Holitonna

17.05.2014 - 11:32 / norpatti.


Kategoria: sarjakuvat.
Tagit: , ,25 vastausta - “Holitonna”

 1. aNightingale Kirjoittaa:

  Kuusenkerkkäkuohuvaa on pari muutakin kehunut, ei vain ole tullut maistettua… Pitäisiköhän…?

 2. virpula Kirjoittaa:

  Suosittelen kans Louhisaaren juomaa jos mitään kesäjuhlia järkkää! (tosin tuntuu julmalta napsia mustaviinimarjalta lehdet kun ne marjatkin on niin hyviä…)
  Ainakin martoilta löytyy ohje: http://www.martat.fi/ruoka/reseptit/louhisaaren-juoma/

 3. Petteri Kirjoittaa:

  Liippaa läheltä :)

  Kiva lukea kokemuksia.

  Rock on!

 4. nti Täti Kirjoittaa:

  Louhisaaren simaa eli Mannerheimin samppanjaa eli lehtikuohua löytyy samalta valmistajalta, kuin kuusenkerkkääkin.

  Tuo on muuten jännä ilmiö, että a) juomattomalta pitää saada kysyä, miksi tämä ei juo ja b) juomaton ei saa kertoa todellisia vaikuttimiaan, jos ne voivat latistaa toisten juhlatunnelmaa, tai saa välittömästi tiukkapipon leiman ja tulee vältellyksi. Selkeidenkin syiden (ei maistu, olen liian addiktiivisuuteen taipuvasta suvusta, en näe tarpeelliseksi hauskapidon osana tms.) tai varsinkin, jos _ei_ halua selittää, alkoholin tuputus on yllättävän yleistä. Jos selvin päin oleva uhkaa omaa omanarvontuntoa noin paljon, niin kaipa sitten se kännissä oleminen ei ole kovin hyvä idea?

 5. Hanna Kirjoittaa:

  En ole koskaan ymmärtänyt miksi Lapin kultaa arvostetaan, mutta niiden alkoholiton kalja on erittäin kokeilemisen arvoinen. Valitettavasti vältteleminen ei välttämättä ole kuvittelua, ihmiset on outoja. Tsemppiä projektiin :)

 6. Marjut Kirjoittaa:

  15 vuotta juomatta, hyvin pärjää. :) Nykyisin kysyn juomattomuutta utelevilta miksi kysyjä itse juo. Useimmiten utelu loppuu siihen.

 7. Margit Kirjoittaa:

  Pitäisköhän taas itekin. Olin taannoin kaks kuukautta juomatta ja sinä aikana osalla porukkaa oli tooooodella vaikea ymmärtää miksi en juonut. Mitäpä jos ihan vaan oman terveyden takia tai siksi, että on kyllästynyt humalahakuiseen juomiskulttuuriin? Ei sitä aina tarvitse automaattisesti olla raskaana tai jotain mutta epämääräistä. Juomattomuus on minusta oikein hieno idea ilman, että tarvitsee ilmoittaa olevansa absolutisti :p Hyvä Milla!

 8. Sonja Kirjoittaa:

  En nyt saarnaa, enkä tuomitse, mutta kyllähän noi sun aiemmin juomat määrät on isoja. Suomessa ajatellaan, että suurkuluttajia on ne vaan katuojassa makaavat deekut, mutta kyllä terveydelleen saa tehtyä hallaa ja paljon pienemmillä määrillä. (Täällä voi testata: http://www.paihdelinkki.fi/testit-alkoholi)

  Yle teki muutama vuosi sitten älyttömän hyvän sarjan, jossa jokunen ihan tavallinen suomalainen haastettiin olemaan juomatta useamman kuukauden. Niiltä seurattiin terveydellisiä eroja ja sit myös muita vaikutuksia. Ne oli aika isoja tuloksia. Se oli tosi hyvä sarja, mutta en nyt just löytänyt sulle siihen linkkiä.

  Tarkoitus ei siis ole tosiaankaan tuomita, vaan tuoda vaan esiin sitä, kuinka vinoutunut meidän alkoholikulttuuri täällä Suomessa on ja sillä on ihan oikeasti vaikutusta meidän elämään. Ja kaikki pisteet sulle, että mietit näitä juttuja, go for it!

 9. Hawken Kirjoittaa:

  Ihan hyvä keino on pyytää kola-juoman lasiin sitruunan viipale. Antaa hyvän säväyksen kolaan ja juoma näyttää joltain drinkiltä. Kukaan ei ole tullut ainakaan mulle ihmettelemään, että miksi en juo viinaa. :)

 10. Miira Kirjoittaa:

  Se low-alcohol Stowford Press on kyl tosi herkkua. Oikea siiderin maku, joskin makea. Mutta ei häviä yhtään holillisille, ja kai siideriä nyt ensisijaisesti maun takia juodaan?

