkiksi satojen tai 1000 sian tai reilun 40 000 kukonpojan (nk. broilerin) tai yli 3000 munijakanan hyvinvointia. Hallien ilmastointia, valaistusta ym. voidaan toki seurata ja säännellä automatiikan avulla. Virhetilanteissa tarvitaan kuitenkin ihmiskättä ja luulenpa, että kaiken tuon tekniikan hoito vie oman aikansa ihan toimiessaankin. Lisäksi on sitten jo mainitut paperityöt, tilastoinnit, kirjanpidot jne. Tämä kuulostaa aika mahdottomalta.

  Työntekijöitä voidaan palkata vain rajallinen määrä ja monesti aika isoa tilaa pyörittää aika pieni ihmisjoukko. Tämäntyyppistä puhetta on jo tuossa edellä esitettykin, mikäli oikein tulkitsen.

  Kaikesta tästä huolimatta ajattelen, että yleisemmällä tasolla (esim. politiikka, julkinen keskustelu) olisi aiheen suunnata keskustelua pois numeroista. Lukumääriä tärkeämpää olisi mielestäni keskustella entistä avoimemmin mielin eläintuotannon pulmista ja ratkaisuista. Nämä numero- ja prosenttisodat sun muut lillukanvarret jättävät alleen varsinaiset suuret kysymykset, esimerkiksi: “Miksi toimimme näin? Mikä on valintamme perustelu?”

  Yhtälailla pidän arvokkaana sitä työtä, mitä tehdään ihan siellä käytännön tasolla. Kun tilanne on, mikä on, tarvitsemme asetuksia, ohjeita ja suosituksia. Niissä tarvitaan nippeleitä ja nappeleita, neliömetrejä ja sekunteja. Tälle tasolle numerot kuuluvat.

  Jos eläinasia ärsyttää, niin pointti pätee kyllä myös ihmisten kohdalla. Suuria kysymyksiä pitäisi mielestäni kysyä myös laajemmin tavaratuotannon kohdalla (mm. vaatteemme, kenkämme ja elektroniikkamme). Näiden kysymysten kysyminen on ikävää, joten on helpompi pohtia, pitääkö 12 tunnin työvuoron aikana päästä wc:hen kerran vai kaksi kertaa.

  Se, onko rangaistuksen kesto 1, 2 vai 5 kk on tietysti tärkeä kysymys ja yksittäistapaukset ovat esimerkkejä jne. jne., mutta mielestäni Millakin kaivaa esille koko homman ydintä: mihin nykyinen rangaistuskäytäntö perustuu (esim. mille arvoille). (Tässä tapauksessa oli mukana myös sairaus(diagnoosi), en puutu tähän yksittäiseen tapaukseen, yritän kirjoittaa yleisemmällä tasolla.)

  Kuten Milla lopuksi toteaa, jokaisen pitäisi miettiä omia valintojaan. Näiden valintojen kohdalla numeroita voi ajatella ja ne voivat esim. havahduttaa, mutta todellinen muutos syntyy vain kysymällä “syvällisempiä”.

  Suosittelen kahta kirjaa. Lappalainen: Syötäväksi kasvatetut. Foer: Eläinten syömisestä. Ensin mainittu avaa näkymiä suomalaisille tiloille, teurastamoille jne. ja pyrkii takakannen mukaan välttämään kauhistelua&kaunistelua, toinen kertoo tehotuotannosta USA:ssa.

 12. Kana Kirjoittaa:

  “tai reilun 40 000 kukonpojan (nk. broilerin)”

  Kukonpojan –> linnun

  Tuotantopolven broileri voi olla koiras tai naaras, kukonpoika viittaa sanana koiraaseen.