  Kuusenkerkkäskumppa myös – ollaan juotu sitä itse juhlajuomana ja annettu lahjaksikin.

 11. tööt Kirjoittaa:

  Huomasin jossain vaiheessa, että alkoholin nauttimiseen itselläni liittyi aina jotain negatiivisia tunteita. Viime halloweenin örvellyksien jälkeen päätin lopettaa humalaanjuomiset, etenkin kun monet on päätkösen jälkeen voivotellut kun eivät voi enää seurata mun kännisekoamisia (menen siis ihan parista töttelöötiksi).

  Nykyään menen viskilinjalla, eli jos joku hyvä, kallis ja upea viski tulee eteeni, niin maistan. Enempää en juo. Paitsi ehkä mun lemppariani kanerva-olutta. Jos sit yks syntymäpäivänä, ja yks vaan :D

 12. tiiu Kirjoittaa:

  En ole koskaan ollut kännissä, enkä ole ollenkaan juonut alkoholia lukuunottamatta yhdellä kädellä laskettavia maistamis kertoja. Ei voisi vähempää kiinnostaa moinen touhu, johon ihmiskunta vain vellovassa massassa ajautuu joka viikonloppu/päivä/viikko. Väsyttää ja naurattaa tämä suomalainen alkoholikulttuuri. Ilman olen ollut koska ei kiinnosta, syön terveellisesti ja liikun, ja koska ei kiinnosta. Ja olen ylpeä siitä. (22-v.) Onnea kokeiluun ! :)

  tässä vähän motivaatiota:

  http://yle.fi/uutiset/who_alkoholi_tappaa_enemman_kuin_aids_tai_vakivalta/5321734

 13. Mikko Kirjoittaa:

  Itse en ole koskaan juonut alkoholia (paitsi kerran maistanut punaviiniä). Siten olen myös joutunut kokemaan sen ihmettelyn ja juottamisyritykset, kun erilaisuutta eivät kaikki oikein osaa käsitellä.

  Kuvittelisin tosin, että ihmiset, jotka pitävät tietyn tauon juomisesta tai eivät ylipäätänsä aina ole vapaalla humalahakuisesti, aiheuttavat ympäristössään enemmän hämminkiä kuin periaateraittiit. Sillä silloin ympärillä olevat ihmiset eivät aina tiedä, miten tähän uuteen tilanteeseen tulisi suhtautua. (Ja onhan näitä ihmisiä, jotka huomaavat, että ainut heitä yhdistävä tekijä on se, että he juovat yhdessä. Se on surullista.)

  Raittiina myös kohtaa todella paljon sitä, että voiko sulla olla hauskaa ja jopa sitä, että miten kestät meitä ihmisiä, kun me ollaan näin kännissä. Se on jotenkin vaivaannuttavaa itselleni, kun tunnun aiheuttavan joillekin piston sydämessään heidän omasta tavastaan elää. En kaikille, mutta joillekin.

  Ja se on tympäännyttävää myös, että jotkut eivät tunnu uskaltavan juoda seurassani edes yhtä lasillista olutta, kun pelkäävät, että harmistun.

  Ja on näitä kokemuksia lisää, mutta kenties pointtini on nyt se, että alkoholin juomiseen ja alkoholittomuuteen ei osata kunnolla suhtautua. Moralismi ja massan mukana meneminen ovat kummatkin kovin tympäiseviä.

  Vaikka toisaalta on niin, että omat elämäntavat, jotka on voinut valita, ovat tietysti jokaisen ihmisen mielestä oikea tapa elää. Eiväthän ne muuten olisi elämäntapoja. Aina vain sitä tosin ei jaksa hoksata, että haa, ehkäpä jokainen voisi elää omalla tavallaan.