 13. miva Kirjoittaa:

  “Niin, mitä sitä syöpää hoitamaan, hoidetaan nyt se HIV ensin. :P”

  :D taitaa nyt sinulla mennä vähän hassusti toi pointti. Mutta se nyt on fakta että ihmisoikeudet eka kuntoon, en ymmärrä miten varsinkin suomessa paahdetaan kokoajan eläinoikeuksista kun miljoonat ihmiset kuolevat maailmalla nälkään joka päivä, ja suomessakin hakataan lapsia lähes kuoliaaksi. Tarpeeksi kauan kun laiminlyödään ihmisoikeuksia niin huomataan että ollaan siinä pisteessä että 99% ihmisistä kärsii kun prosentti elää huipussaan (ei ehkä noin kärjistetysti mutta kuitenkin) niin miten siinä tilanteessa kun suurin osa voi huonosti niin huolehditaan eläimistä? jos hoidamme ihmiset ensin on paremmat mahdollisuudet puolustaa eläimiä, kuten maantaloudessakin, jos hoidamme tämän asian kuntoon että maksetaan kunnolla heille, niin varmasti nämä sikojen/karjan yms laiminlyönti vähenisi.

 14. sea Kirjoittaa:

  En nyt ota kantaa asiaan sen suuremmin, muut on tehnyt jo sen. Kysyin vain, mistä sitä tietää, että ihminen on masentunut ellei sen ihmisen omasta puheesta? Masennukseen ei ole olemassa muuta mittaria kun ihmisen omat sanat, ei sitä todeta verikokeessa tai magneettikuvalla. Diagnoosikin perustuu vain siihen, että lääkäri uskoo potilaan sanaan. Valitettavasti tämäkään ei aina toimi, mm. minua on lääkäri epäillyt kun väitin olevani masentunut, en kuulma voinut olla kun naamassa oli meikkiä ja vaatteet siistit. Yritä tämän kaiken keskellä sitten saada apua, minä sentään olen nuori nainen, en edes halua kuvitella miten vaikeaa keski-ikäisen jäyhän sikakasvattajan olisi hakea apua (jota ei oikeasti juurikaan saa). Anyway, pointti oli, että ainoa keino todeta masennus on uskoa ihmisen sanaan.

 15. Jäpä Kirjoittaa:

  VILJA puhuu asiaa!
  Anteeksi nyt vain Milla, mutta huomaa todellakin ettei sulla ole kauheasti käsitystä nykypäivän tilasta maanviljelijöiden silmin vaikka olet kuinka Jalasjärveläinen.
  Se ei ole maanviljelijän vika, että 300 sikaa on liikaa. Tottakai maanviljelijät pitäisivät vähemmän eläimiä jos se kannattaisi. Ystäväni perheellä on 12 lypsylehmää ja he elävät täysin kädestä suuhun, nipin napin sillä pärjäävät. Jos nykyään haluaa maanviljelyllä elää, täytyy omistaa satoja lehmiä ja tuhansia sikoja.
  Eli tuo 300 sikaa ei ole paljon edes yhden ihmisen vastuulle jos sitä kokopäiväisesti tekee.

  Ne ihmiset oikeasti tekevät töitä kellon ympäri ja käteen ei jää mitään ja sitten vielä ihmiset ihmettelevät että miten työuupumus ja masentuminen voi olla mahdollista..
  Ja ei, ei se oikeuta kohtelemaan eläimiä noin, mutta jos ihminen pystyy masentuneena ja uupuneena tappamaan itsensä niin sikojen jättäminen vaille hoitoa tuskin on vaikeampi teko.

 16. Anonyymi Kirjoittaa:

  Eihän tässä kyllä missään vaitetä, että asia olisi pelkästään viljelijän vika ja kyllähän Milla tekee täysin selväksi, että tilanne on todella perseestä.

 17. norpatti Kirjoittaa:

  Joo. Koitin tuossa kyllä kovasti sanoa, että järjettömyyksiin on mennyt tuo elukoitten määrä enkä tosiaan yhtään ihmettele, että on työuupumusta havaittavissa. Enkä tosiaan väittänyt, että tällaiset jutut olisivat elinkeinonharjoittajan oma vika, vaan ihmettelen, miksi meininki on tällaiseksi mennyt ja että jotain tarttis tehdä.