 14. Brienne Kirjoittaa:

  Täysalkoholiton hiippari täälläkin, ja nämä kokemukset ovat niiiiin tuttuja. Ai et juo, no miks, no haittaaks sua kun me ollaan kuitenkin kännissä, no juo nyt edes vähän, no ei me nyt ees olla NIIN kännissä, mä oikeesti hei kunnioitan tota tosi paljon, mut ota nyt ees yks, sulla on hauskempaa niin… Mun mielestä jokainen saa tehdä elämällään mitä haluaa niin kauan kuin ei muita sillä satuta (mieluiten ei myöskään itseään). En juo koska en halua – alkoholi maistuu pahalta, en halua olla humalassa ja suomalainen kännikulttuuri ottaa päähän, en halua olla mukana pönkittämässä sitä. Mikään näistä seikoista ei tarkoita, että mua kiinnostaisi analysoida toisten ihmisten lasien sisältöjä. Keskustelu alkoholinkäytöstä on toki tervetullutta, mutta mä en enää jaksa innostua siitä, että aina kun olen jossain iltaa viettämässä, täytyy minun alkaa perustella valintojani jollekin (puoli)tutulle päihtyneelle tyypille, jonka kysymykset eivät yleemsä oikeasti kumpua mielenkiinnosta, vaan siitä epämukavuudesta, että joku ei mukaudu porukan normiin. Kun välillä mäkin haluaisin oikeasti vaan pitää hauskaa ja juoda sitä limsaani joutumatta perustelemaan sitä. Minä en kyylää tai tuomitse toisten dokaamista – tai ota sitä puheeksi – ja kaipaisin samaa kohtelua myös itselleni. Olen aika ujo ja hyvin introvertti tyyppi, ja olen kokenut tosi vahvana sen paineen, että nämä piirteet pitäisi peittää alkoholilla. Suomessa onneksi keskimäärin on ihan ok olla vähän tarkkailevampi ja hiljaisempi, mutta normi on valitettavasti se, että kun ollaan viihteellä, on muututtava täysin estottomaksi bile-eläimeksi. Jos se ei onnistu ilman humalaa, on ihmisellä velvollisuus siihen hankkiutua. Tuntuu että juomattomuutta pitäisi kompensoida hillumalla raivokkaammin kuin kukaan muu. Se ei kuitenkaan ole mulle luontevaa tai hauskaa, joten välillä tuntuu että saan päälleni tuplasti tuomitsevuutta, kun en halua “esittää” hauskanpitoa muita varten. Ja ei, en mä istu hiljaa nurkassa tuijottamassa vihaisesti ihmisiä, en todellakaan, mutta en myöskään viitsi esittää, että olen humalassa. Tuntuu että mun juomattomuus on vaikea asia kaikille muille paitsi mulle itselleni, ja että se on sitä kautta myös kaikkien asia, johon kuka tahansa saa tulla puuttumaan. Mitä siitäkin tulisi, jos alkoholia käyttävät ihmiset kiertelisivät baarissa ympäriinsä haastattelemassa toisiaan, että mitäs juot, kuinka paljon, juotko sä aina noin paljon, no miksi? Ei siinä vaiheessa kellään olisi kovin hauskaa.

 15. hatsikeuhko Kirjoittaa:

  ite suosin greippilimpparia, ku se on sopivan hapanta et voi leikkiä juovansa lonkeroa tai (limulla sotkettua) kaljaa.

  tosin tää elämä on niin perseestä eikä rahat riitä mihinkään, niin kyllä se on pakko vetää pää täyteen vaikka sitten niillä vikoilla rahoilla ettei päädy hirteen roikkumaan.

 16. Rytsis Kirjoittaa:

  Itse olin (luonnollisesti) lasta odottaessa ilman alkoholia, ja miten tän nyt muotoilisin…. Se oli ihan perseestä. Ei se, ettei saa olla kännissä, vaan se NAUTINTOaine! Ensimmäisen hääpäivän juhlistaminen Näsinneulan finediningissa (joo tosi kiva litkiä vaan vettä, kun puolisolla täydellinen viinipaketti herkkuruokien kanssa), perjantainen siivouskalja (ykköskalja ON litkua), juhlien maljannosto skumpalla (Pommac on imelää pskaa) jne jne jne. En todellakaan aio ikinä koittaa samaa ilman pakollista syytä!

 17. Tiina Susanna Kirjoittaa:

  Heissan!!

  Hiukanko siistiä, että olet lähtenyt kokeilulinjalle tarviiko viinaa (kauniisti alkoholia).
  Ite olin ekat 27 vuottani täysraittiina ja senkään jälkeen en ole ryhtynyt pesusieneksi.
  Valitettavasti asiassa kävi niin että suurin osa kavereistani katos kun tultiin teini-ikään ja niistäkin loput kun tulimme täysi-ikäisiksi.

  Eli suomalainen kulttuuri on kyllä turhankin märkä.
  Juomattomuutta tai sitä että ottaa VAIN yhden joutuu perustelemaan ja sitä saatetaan melko agressiivisestikin tivata.

  Tsemppistä vain kokeellesi ja toivottavasti kuulemme mitä mieltä olet lopputuloksesta.

 18. norpatti Kirjoittaa:

  Juu mäkin tykkään tosi paljon tietyistä punaviineistä, kuohuviinistä, viskeistä (joistakin) ja tietyistä oluista juurikin maun vuoksi, ja niitä kyl tulis ikävä, jos lopettais kokonaan. Mut kohtuudella kyllä jatkossa ihan kaikkea. Oon päättäny, et muistinmenetystä ja morkkista en haluu kokea enää ikinä!