  Yritin myös (taas) esittää näitä perimmäisiä kysymyksiä, että onko tällaisen elinkeinon harjoitus YLIPÄÄTÄÄN ihan oikein, mutta näiden kysymysten käsittelyn sijaan voidaan tietysti puhua aina rahasta, koska muita mahdollisuuksia ei ole. Ja jos haluan puhua muusta kuin rahasta, se tarkoittaa, etten tiedä mistään yhtään mitään ja olen lapsellinen.

  Jonathan Safran Foerin oon lukenut, tuota toista en vielä, kiitos vinkistä.

  Lakiasioista en tiedä paljoakaan. Käsittääkseni on kuitenkin ihan sallittua esittää kritiikkiä liittyen aiheisiin, joista ei tiedä mitään, varsinkin, kun mulle ei tällaisesta bloggaamisesta mitään makseta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettenkö haluaisi oppia. Ja toisaalta, vaikka olen lukenut, nähnyt ja kykenen jopa ymmärtämään (!) eläintuotantotilallisen ahdinkoa, ei se silti tarkoita, että mun pitäisi olla esittämättä kritiikkiä myös heitä/heidän ammattiaan kohtaan.

  Ihmisoikeudet ja eläinoikeudet kulkevat käsi kädessä, ihan totta. Ne eivät kuitenkaan sulje toisiaan pois. Kummastakin pitäisi keskustella ja ennenkaikkea pitäisi toimia niiden parantamisen eteen. Se, että en itse osta tehotuotettua lihaa, ei varmasti paranna sikafarmarien oloja. Enkä aio ostaa jatkossakaan. Sen sijaan pyrin tukemaan vaihtoehtoisia elinkeinoja, kuten lähiluomuviljelijöitä, pienmaitotiloja ja muita eettisesti (siis myös ihmisten kannalta!) ja ympäristöllisesti fiksumpia ratkaisuja. Toivon, että muut toimisivat samoin ja toivon, että sen seurauksena tehotuottaminen lopetettaisiin, eikä kärsimystä tarvitsisi tuottaa enää eläimille tai niiden omistajille.

  En toivo, että sikafarmari masentuu ja tekee itsemurhan. Enkä toivo, että turkistarhaajakaan masentuu, vaikka en hänen elinkeinoaan hyväksykään. Mutta en myöskään halua, että eläimet kärsii. En halua että KUKAAN kärsii. Onko elävien olentojen kärsimysten minimoininen täysin mahdoton tavoite? Ja onko raha ainoa keinoa poistaa kärsimystä?

 18. sama_terho Kirjoittaa:

  “Lakiasioista en tiedä paljoakaan. Käsittääkseni on kuitenkin ihan sallittua esittää kritiikkiä liittyen aiheisiin, joista ei tiedä mitään, varsinkin, kun mulle ei tällaisesta bloggaamisesta mitään makseta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettenkö haluaisi oppia. Ja toisaalta, vaikka olen lukenut, nähnyt ja kykenen jopa ymmärtämään (!) eläintuotantotilallisen ahdinkoa, ei se silti tarkoita, että mun pitäisi olla esittämättä kritiikkiä myös heitä/heidän ammattiaan kohtaa”

  Sallittua on kritisoida – jopa suotavaa. Toin tuon lakiasian esille juuri siksi, että oletan, että haluat oppia. Anteeksi, jos ymmärsit edellisen viestiin sisällön väärin… :)

 19. jr Kirjoittaa:

  300 sikaa yhdellä ihmisellä ei ole mitenkään mahdoton yhtälö. En ymmärrä miksi nostit sen pointiksi.

 20. norpatti Kirjoittaa:

  No musta on!

Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastausTämä on sarjakuvataiteilija Milla Paloniemen (aka norpatin) blogi. HUOM! Blogi saattaa sisältää materiaalia, joka ei sovi lapsille! Ethän kopioi/irroita kuvia/sarjiksia niiden alkuperäisestä yhteydestä, (poikkeuksena sitaattioikeus) kiitos! Kaikki blogin sisältö (c) Milla Paloniemi (norpatti)

EVO facebookissa, TYKKÄÄ! :)

Tägit

Archives

Blogroll