 19. Tepa Kirjoittaa:

  Kerro millaista bileissä oleminen jne. on sitten ollut ilman viinaa. Onko ollut tylsempää kuin ennen? Kannattaako baarissa käynti selvin päin ja miksi? Itse olen ajatellut että jos radalle lähdetään on ok ottaa päihteitä – päihteetöntä aikaa on kuitenkin elämässä ja harrastuksissa suurin osa elämästä.

 20. norpatti Kirjoittaa:

  No on niissä ihan mukavaa ollu, mutta ei toki ehkä niin mukavaa kuin juodessa, jolloin nousuhumala hilpeyttää ja rentouttaa. Alkujännäilyn jälkeen (riippuen seurasta) juominen kyllä usein unohtuu, kun jutellaan intensiivisesti/tanssitaan/pelataan/lauletaan/katotaan keikkaa tms puuhaillaan. Kotibileissäkin on kiva, jos siellä on jotain järjestettyä ohjelmaa, ettei olis pelkästään humaltumista ja höpöttelyä. Sillon tulee helpoiten ulkopuolinen fiilis, jos ei ite juo.

  Mä en oo enää vuosiin lähtenyt ns. radalle, vaan pääpointti on nähdä kamuja ja siinä OHESSA ottaa jokunen. Välillä vaan sit lipsuu siitä “jokusesta” tai tulee otettuu se olut AINA, kun näkee kamuja. Baarit on ihan ok paikkoja hengailla, mut tokihan sitä toivois monis paikois, et alkoholiton juomavalikoima olis monipuolisempi. Nimim. Limut on ällöi ja vesi on tylsää.

 21. Tepa Kirjoittaa:

  Päihteily sosialisoinnin lomassa on ihmisen lajityypillistä käyttäytymistä, siksihän niin monet siitä pitävät. Toki övereitä pitää välttää, alkoholi on päihteistä tyrmäävimpiä koska sillä saa tolkun ja muistin tyystin pois, mikä ei ole lainkaan mukavaa.

 22. Anni Kirjoittaa:

  Huu, onnea hommaan!
  Sinä kyllä pystyt siihen!
  Ihastuin sarjakuvaan ja koko tyylilajiin blogissasi yleensäkin! Olet tooooodella lahjakas (tämän tosin varmasti tiesitkin).

  Hey, check out munkin blogi tässä sivussa piilomainostusta!
  hiilitaivas.blogspot.fi

 23. Ritula Kirjoittaa:

  Voi Milla, Milla… :D Tää on niin mahtava sarjis ja osin ihan kuin omista aivoista ja gingerale ja tomaattimehu on tosiaan parasta (jostain saa virgin maryja myös) ja ja ja…mahtavaa. :) Eri hyvä huomio on toi “hauskanpito ilman viinaa on teeskentelyä”. Eikö se ole periaatteessa juuri toisinpäin? :P Ihana myös huomata, että ihmiset reagoi noin fiksusti. Sen sijaan,e ttä kyseltäisiin aina selvinpäin olevalta, että mikset juo, voisi kysyä juovalta miksi juot? Ja ei, en ole absolutisti ja ei, tämä ei ole saarna- vaan tyytyväinen kommentti mielenkiintoisen aiheen pohdinnasta erinomaisesti totetutlla tavalla!

 24. Tepa Kirjoittaa:

  Ihmiset juovat ja douppaavat koska luulevat/kokevat sen olevan hauskaa ja useinhan se onkin, vaan ei aina. Aika aikaa kutakin.

 25. M Kirjoittaa:

  Mä olen useasti kuskin hommissa, kun tykkään ajaa ja porukka yleensä maksaaki mielummin pientä bensarahaa mulle ku valitsee kalliin taksin! :) Sitäkin tekosyytä voi ehkä käyttää joskus…? ;) Sillon ei yleensä kysellä sen enempää jatkokysymyksiä, paitsi ehkä näitä “miten sä jaksat katella meitä kännipäitä höhöhö”. Ja itse yritän päästä sokerihumalaan näissä tilanteissa, otan laukkuun mukaan karkkia ja energiajuomaa/limsaa tms. etten olisi niin tuppisuu ja tylsistyneen oloinen :D

Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastausTämä on sarjakuvataiteilija Milla Paloniemen (aka norpatin) blogi. HUOM! Blogi saattaa sisältää materiaalia, joka ei sovi lapsille! Ethän kopioi/irroita kuvia/sarjiksia niiden alkuperäisestä yhteydestä, (poikkeuksena sitaattioikeus) kiitos! Kaikki blogin sisältö (c) Milla Paloniemi (norpatti)

EVO facebookissa, TYKKÄÄ! :)

Tägit

Archives

Blogroll